Waar vier jij oud & nieuw?

 

Waar vier jij oud & nieuw dit jaar? Thuis bij de familie of in de kroeg? De afgelopen tijd heb ik veel dames gesproken die hun oud & nieuw in het buitenland doorbrengen. Ze zijn daar omdat ze daar wonen of omdat ze op reis zijn. Graag delen ze hun verhaal en hun plannen voor oud & nieuw. Van feestvieren in de sneeuw tot een avond midden in de woestijn. Super leuk om te lezen wat de lokale tradities zijn en hoe de dagen van deze dames eruit zullen zien. Dus ga er lekker voor zitten en droom weg bij deze prachtige bestemmingen!

 

Deze dames brengen oud & nieuw door in het buitenland. Van feestvieren in de sneeuw tot een avond midden in de woestijn. Lees hier hun verhalen!

Mireille in Zweden

Sverige speaking! Dit jaar hebben we behalve onze gasten, mijn broer en zijn gezin op bezoek. Bijzonder! Onze boerderij is al helemaal in Zweedse kerststemming met lichtjes rond de veranda, kerstbomen her en der en een pak sneeuw. De Zweden vieren oud en nieuw met vrienden. Zo ook onze gasten die hier bivakkeren.

Zweedse tradities

Overdag genieten we op z’n Zweeds van het Friluftsliv: niet gemakkelijk te omschrijven, maar heel groot hier: genieten van het buiten zijn, de natuur en kameraadschap. We doen mee aan de Sylvesterloppet, een schaatswedstrijd waarbij je zoveel mogelijk rondjes schaatst. Leuke “sneeuw”-dingen doen is ook lagom en gezellig: van de grote heuvel in het dorp sleeën of wandelen op het meer.  ’s Avonds genieten we van een feestelijk buffet met kreeften en garnalen. Elk jaar eindigt met een live-uitzending vanuit het openluchtmuseum van Skansen in Stockholm waar een bekende Zweed HET traditionele gedicht voorleest. En om 00:00 uur? In plaats van vuurwerk rekenen wij op overweldigend noorderlicht.

Wie wij zijn? Ik (Mireille), Willem en onze twee zonen van 9 en 12 jaar wonen in Furudal, Dalarna in het midden van Zweden. We verhuren twee huizen op onze boerderij. We mikken op mensen die van een beetje luxe houden en krijgen gasten vanuit de hele wereld. Het is vaak net of we zelf op reis zijn.’

Nieuwsgierig geworden? Check de website van Näsets Marcusgård!

 

Femke in Thailand

‘Terwijl ik dit schrijf, zit ik heerlijk in het zonnetje. Mijn vriend en ik, zijn een heel jaar op reis en slaan daarbij de hele winter over… Een jaar lang zomer! 

Wij begonnen onze reis in juli in Canada. Na hier 3 maanden ontzettend genoten te hebben van de natuur en onze nieuwe vrienden zijn we, voordat het koud werd, vertrokken naar Bali. Op Bali keken we onze ogen uit bij alle tempels, hebben we onszelf flink getraind met pittig eten en hebben we vele mooie standwandelingen gemaakt. Nu zijn we in Thailand en hier blijven we 2 maanden. Nu de feestdagen eraan komen, begin ik ons kikkerlandje voor het eerst een beetje te missen. Ik vind het warme weer heerlijk hoor, maar zou het ook niet erg vinden om een mooie, koude boswandeling te maken.

Wel zon, geen kerstsfeer

Van een kerstsfeer is hier ook niet echt te spreken. Er staat her en der wel een kerstboom, maar de Aziaten vieren in principe geen kerst. Met kerst gaan wij lekker wat luxer uit eten. Meestal eten we voor een euro per persoon, maar met kerst mag het wel wat uitgebreider en een stoel met een rugleuning, in plaats van een plastic krukje, is ook fijn! 😉 Ook een Skype sessie met vrienden en familie mag met de feestdagen niet ontbreken. Met de jaarwisseling worden hier prachtige wenslampionnen de lucht in gelaten en wordt er gelukkig ook vuurwerk afgestoken! Daar zijn wij zeker bij! Hoewel het kerstgevoel ontbreekt en het meer voelt als augustus dan december, hebben wij zeker zin in de feestdagen!’

Femke werkt tijdens haar reis aan haar blog Online opvoeden. Check it out!

