Wonen en werken in Singapore…
Hoe is dat?

 

Karin is bijna vijf jaar geleden samen met haar man voor de eerste keer naar het buitenland verhuisd. Ze woonden vier jaar lang in Durham, North Carolina, in Amerika. Haar man studeerde daar aan de Duke University. In de lente van 2018 zijn ze vanuit Amerika verhuisd naar Singapore.

Karin schrijft nu voor haar eigen reiswebsite Kaat Keeps Going over reizen, wonen in het buitenland en over hun eigen persoonlijke ervaringen. Daarnaast werkt zij als dierenartsassistente in een emergency kliniek en doet ze vrijwilligerswerk voor een organisatie die de straatkatten in Singapore helpt.

Karin hielp mij aan een aantal super goede tips tijdens ons verblijf in Singapore en ik was erg benieuwd naar hoe haar leven er in deze grote stad uitziet. Tijd voor een interview dus! Hieronder vind je dus een kijkje in het leven van Karin in Singapore.

 

Wat heeft je doen besluiten om in Singapore te gaan wonen?

“Er is niet echt een directe reden. We waren simpelweg op zoek naar een nieuw avontuur. Wegens bepaalde regels rondom ons visum konden we helaas niet in Amerika blijven. We wilden ook niet terug naar Nederland en zochten dus naar een Engelstalig land met een beetje goed weer. Singapore sprak ons wel aan en we hadden zoiets van ‘laten we het gewoon proberen!’ Binnen een half jaar vond mijn man een baan en gingen wij een nieuw avontuur tegemoet.”

Shop houses around Singapore

 

Hoe ziet jouw leven in Singapore eruit?

“Ook al woon je in het buitenland, je moet toch werken, poetsen, boodschappen doen etc. Wij hebben ook echt wel een sleur. Dat is iets wat mensen in Nederland snel vergeten, omdat het buitenland je alleen aan vakantie doet denken. In het weekend doen we leuke dingen met vrienden, bezoeken we events in de stad of hangen we de toerist uit.

Reizen is een must in Singapore. Je zult raar aangekeken worden als je niet regelmatig weg bent. In Nederland zegt iedereen altijd ‘ga je nu alwéér weg?!’, terwijl je in Singapore standaard vraagt ‘wanneer is je volgende trip?’ Een weekendje naar Cambodja of Thailand, daar droomde ik vroeger van en nu is dat werkelijkheid. Ik vind dat nog steeds erg bijzonder.”

Marina Bay

 

Tegen welke uitdagingen ben je aangelopen?

“Verhuiservaring hebben we al en scheelt super veel. We weten inmiddels waar we alles moeten zoeken en hoe we dingen moeten regelen. Binnen een paar weken hadden we alles geregeld en zaten we goed op onze plek. We hadden in die periode ook een leuke groep internationale mensen gevonden waar we leuke dingen mee deden (en nog steeds doen). Singapore is één van de makkelijkste landen om naartoe te verhuizen.

Ik vind het ontzettend moeilijk om mezelf hier tussen de locals te ‘wringen’ en dit hoor ik ook van veel anderen. Ze zijn allemaal op zichzelf of vormen hechte kliekjes. Dit is één van de redenen waarom ik bij mijn eerste baan gestopt ben bijvoorbeeld. De meesten zijn ook Chinees en praten onderling Chinees (ondanks dat Engels of Singlish de omgangstaal is). Lastig natuurlijk als je dat niet verstaat. Heel anders dan Amerika waar iedereen graag alles van je wil weten omdat je uit het buitenland komt.

Daarnaast is ‘nee’ zeggen hier ook niet gebruikelijk. Hoewel ze dat in Amerika ook ‘er omheen praten’, lijkt het hier erger te zijn. Locals zeggen gewoon ‘ja’ terwijl het een dikke ‘nee’ is. Super vervelend en je weet de helft van de tijd niet waar je aan toe bent.”

Buddha Tooth Reclic Temple Chinatown

 

Welke tips kun je geven aan mensen die overwegen te gaan wonen/werken in het buitenland?

“Laat je niet gek maken door anderen… Je moet het gewoon doen! Het is een hoop geregel, eng, stressvol en een emotionele rollercoaster, maar je krijgt er een super bijzondere ervaring voor terug die je op geen enkele andere manier ooit zult krijgen. 

Daarnaast houd er rekening mee dat niets je zomaar komt aanwaaien. Ga actief op zoek naar nieuwe vrienden, hobby’s, clubjes of (vrijwilligers)werk. Je kunt hier al mee beginnen voor je verhuizing. Facebook kan echt een wondermiddel zijn. Tegenwoordig zijn er groepen voor van alles en nog wat. Het kost tijd en moeite, maar wanneer je dit niet doet kun je snel in een isolement raken en enorme heimwee krijgen. Dit is iets wat ik vaak hoor van anderen en dat is super jammer als daarom je verhuizing fout gaat. Vooral voor de partners die meeverhuizen is dit erg belangrijk omdat die alleen thuis zitten terwijl hun partner aan het werk is.”

Top of Marina Bay Sands - Ce La Vie

 

Wat zijn volgens jou de hoogtepunten in Singapore? Wat moeten we echt gezien/gedaan hebben?

“Singapore wordt zwaar onderschat qua bezienswaardigheden. De meeste blijven maar een paar dagen en komen niet verder dan de Marina Bay, Gardens by the Bay en de bekende wijken zoals Chinatown en Little India.

Ontzettend leuk natuurlijk, maar voor mij is dit niet het echte Singapore. Rondwandelen in East Coast Park, Labrador Nature Reserve of Changi Point, dan krijg je beter de lokale sfeer mee. Locals hangen hier vooral in het weekend rond en doen leuke dingen met vrienden en familie. Ook het bezoeken van hawker centers buiten het toeristische gebied, geeft je een meer lokale ervaring.

Daarnaast vergeten veel mensen de National Parks te bezoeken. Prachtige stukjes natuur midden in de stad. Bovendien kun je ook diverse soorten wildlife spotten en de grote meute een dagje ontwijken. Heerlijk is dat!”

Locals fishing in Labrador Nature Reserve

 

Wil je de avonturen van Karin in Singapore volgen? Neem dan zeker eens een kijkje op haar Instagram of Facebook-pagina en dan mis je niets meer!

Lees meer inspirerende verhalen op de pagina met interviews met Wereldse Vrouwen!

Wonen en werken in Singapore? Karin en haar man zijn naar Singapore geëmigreerd en leven daar nu hun leven. Wil je weten hoe dat eruit ziet? Lees hier meer!

Nog meer inspiratie:

Wil je op de hoogte blijven?