De voorbereidingen voor mijn allereerste verre reis naar Zuid-Afrika

 

In mijn vorige blog Wat er vooraf ging aan mijn allereerste verre reis kon je al lezen over de spannende periode die voorafging aan het boeken van mijn reis naar Zuid-Afrika. Nu het zover was en het echt ging gebeuren, was het tijd voor fase 2: de voorbereiding. In dit artikel vind je dan ook mijn ervaringen in deze periode en alle informatie die je moet weten voor je vertrekt naar Zuid-Afrika.

 

Vaccinaties, visum en paspoort Zuid-Afrika

Ik weet niet hoe bij jou zit, maar ik wist echt niet wat ik allemaal moest gaan regelen van te voren. Dus ging ik op onderzoek uit. Ik startte bij de GGD om me te laten adviseren over de benodigde reisvaccinaties. Naast de aanbevolen inentingen, kreeg ik ook nog een recept voor malariapillen. Die had ik nodig wegens ons bezoek aan het Krugerpark. Mijn tip is om altijd even langs te gaan bij je GGD om je te laten adviseren over benodigde of aanbevolen vaccinaties. De adviezen online verschillen nog wel eens, dus het is fijn om samen met een deskundige naar je reisroute te kijken.

Gelukkig kwam ik er op tijd achter dat ik ook nog een speciale reisstekker nodig had. In Zuid-Afrika worden stopcontacten van type D, M en N gebruikt en daarvoor heb je dus een reisstekker nodig, anders kan je je apparatuur niet opladen. 

Een visum was niet nodig. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit krijgen een Visa-on-Arrival bij aankomst in Zuid-Afrika. Met dit visum kun je maximaal 90 dagen in Zuid-Afrika verblijven.

 

Zuid-Afrika Drakensbergen

 

Wat neem je mee naar Zuid-Afrika?

En ja, wat neem je nu allemaal mee op zoโ€™n reis? Inmiddels weet ik natuurlijk veel beter wat ik wel en niet inpak, maar toen vond ik dat best een uitdaging. Ik had van alles; van sportschoenen tot hoge pumps en van lekker zittende broeken tot stylish jurkjes. Zo kon ik bij iedere gelegenheid goed voor de dag komen ๐Ÿ˜‰ 

Nadat de reis was geboekt en het grootste enthousiasme was gezakt, kwamen er toch wel stiekem weer allemaal gedachten bij me naar boven. โ€˜Kim, wat heb je gedaan? Dit is toch helemaal niets voor jou? Wat als je heimwee krijgt? En wat als je weer super veel last van je lichaam hebt en nergens mee naartoe kan? En het zijn allemaal nieuwe mensen. Je kent niemand en straks heb je met niemand een klik? En dan? Dan zit je daar 2,5 week in je eentje aan de andere kant van de wereldโ€ฆโ€™

Ja, dat waren allemaal mogelijke scenarioโ€™sโ€ฆ

Maar wat als het een super groot succes zou zijn? Wat als ik de tijd van mijn leven zou hebben? Wat als ik daar super veel leuke mensen zou ontmoeten en prachtige plekken zou bezoeken? Ik koos ervoor om me te richten op de tweede set โ€˜wat als’.

Zuid-Afrika Kaapstad Tafelberg

 

Kennismaking met de groep

Ik keek nog eens naar de samenstelling van het reisgezelschap en bij toeval kwam ik op een Facebook-groep die speciaal voor deze reis was opgericht. Hierin zaten de meeste mensen die meegingen op de reis. Hee, wat cool! Zo kon ik alvast zien wie er mee gaan. Dus ik meldde me aan voor de groep. Net op tijd, want wat bleek? Voor dat weekend hadden ze met elkaar afgesproken, om elkaar al eens te ontmoeten. Wat tof! Dan heb je straks al wat bekende gezichten tijdens de heenvlucht! Daar moest ik bij zijn. Ik had alleen een festival gepland staan dat weekend. Uiteindelijk besloot ik om die af te zeggen, omdat ik heel graag naar deze afspraak wilde. Zo gezegd, zo gedaan. Op naar Utrecht!

En ja, daar kwam Kim.. Helemaal opgemaakt. Haar netjes gedaan, op haar hoge hakjes. Want ja, ik moest natuurlijk een goede eerste indruk maken. Achteraf moet ik daar alleen maar om grinniken, want inmiddels weet ik dat het echt niet op deze manier hoeft en dat ik gewoon lekker mezelf kan zijn. Met of zonder hoge hakken, met of zonder dikke lagen make-up. Maar goed, toen vond ik dit belangrijk.