Céline in Frankrijk (Nice)

‘Oud en nieuw; het is voor ons ieder jaar hetzelfde en toch weer niet. We trekken dan een weekje richting Nice aan de Côte d’Azur in Frankrijk. Ieder jaar komen er vrienden mee, altijd diegenen die het eerst iets van zich laten horen, dus dat kan telkens iemand anders zijn. Alleen dat al maakt het elk jaar zo anders. Nice doet je vast denken aan een typisch stedelijk eindejaar met vooral veel feestende mensen. Maar bij ons gaat het er ietsje anders aan toe.

Dansen en lekker eten

Wij trekken de dag ervoor naar de bergen voor een laatste dagje snowboarden en skiën in het skigebied Isola 2000. Op 31 december blijven we lekker binnen met z’n allen en krijgt iedereen zijn taakje voor het avondeten. Ondertussen wordt er gezellig gedanst, gelachen en gedronken. De woonkamer wordt versierd, een playlist wordt samengesteld en om 18:00 uur gaat iedereen z’n party-outfit aandoen. Dan is iedereen om de beurt aan zet om z’n gerechtje te serveren. Tussen de gangen door wordt er verplicht gedanst. Heerlijk is dat! Net voor middernacht wandelen we naar het Middeleeuwse dorpje op de berg om het vuurwerk te kijken met uitzicht op zee. Na nog enkele danspasjes ligt iedereen rond 03:00 uur in z’n bed. Lekker fris starten we op 1 januari met een ontbijtje op het strand en een fikse boswandeling in de prachtige natuur naast de rivier met ijsblauw water; lekker dromend van wat het nieuwe jaar ons brengt. Als dat geen perfecte start is…’

Leuk! Céline deelt alles waar ze vrolijk van wordt op haar blog Allez Les Filles.

Yvonne in Japan (Tokio)

‘Sinds ruim 7 jaar woon ik in China, waarvan 5 jaar in de hoofdstad Beijing. Ik woon hier samen met mijn man en onze 2 poezen. In het dagelijks leven sta ik voor de klas en in mijn vrije tijd blog & vlog ik graag en ga ik als het even kan op reis.

Dit jaar vier ik de feestdagen niet in Nederland, maar in Japan! Net voor kerst vliegen mijn man en ik naar Tokio waar we een week de stad zullen verkennen. Het is voor ons de tweede keer dat we gaan, zo geweldig vinden we deze plek! We hebben nog geen echte plannen voor kerst, maar het schijnt dat men in Japan massaal bij de KFC gaat eten tijdens kerst, en wat is er nou leuker dan aan lokale gewoontes deel te nemen?

Nieuwjaar wordt ook niet groots gevierd; rond middernacht wordt bij veel tempels het oude jaar uitgeluid door 108 belslagen. De eerste 107 hoor je voor middernacht en de laatste in het nieuwe jaar. Hopelijk lukt het om hier bij aanwezig te zijn. Het moet een unieke ervaring zijn om het nieuwe jaar zo te beginnen.’

Volg Yvonne in Japan en China via haar blog GoYvon.

Tara in Marokko

‘Al een jaar of vijf vier ik mijn Oud en Nieuw in het buitenland. Niet perse met opzet, meestal gewoon omdat ik met vakantie of op reis in het buitenland ben tijdens de kerstvakantie of daar woon. Vorig jaar was ik in Egypte, het jaar daarvoor in Libanon en de jaren daarvoor in New York, Mexico en Oostenrijk.

Vallende sterren in de woestijn

Dit jaar ben ik als reisleider onderweg met een groep Nederlandse toeristen door Marokko. Het leuke van reizen begeleiden vind ik dat je elke keer weer een groep nieuwe mensen ontmoet, elk met hun eigen verhaal en achtergrond. Misschien doen we tijdens de feestdagen iets met z’n allen, of misschien vinden iedereen het juist leuk dan even in kleinere groepjes te splitsen, dat zien we wel. Op oudejaarsavond zijn we in een afgelegen dorpje in de woestijn. Ik zal dus heel veel sterren zien omdat er midden in de woestijn weinig achtergrond licht is. En hopelijk een paar vallende sterren die als vuurwerk kunnen dienen, of ervoor kunnen zorgen dat al mijn wensen voor 2018 uitkomen.’

Volg de avonuteren van Tara via haar blog Aichalives!

