Werken op de Galapagos eilanden:

genieten van een bucketlist bestemming!

 

Hola! Tijdens mijn rondreis door Ecuador heb ik Sandra Wink ontmoet. Zij woont in Quito, maar gaat geregeld voor haar werk naar de Galapagos eilanden. Haar verhaal is super inspirerend en dat wilde ik heel graag met jullie delen! Veel leesplezier! Wil je meer lezen over een reis door Ecuador? Lees dan hier de blogs over Quito, de Andes en de Amazone

 

Vertel eens, hoe is het gekomen dat je nu in Ecuador woont?

Werken op de Galapagos eilanden - Sandra Wink‘In 2016 zette ik mijn eerste stappen in Zuid Amerika. In Ecuador om precies te zijn, waar ik sindsdien niet meer weg ben te slaan. Ik was direct verliefd op de cultuur, het landschap, de taal, de muziek en het typische cliché: een Ecuadoriaanse jongen. 🙂 Ik werk bij een reisorganisatie genaamd Me Gusta Galapagos. De naam zegt het al, ik heb vooral veel te maken met de unieke Galapagos eilanden. Ik ga dan ook geregeld naar de eilanden voor werk en een beetje vakantie. 

Er zijn veel redenen die ervoor hebben gezorgd dat ik absoluut wilde blijven. Wat voorheen een stage was, is nu mijn droombaan geworden. Daarnaast was ik al verliefd geworden op de Zuid-Amerikaanse cultuur en besloten mijn vriend en ik samen te gaan wonen. Ik heb altijd al een voorliefde voor de Spaanse taal en cultuur gehad en in Zuid-Amerika is het net allemaal wat puurder en intenser. En de Galapagos eilanden, dat is natuurlijk echt het pareltje van Ecuador.. Ik blijf me verbazen over de unieke wildlife, de prachtige natuur en vriendelijke locals op de eilanden.’

 

Hoe ziet jouw leven in Ecuador er uit? 

‘Mijn basis is in Quito. Hier werk ik doordeweeks op kantoor en in het weekend breng ik veel tijd door met vrienden en de familie van mijn vriend. We zijn dan vooral te vinden in de natuur (hiken, fietsen of hardlopen) of aan tafel met een uitgebreide lunch. Eens per half jaar ga ik naar Europa voor werk en vakantie. Daarnaast ben ik geregeld op de Galapagos eilanden te vinden. Mijn werk is ongelooflijk divers; ik zit achter de computer nieuwe programma’s uit te werken, ben op de Galapagos om groepen te begeleiden, ga naar Nederland om workshops te geven bij andere reisorganisaties of sta op een beurs om Me Gusta Galapagos te promoten.

Tijdens mijn stage bracht ik al veel tijd op de Galapagos eilanden door, waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Nu ken ik de eilanden als geen ander en is het super om mensen tips en ideeën te geven voor hun Galapagos reis. Het is voor veel mensen een once-in-a-life-time bestemming. Hoe gaaf is het dan om ervoor te zorgen dat deze mensen een onvergetelijke ervaring hebben!’

 

Hoe heb je je draai in Ecuador gevonden?

Werken op de Galapagos eilanden - Sandra Wink‘Het is niet allemaal soepel gelopen om te settelen in een compleet andere cultuur. Natuurlijk zijn er ergernissen, zo kan de Ecuadoriaanse mentaliteit me ontzettend op mijn zenuwen werken. Als Nederlander ben je gewend om direct en eerlijk te zijn, gewoon hoppa, zeggen waar het op staat. Ecuadorianen vertellen je liever wat je wilt horen in plaats van de waarheid. Dat kan met werken nogal frustrerend zijn. Of als je de weg wilt vragen, dan moet je eerst vijf mensen vragen en voor het antwoord gaan dat door de meeste mensen is gegeven.

Maar ik heb het gevoel dat ik elke dag leef. In Nederland ben ik zo bewust van wat voor dag het is, welke maand het is en welk seizoen. Ik leef naar het weekend toe of naar het moment dat het eindelijk mooi weer wordt. Ik ben alleen maar aan het plannen, vooral voor een volgende reis, en leef veel minder in het nu. Hier in Ecuador heb ik amper besef van welke dag, maand of seizoen het is. Elke dag maak ik iets nieuws mee en sta ik voor uitdagingen. Ook ben ik bewust van hoeveel geluk ik heb dat ik de mogelijkheid heb om in een ander land te kunnen wonen. Elke keer als ik in Nederland terug kom waardeer ik Nederland ook weer zó erg en ik blijf altijd trots dat ik een Nederlander ben.’  

 

Welke tips kun je geven aan mensen die overwegen te gaan wonen/werken in het buitenland?