Waar ik natuurlijk geen rekening mee gehouden had, was dat er in Utrecht overal aan de weg gewerkt werd. Waardoor ik 6x verdwaalde en ook nog eens mega ver moest lopen naar mijn bestemming. Je raadt het alโ€ฆ Dat is niet zoโ€™n succes op hoge hakken. En ja, Kim kwam als allllllerlaatste aan. Er stond al een hele groep van zoโ€™n 15 man waar we hadden afgesproken en ik kwam overhit aangestrompeld. Nou, over een goede eerste indruk gesproken. Haha! ๐Ÿ˜›

 

Wat was het leuk!

Dus daar zat ik dan. Een week daarvoor wist ik niet meer wat ik moest doen, omdat ik niet mee kon op mijn droomreis. En een week later zit ik gewoon op een terras met een groep gezellige mensen met wie ik 1,5 maand later naar Zuid-Afrika zou vertrekken. Wat was er allemaal gebeurd? Ik zat stilletjes te genieten van deze bijzondere gebeurtenissen en keek rustig om me heen. Het was een gemรชleerd gezelschap, maar een aantal dingen hadden we met elkaar gemeen. We wilden een prachtig land gaan ontdekken, nieuwe plekken bezoeken, avonturen aangaan. We wilden nieuwe mensen ontmoeten, een gezellige tijd beleven en we lieten ons niet tegenhouden door allerlei randzaken. De sfeer was heerlijk; het enthousiasme en de positiviteit was mega voelbaar.

Wat was dit fijn! De eerdere gedachten die ik had over de mensen en de groep waren direct verdwenen. Met deze mensen ga ik een geweldig avontuur tegemoet.

Zuid-Afrika Panoramaroute God's Window

 

De avond voor vertrek

En toen opeens was het maandagavond 6 oktober. De avond voor vertrek. Het was zover! Ik was nog even bij mijn ouders thuis om lekker te eten en om ze voor even gedag te zeggen. Bij vertrek kregen mijn moeder en ik het allebei een beetje benauwd en moesten we even slikken. Wat was het voor ons beide spannend! ‘Jeetje, wat had ik gedaan? Ging ik dit echt doen? Kon ik nog annuleren?’

‘Haha, gek! Nee, ik ga helemaal niet annuleren. Ik ga gewoon!’

 

Op naar Zuid-Afrika!

Mijn vader haalde me de volgende ochtend op om naar Schiphol te gaan. We waren ruim op tijd vertrokken, maar er waren echt overal files. Onze reistijd werd steeds langer en het vertrek van mijn vliegtuig kwam steeds dichterbij. Ik kreeg het behoorlijk warm en werd steeds zenuwachtiger. Beide twijfelden we eraan of ik het nog wel zou halen. Ik was het treinschema aan het bekijken om te kijken of het nog mogelijk was om ergens op de trein te stappen. Helaas, geen optie. Mijn vader heeft jarenlang op de weg gezeten, dus die wist nog wel wat weggetjes binnendoor. En dat hielp! Mijn hemel, we gingen het redden! Ik gaf mijn vader een zoen en vloog de auto uit. Snel naar de incheckbalies. Pas toen ik mijn bagage had ingecheckt, ik mijn boardingpass in mijn handen had en door de paspoortcontrole was, kon ik weer uitademen. 

Terwijl ik mijn spulletjes in mijn tas stopte, zag ik 3 bekende gezichten. Ook zij waren vrij laat, maar hadden het ook gehaald. Gezamenlijk liepen we naar de gate. Het voelde alsof ik ze al heel lang kende, zo fijn! En toen was het okรฉ.. Jaaaa, we gingen! ๐Ÿ™‚

Zuid Afrika Kaap de Goede Hoop

 

Wil je meer weten over mijn ervaringen tijdens mijn reis en wat deze reis voor mij betekent heeft?Lees dan mijn blog Alles over mijn reis naar Zuid Afrika en wat er daarna allemaal gebeurdeโ€ฆ

Wat was de bestemming van jouw eerste reis? En hoe heb je die reis ervaren?

Voorbereidingen reis Zuid-Afrika

Wil je op de hoogte blijven?