Kelly op Curaçao

‘Normaal gesproken vieren wij oud en nieuw gewoon thuis of bij familie. Saai voor de tv met wat hapjes en drankjes en eerlijk gezegd was ik bijna altijd degene die wakker gemaakt moest worden omdat ik uit verveling in slaap viel. Dit jaar doen we het helemaal anders! We vieren oud en nieuw op Curaçao met ons gezin en mijn vader gaat ook mee.

Warme nieuwjaarsduik

Eigenlijk wilde we in juli pas gaan, maar ik was zó toe aan vakantie dat we hebben besloten een last minute naar Curaçao te boeken. Een hele investering, maar ik denk dat het zeker de moeite waard is. Inmiddels hebben we al allerlei dagtochten gepland en gaan we natuurlijk meedoen aan de nieuwjaarsduik. Dat zal daar waarschijnlijk een stuk comfortabeler zijn dan in Nederland. Zon, zee, strand, here we come! Ik kan niet wachten!’

Kelly heeft haar eigen blog. Op Healthy Kelly vind je veel informatie over health, food en sport. Zeker leuk om eens te bekijken!

Antonette in Nieuw-Zeeland

‘Kia Ora en groeten vanuit Nieuw-Zeeland! Dit is waar ik dit jaar oud & nieuw door breng. Ik wilde eigenlijk zeggen de feestdagen, maar dat klopt niet helemaal aangezien ik op Eerste Kerstdag in Nederland op het vliegtuig stapte en ik vanwege de lange duur van de vlucht én het tijdsverschil pas op de 27e ben aangekomen.

Hoge bergen en blauwe meren

Het is inmiddels mijn derde reis naar Nieuw-Zeeland en het is onmogelijk om niet verliefd te zijn op dit land. Het mag dan helemaal aan de andere kant van de wereld liggen, maar al bij de landing in Auckland deed het mijn hart sneller kloppen. Nieuw-Zeeland heeft alles te bieden waar ik als wandelfanaat heel erg blij van wordt: hoge bergen, besneeuwde toppen, felblauwe meren, vulkanen, gele zandstranden en meer dan 1.000 berghutten in de wildernis, waar je tegen een kleine vergoeding kunt overnachten. De komende drie maanden staan dan ook in het teken van lekker buiten zijn, wandelen (‘trampen’ op zijn Nieuw-Zeelands) en genieten van alles wat moeder natuur hier te bieden heeft.’

Volg de avonturen van Antonette op haar blog We12travel!

Jasmijn in Uruguay

‘Oud en nieuw is hier een gezellig feest waar vrienden en familie, maar ook onbekenden, samen komen om het nieuwe jaar in te luiden. Omdat het hier zomer is, wordt het vaak buiten gevierd en in het dorp waar ik woon wordt er een gezellig kampvuur gemaakt op het strand. De grote vakantie is begonnen dus veel Brazilianen zijn nu in Uruguay en daar horen natuurlijk de Braziliaanse cocktails bij.

Dansen, caipirinha en nieuwe vrienden

Er wordt geproost op het nieuwe jaar met een flinke caipirinha. Naast de cocktails is er veel muziek en wordt er flink gedanst. Waarschijnlijk vier ik het ook hier op het strand. Het hangt een beetje af van de hoeveelheid vuurwerk, want mijn hond is erg bang voor het geknal. De omgeving is erg droog, dus de brandweer raadt vuurwerk af omdat er veel kans is op bosbranden. Op die manier willen we natuurlijk niet het nieuwe jaar in gaan!

Ik hoop op veel gezelligheid en het leuke hier is dus dat je het nieuwe jaar in gaat met allemaal onbekende mensen die op 1 januari je vrienden zijn geworden. Ik wens iedereen veel geluk, gezondheid en positiviteit in 2018. Dat we er samen een prachtig jaar van mogen maken!’

Volg Jasmijn in Uruguay via haar blog MijnJas. Neem ook zeker een kijkje in haar webshop MioMaio vol handgemaakte sieraden en accessoires.

Heb je het interview al gelezen wat ik eerder dit jaar met Jasmijn had?

 

Wat een leuke verhalen waren dit! Heb je al inspiratie voor oud & nieuw volgend jaar? 🙂

Wil je meer leuke verhalen lezen van vrouwen die het avontuur zijn aangegeven in het buitenland? Dit kan op de pagina Wereldse Vrouwen!

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Inspiratiemail en ontvang maandelijks te gekke tips, nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen!

Mis dit niet! Meld je aan door op onderstaande banner te klikken.