Doen! Laat je niet tegenhouden door angst, stap uit die comfort zone en woon, werk, reis en leef waar dan ook maar ter wereld. We hebben ontzettend veel geluk dat het mogelijk is. Dingen zullen niet altijd gaan zoals jij het wilt, maar dat is juist zo fijn om op een gegeven moment los te kunnen laten. Mijn standaard motto is: Go with the flow! 🙂 ‘

 

Waarom zou iedereen een reis naar de Galapagos eilanden moeten maken?

Werken op de Galapagos eilanden - Sandra Wink‘De Galapagos eilanden is zo’n uniek stukje wereld. Ik had nooit durven dromen dat ik met dolfijnen en haaien in het wild zou gaan snorkelen, gigantische manta roggen zou bewonderen, met zeeleeuwen zou spelen en pinguïns achterna zou zwemmen. En daarmee heb ik nog niet eens de helft benoemd. Het meest bijzondere blijft dat deze dieren hier geen vijanden kennen, waardoor je ze niet lastigvalt in hun natuurlijke omgeving. Zo delen de zeeleeuwen graag een houten bankje met je en hebben de blue footed boobies er geen problemen mee als je langs loopt terwijl ze aan het broeden zijn. Geloof me, geen andere bestemming is zo uniek als deze.’

 

Heb jij tips om de eilanden te kunnen bezoeken met een klein(er) budget?

‘Eerlijk is eerlijk, de Galapagos eilanden is niet de goedkoopste bestemming. Voor een ticket betaal je al tussen de $300 en $600 dollar en aan entreegelden ben je $120 dollar kwijt. Mijn aanrader is (ook voor de portemonnee) om eilandhoppend de Galapagos te verkennen. Je zult ontdekken hoe leuk het is om tussen de locals op de eilanden te verblijven. Het is best bizar dat zij daar zijn opgegroeid; Voor hen is een zeeleeuw als een hond voor ons en de pelikanen zijn voor hen net zo irritant als voor ons de duiven op de Dam.

Werken op de Galapagos eilanden - Sandra WinkNaast het feit dat je meer tussen de locals bent, zorg je er ook voor dat je zelf kiest waar je je geld aan uitgeeft. Tijdens een cruise eet en slaap je op de boot en blijft je geld bij de internationale cruise maatschappijen. Hoewel de eilanden duur zijn en het leven er duur is omdat bijna alles geïmporteerd moet worden, betekent het niet dat de locals hier rijk zijn. De meesten zijn bijvoorbeeld nog nooit op een van de andere eilanden geweest. Door een ijsje te kopen bij die lieve familie om de hoek voelt het een stuk beter omdat je weet waar je geld naartoe gaat.

De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt is een van de grootste voordelen van eilandhoppen op de Galapagos. Natuurlijk, tijdens een cruise zie je meer in een kortere tijd, maar zit je wel vast aan een planning breng je voornamelijk tijd door op de boot. Op de bewoonde eilanden kun je na een dagtour zelf nog naar dat mooie strand lopen om met de zeeleeuwen te snorkelen en selfies te maken. Één ding is in ieder geval zeker: de Galapagos is er eentje voor op je bucketlist!’

 

Wil je meer weten?

Lijkt dat eilandhoppen je wel wat of wil je graag meer informatie? Op de website van Me Gusta Galapagos vind je meer uitleg over de Galapagos eilandhop-programma’s (ook voor backpackers!). Ook lees je meer verhalen en blogs over Ecuador en de Galapagos eilanden op de website Wanderwinks: de website van de zusjes Wink!

Heb je interesse in de verhalen van avontuurlijke vrouwen die een bestaan hebben opgebouwd in het buitenland? Ik heb de inspirerende interviews met deze wereldse vrouwen verzameld. Je vindt ze terug op deze pagina met interviews.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe blogs? Volg Ontdek je bestemming dan op Facebook en Instagram!

 

Werken op de Galapagos eilanden? Sandra doet het! Zij begeleid groepen toeristen en stelt prachtige droomreizen samen. Lees hier meer over haar avonturen!

Voor meer inspiratie:

<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1516039043703","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000058527848","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"link_name":"Insight%20guides%20-%20Ecuador","link_subid":"InsightGuidesEcuador","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1516039043703"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1516039085723","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000054271632","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"link_name":"Rough%20Guide%20-%20Ecuador%20%26%20the%20Galapagos%20Islands%2C...","link_subid":"RoughGuideEcuador","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1516039085723"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1516039191505","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000035167365","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"link_name":"David%20Attenborough%20-%20Galapagos%2C%20David%20Attenborough","link_subid":"DavidAttenboroughGalapagos","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1516039191505"></script>

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Ontdek je bestemming Inspiratiemail en mis niets meer!

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>