Wat te doen in Hoorn?

 

Terwijl veel mensen het vliegtuig pakken om op avontuur te gaan in verre landen, brengt gastblogger Mirjam haar vakanties liever dichterbij huis door. Dat is vooral uit milieuoverwegingen, maar ook omdat Nederland genoeg moois te bieden heeft. In dit gastblog laat ze haar thuisstad Hoorn zien: een prachtige oude stad om vakantie in eigen land te vieren!

 

Wat is er te doen in Hoorn?

Dat Hoorn een belangrijke stad was ten tijde van de VOC, is nog steeds duidelijk te zien. Niet alleen in de prachtige haven, maar bijvoorbeeld ook aan de gevels van de mooie oude panden in de binnenstad. Ook heeft Hoorn een rijke geschiedenis als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. In het centrum, maar ook daarbuiten vind je daar bijzondere gedenktekens van terug. Daarom is een vakantie in deze West-Friese stad echt een reis naar het verleden.

Op zoek naar een andere leuke stad in Noord-Holland? Denk eens aan Haarlem.

Wat te doen in Hoorn? VOC

 

Musea in Hoorn

Hoorn is niet heel groot. Toch kun je in deze stad meerdere musea bezoeken.

Het bekendste museum is misschien wel het Museum van de 20e eeuw. Herkenning voor jong en oud, dankzij de met zorg ingerichte huiskamers door de eeuwen heen. Oude schoolspullen, huishoudelijke apparaten en de ontwikkeling van de technologie… Het is hier allemaal te zien. Leuk om met je (groot)ouders te bezoeken. Wat zal het veel verhalen losmaken! In het museum zijn ook wisselende exposities. Op dit moment is er op de begane grond de Floris tentoonstelling en op de eerste verdieping kun je de Telekids expositie bezoeken.

In het centrum vind je het Westfries Museum. De naam herken je misschien nog wel van toen het museum in 2005 het nieuws haalde, vanwege de grote schilderijenroof. Ook werd er heel veel zilver gestolen destijds. Een aantal schilderijen zijn gelukkig teruggevonden en gerestaureerd. Het Westfries Museum is een populaire trouwlocatie, dus je kunt je voorstellen hoe mooi het hier in het historisch museum is. Binnen leer je alles over de geschiedenis van Hoorn, door middel van schilderijen, opgegraven objecten en filmpjes.

De stoomtrein van Hoorn naar Medemblik is een rijdend museumstuk. Oude Bello maakt regelmatig tochtjes voor toeristen. Als je jouw vakantie in Noord-Holland doorbrengt met kinderen is dit zeker een aanrader. Combineer je bezoek dan eens met het Bakkerijmuseum in Medemblik of een bezoek aan kasteel Radboud.

Tot slot kun je nog tot begin december het replica van VOC schip De Halve Maen bewonderen in Hoorn. In het informatiecentrum kom je meer te weten over de oude scheepvaart en daarna kun je een rondleiding krijgen over het schip.

Wat te doen in Hoorn? Nederland

 

Bezienswaardigheden Hoorn

Geen zin in een museumbezoek, maar wil je wel meer te weten komen over deze oude Noord-Hollandse stad? Doe dan eens een stadswandeling met een gids. Of vaar met de watertaxi, zodat je Hoorn vanaf het water kunt bezichtigen.

Je kunt ook de route van de stille tocht lopen. In de Tweede Wereldoorlog legden een aantal mensen deze route af die aan het eind van de tocht, te midden van heel veel (onvrijwillige) ooggetuigen, neergeschoten zouden worden op het Kerkplein. Geen vrolijke wandeling, maar wel een heel bijzondere, die je langs verschillende beelden van handen zal leiden. Deze handen hebben allemaal een eigen, bijzondere betekenis.

In de Hoofdtoren kun je heerlijk eten, maar vanaf de houten steiger die we ook wel het ‘Houten Hoofd’ noemen kun je mooi uitkijken over het Markermeer. Hier vind je ook de standbeelden van De Scheepsjongens van Bontekoe. Een populaire plek om mooie foto’s te maken.

Vanaf hier kun je een wandeling langs het water maken, richting het Julianapark. Dit grote stadspark is geschikt om lekker te wandelen, eventueel met honden. Er is een skatebaan, er zijn voetbalvelden en als je nog een eindje verder loopt, vind je er sfeervolle restaurants aan het water. Op zonnige dagen kun je een duik nemen in het water of lekker zonnen op het strand.

Wat te doen in Hoorn? Nederland

 

Restaurants Hoorn

In Hoorn kun je goed terecht voor een lekker hapje en een drankje. Vooral in het centrum van Hoorn (rondom de Roode Steen en op het Kleine Noord) vind je veel restaurants. Onder andere een tapasrestaurant, diverse bistro’s, een Mexicaans restaurant en een Italiaans restaurant. Op de Roode Steen kun je met mooi weer buiten op het terras zitten.

Er komen steeds meer hippe koffiezaakjes bij in Hoorn. Genoeg plek dus om even bij te tanken met een kopje koffie, wat lekkers en een krantje.

In de Hoornse Haven vind je ook het échte kleine café aan de haven, waar Pierre Kartner (Vader Abraham) over zong.

Wat te doen in Hoorn? Kleine Cafe aan de Haven

 

Winkels Hoorn

In het winkelhart van Hoorn (ook wel De Hoornse Straatjes genoemd), kun je lekker shoppen. Hier vind je niet veel grote modeketens, maar juist des te meer kleine boetiekjes en eenmanszaken. Het centrum is niet groot, dus alles is prima lopend te bezoeken.

Kom je vanaf het treinstation? Dan kun je daar plaatsnemen in een wagentje van Hoorn City Tours. Een soort shuttle service waar je onderweg kunt uitstappen en opstappen.

Meer weten over een vakantie in Hoorn met kinderen? Op de website van Mirjam vind je nog veel meer tips! 

Op zoek naar meer leuke steden in Nederland om te bezoeken? Ga dan zeker eens naar Groningen!

 

Hoorn is een prachtige oude stad met veel historie. Een mooie plek om vakantie in eigen land te vieren! Lees hier meer over deze interessante stad.

Nog meer inspiratie:

Gastblogger Mirjam

Gastblogger Mirjam

Mirjam is moeder van 3 en woont in Zwaag, vlakbij Hoorn. Op haar blog ‘Een goed verhaal’ deelt ze wekelijks inspiratie voor duurzaam wonen en leven, leuke DIY’s, uitstapjes en heel veel interieurinspiratie. (Foto door Hedwig den Hartog)