Een jaar wonen en werken in Australië:

Een droom die uitkomt!

 

Een jaar wonen en werken in Australië? Justine deed het! Justine is 22 jaar en komt oorspronkelijk uit een klein dorpje in de buurt van Eindhoven. Vorig jaar aan het eind van de zomer heeft zij haar Hbo-diploma in ontvangst mogen nemen. Veel van haar studiegenoten kozen ervoor om door te studeren of gelijk aan het werk te gaan. Justine besloot om haar droom in vervulling te laten gaan: Een jaar in Australië wonen, werken en reizen! Lees hieronder verder hoe dit haar bevalt!

Lees hier meer informatie, tips en ervaringen over een reis naar Australië.

 

Wow, Australië! Hoe ben je op dat idee gekomen?

‘Deze droom begon vorm te krijgen nadat ik mijn middelbare school had afgerond en high school wilde doen in Amerika. Helaas had ik daar op dat moment niet de financiële middelen voor. Daarna besloot ik dat ik na mijn Hbo-opleiding hoe dan ook naar het buitenland zou gaan en in de jaren daarna heb ik dat idee verfijnd naar “een jaar naar Australië”.Wat het precies was dat mij over de streep heeft getrokken om naar Australië te gaan, weet ik meer. Het was meer een soort overstromende emmer vol goede argumenten om het wél te doen. 😉 Ik wilde graag naar Australië en leek het me heel gaaf om een keer in het buitenland te wonen en werken. Daarnaast wilde ik ook dolgraag eens backpacken. In mijn ogen stond dit immers gelijk aan vrij zijn om te gaan en te staan waar en wanneer je wilt.’

 

Hoe ziet jouw leven in Australië eruit?

‘Halverwege maart ben ik in Australië aangekomen. Ik woon nu in Perth bij een familie waar ik als au pair werk. Iets wat ik eigenlijk pas 3 maanden voor vertrek had besloten om te gaan doen, maar het bevalt me super! Het is echt een geweldige manier om de Australische cultuur, de mensen, typische Australische dingetjes en hotspots te leren kennen.

En uiteraard verdien ik ook wat geld. Dit heb zeker nodig, want Australië is een duur land! Ik werk gemiddeld zo’n 4 dagen per week (van half 7 ‘s ochtends tot ongeveer het avondeten), maar dit kan ontzettend variëren door het werk van mijn ‘host dad’. Hij heeft wisselende diensten en daar wordt mijn werkweek eigenlijk op aangepast. Soms is dat heel chill, want dan ben ik meer vrij dan ik moet werken, maar het kan soms ook betekenen dat ik 5 dagen + extra avonden moet werken. Daarnaast speel ik hockey bij een lokale hockeyclub en probeer ik in mijn vrije dagen zoveel mogelijk leuke dingen te doen en uitstapjes te maken.’

Justine Arnold Emigreren naar Australie

 

Aan welke zaken heb je moeten wennen?

‘Mijn draai heb ik gelukkig heel snel gevonden! Ja, het is even wennen om alles in het Engels te moeten doen, vooral als het Australisch is, maar dat ging eigenlijk heel snel. Het scheelt dat ik gelijk bij mijn au pair familie ben gaan wonen en dat ze zo ontzettend lief zijn. Eigenlijk vind ik alle mensen hier hartstikke vriendelijk! Daarnaast is het hier gewoon westers, dus een cultuur-shock had ik niet. De grootste verschillen met Nederland zijn:

  • De omgeving: prachtige stranden, véél parken en het is er heuvelachtig;
  • Het weer uiteraard. Ook al is het hier nu winter en vind ik het soms koud, ik loop nog altijd zonder jas rond. Overdag is het alsnog zo’n 18 graden;
  • Het prijsniveau: Australië is duur. Om wat voorbeelden te noemen: een biertje kost al snel 10 dollar (omgerekend zo’n 7 euro). Voor de boodschappen betaal je ook al gauw het dubbele van wat ik gewend was.’

 

Welke tips kun je geven aan mensen die overwegen te gaan wonen/werken in het buitenland?

‘Gewoon doen! Ondanks dat ik dit al jaren wilde, was ik nog steeds super zenuwachtig voor mijn vertrek. Het is toch wel spannend om voor zo’n lang tijd ergens anders te gaan wonen en je vrienden en familie achter te laten. Maar het is het zó waard! Ik heb nu al zoveel mooie dingen gezien en dingen gedaan die ik anders misschien nooit gedaan zou hebben. Dat maakt het zo bijzonder! Verder zou ik je willen aanraden om je in te lezen over de plek waar je naartoe gaat, zodat je je goed kunt voorbereiden. Denk aan de grootste verschillen met Nederland, bepaalde procedures (van je visa aanvragen tot het vinden van werk en woonruimte) en je budget.

Als je gaat reizen dan zou ik vooral niet te veel plannen. Maak een bucketlist en bedenk in grote lijnen hoe je wilt reizen, maar ga het zeker niet dag tot dag uitstippelen. Je komt zoveel mensen en toffe plaatsen tegen. Soms vind je een plek ontzettend leuk en wil je er langer blijven. Daarentegen kan het ook zijn dat je het ergens juist helemaal niet leuk vindt en dat je er dezelfde dag nog weg wilt. Geef jezelf die ruimte en vrijheid!

Justine Arnold Emigreren naar Australie

 

Waarom zouden we volgens jou een reis naar Australië moeten maken en welke plekken moeten we dan echt bezichtigen?

‘Waarom niet? 😉 Ik houd sowieso van reizen en ontdek het liefst zoveel mogelijk nieuwe plekken. Australië is niet echt om de hoek, dus het is minder goedkoop en gemakkelijk te doen dan bijvoorbeeld een weekje Frankrijk. Maar het is zo’n ongelofelijk groot en mooi land. Van woestijn tot ontelbaar mooie stranden, van grote steden tot het echte platteland. Ik heb tot nu toe alleen West Australië gezien. Dat is wel een heel groot deel van Australië overigens, met heel veel toffe roadtrip-mogelijkheden. De meeste mensen bezoeken alleen de oostkust, maar ik zou het westen zeker niet overslaan!

Mijn favorieten in West Australië: Perth, uiteraard. En verder: Esperance, Lucky Bay (Cape Le Grand) Lancelin Sanddunes, Pinnacles Desert, Denmark en Margaret River. Op mijn West Australië bucketlist staat sowieso nog: Kalbarri, Monkey Mia, Broome en Kajirini. Maar die bucketlist groeit ook elke week weer. 🙂 ‘

Justine Arnold Emigreren naar Australie

Ben je benieuwd naar de avonturen van Justine in Australië? Je kunt hier meer over lezen op haar blog! Je kunt haar ook volgen op social media via FacebookInstagram of Twitter.

Heb je interesse in de verhalen van avontuurlijke vrouwen die een bestaan hebben opgebouwd in het buitenland? Ik heb de inspirerende interviews met deze wereldse vrouwen verzameld. Je vindt ze terug op deze pagina met interviews.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe blogs? Volg Ontdek je bestemming dan op Facebook en Instagram!

 

Een jaar wonen en werken in Australië? Justine deed het! Ze woont nu in Perth, werkt als au pair en reist in haar vrije tijd. Lees haar verhaal hier!

Voor meer inspiratie:

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Ontdek je bestemming Inspiratiemail en mis niets meer!