Ontdek… Servië:

Een weekendje verrassend Belgrado

 

Wie op zoek is naar een leuk en niet te duur weekendje weg, denkt niet direct aan Belgrado. Maar toch is Belgrado een verrassende stad en ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Bovendien is het ook nog niet zo druk als in andere Europese steden, dus dat is ook nog eens een fijne bijkomstigheid. De beste reisperiode is van mei tot en met oktober en het is dus echt een ideale bestemming voor een nazomers weekendje weg!

 

Over Belgrado

Belgrado is de hoofdstad van Servië en wordt ook wel de Witte Stad genoemd. Dat heeft alles te maken met het feit dat nog geen 20 jaar geleden Belgrado het toneel was van diverse bombardementen die de NAVO uitvoerde. Deze vonden plaats als vergelding voor een jarenlange oorlog binnen het voormalig Joegoslavië. Maar daar is vandaag de dag echter niets meer van te merken.

Je vliegt vanaf Eindhoven met een budget vliegtuigmaatschappij in zo’n 2 uur naar Nikola Tesla Airport in Belgrado. Vervolgens ben je met de Express bus A1 in ongeveer 30 minuten in het hart van Belgrado. De halte bevindt zich voor de uitgang van het vliegveld. Een ritje met deze bus kost slechts € 2,50. Een taxi is ook een optie, maar dit is vele malen duurder dan de bus.

Eenmaal in het centrum van de hoofdstad, merk je meteen dat je terecht bent gekomen in een gezellige en bruisende stad vol terrasjes en echt mega veel bezienswaardigheden. Oftewel, alle ingrediënten voor een gezellig weekend!

Wat kun je nu allemaal doen in Belgrado? Hieronder vind je 5 tips!

 

1. Kalemegdan Fortress

Op loopafstand van het centrum ligt het Kalemegdan Fortress. Dit is een gratis toegankelijk verdedigingsfort dat aan de voet van de Douna en de Sava ligt. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op zowel de ‘nieuwe stad’ (Zemun), als het centrum van Belgrado. Voor het fort ligt het Kalemegdanski Park. Hier vind je ’s avonds diverse souvenirkraampjes en soms ook andere markten. Voor de echte feestbeesten vind je aan de zijkant van het fort en binnen de vestigingsmuren, de openlucht club ‘Terassa’. Reserveren is aan te raden, want in Servië is het namelijk overal gebruikelijk om van te voren een tafeltje te reserveren.

Belgrado - Kalemegdan Fortress

2. De oude wijk Skadarlija

Dit is een prachtig en romantisch stukje van het oude Belgrado. De vele terrasjes met verschillende uitstekende eetgelegenheden, prachtige oude gebouwen en de traditionele muziek die er wordt gespeeld, maken deze oude wijk echt een trekpleister. In Skadarlija zitten ook diverse goede bars, zoals bijvoorbeeld de Red Bar. Vanaf het terras op de eerste etage heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Skadarlija loopt in noordelijke richting over in Skadarska; eveneens een mooi stukje oud Belgrado met vele muurschilderingen en meer Jazz/Lounge-achtige eet- en drinkgelegenheden.

Belgrado - De oude wijk Skadarlija

 

3. Het grote stadsstrand Ada Ciganlija

Vergeet je zwembroek niet bij een bezoek aan Belgrado, want met z’n vijf kilometer lengte, is het schiereiland Ada Ciganlija een van de grootste stadsstranden ter wereld! Je vindt hier ook verschillende strandtentjes en vrij toegankelijke stranden. Ook zijn hier diverse buitensport activiteiten te beoefenen. Er vinden hier regelmatig roeiwedstrijden plaats. Vergeet vooral niet een duik in de verfrissende Sava te nemen en daarna kun je de dag heerlijk afsluiten met een wijntje of een biertje. Je kunt het beste een taxi nemen, die je vanuit het centrum na ongeveer tien minuten voor de ingang afzet.

Servie Belgrado Ada Ciganlija

4. Culturele evenementen en historische gebouwen

Voor de liefhebbers van evenementen en historische gebouwen kom je ook in Belgrado oren en ogen te kort. Jaarlijks worden er in Belgrado vele culturele evenementen georganiseerd, zoals FEST (Belgrado Filmfestival), BELEF (Belgrado Zomerfestival), het Belgrado Bierfestival en BEMUS (Belgrado Muziekfestival). Vergeet vooral niet enkele historische gebouwen te bezoeken in Belgrado, zoals de Heilige Sava kerk, House of Flowers, waar de dictator en stichter van Joegaslavie Josip Broz Tito ligt opgebaard en de Sint Mark Kerk. Naast de vele culturele hoogtepunten is Belgrado tevens een waar shopping walhalla. 

Belgrado - Culturele evenementen en historische gebouwen

5. De drijvende clubs (Splavovi)

Het echte beruchte nachtleven van Belgrado speelt zich voornamelijk af op het water. Langs zowel de Donau (nabij Hotel Yugoslavia) en de Sava (nabij de oude spoorbrug) liggen diverse grote club-boten (een ‘splav’). Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zowel zomerclubs (open mei tot oktober) als winter clubs (open oktober tot mei). Je vind ook veel boten op de Donau en Sava-rivier met verschillende soorten muziek en voor de echte feestganger is dit echt een aanrader. Je kunt hier namelijk de hele nacht door dansen en feesten. 

Belgrado- De drijvende clubs (Splavovi)

 

Belgrado is dus echt een leuke bestemming voor een stedentrip. Ben jij wel eens in Belgrado geweest? Wat waren jouw ervaringen?

Belgrado is een verrassende stad en zeker de moeite waard om te bezoeken. Maar wat kun je daar nu allemaal beleven? Ik vertel het je hier!

Nog meer inspiratie:

<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1526413797816","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=1001004011581813","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"Belgrade%20in%20Your%20Hands","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1526413797816"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1526414059656","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000027008234","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"Reishandboek%20-%20Reishandboek%20Servi%EB%2C%20Menno%20Weijs","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1526414059656"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1526414027369","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000075790011","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"Serbia%2C%20Laurence%20Mitchell","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1526414027369"></script>
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>