Ontdek… Zuid – Afrika:

Op zoek naar de Big Five!

 

Zuid-Afrika is een enorm divers land met grote steden, prachtige natuurgebieden en mooie stranden. Veel mensen kiezen ook voor een bezoek aan Zuid-Afrika, omdat je hier geweldige safari’s kunt maken! Met een beetje geluk kun je hier de Big Five spotten (leeuw, olifant, neushoorn, luipaard en buffel). En dat is natuurlijk echt te gek! 

De big five is van oorsprong de benaming van de diersoorten die het gevaarlijkst waren om op te jagen. De benaming is dus uit de jacht afkomstig, maar wordt nog steeds in de toeristensector veel gebruikt als de diersoorten die graag gezien worden. Naast de big five heeft het land nog een grote rijkdom aan dieren, waaronder de gnoe, impala, giraffe, nijlpaard en gevlekte hyena.

In Zuid-Afrika heb je behoorlijk wat natuurparken waar je safari’s kunt maken. Maar welk park kies je dan?

In dit artikel vind je mijn 3 favoriete natuurparken voor het spotten van deze geweldige dieren!

Zuid-Afrika Hluwluwe -Umfolozi National Park Olifant

 

1. Hluwluwe – Umfolozi National Park

Het Hluhluwe-Umfolozi National Park wordt als het mooiste wildpark van Zuid-Afrika beschouwd. Je vindt hier diverse soorten landschappen; van beboste delen tot open savanne. In dit park heb je de kans om de big five te spotten. Maar wat het park écht bijzonder maakt, is haar grote neushoorn populatie. In de jaren zestig startte het Hluwluwe-Umfolozi National Park ‘Operatie Neushoorn’ voor het behouden van de witte neushoorn. Van 500 neushoorns in die tijd, is de populatie inmiddels uitgegroeid tot bijna 6.000! De kans is dus heel groot dat je hier deze geweldige dieren zult spotten. In dit park kun je ervoor kiezen om een begeleide safari te doen, maar je mag ook zelf met je auto rondrijden. Ook is het mogelijk om een wandeling te maken, zolang je niet afwijkt van de aangelegde wandelpaden.

Ik vond de safari door het Hluwluwe-Umfolozi National Park de meest bijzondere. Het landschap is zo weids en het is er nog helemaal niet zo toeristisch als op andere plekken. Wat hebben we hier enorm veel mooie dieren gezien, waaronder enorm veel neushoorns, giraffes, buffels, zebra’s en diverse families olifanten. Wat een geweldige dag!

🌟  Score Big Five spotten: 3/5 

 

Zuid-Afrika Hluwluwe-Umfolozi National Park Neushoorn

 

2. Kruger National Park

Het Kruger National Park is het meest bekende en grootste nationale park van Zuid-Afrika. Door de vele verharde wegen en de goede bewegwijzering, kun je hier heel goed met je eigen huurauto op safari gaan. Wil je wat meer ‘off-road’? Dan kun je beter op pad gaan met een ranger in een open jeep. Zij weten vaak ook de beste plekken te vinden waardoor je meeste kans hebt om de big five te spotten! Ben je echt uit op avontuur? Dan kun je zelfs een wandeling maken! Naast de big five heb je hier ook een grote kans om onder andere zebra’s, giraffen en diverse bokken tegen te komen.

In het Kruger Park hebben we overdag een gamedrive gemaakt. Het was hier drukker dan in het Hluwluwe-Umfolozi National Park, maar ook hier heb ik mijn ogen uitgekeken. Wat is de natuur hier toch geweldig mooi! In de middag liep er een leeuwin naast onze jeep die op zoek was naar haar kind. Super indrukwekkend om haar van zo dichtbij te mogen aanschouwen. De rest van de middag zochten we naar een luipaard, maar deze zijn vaak niet zo gemakkelijk te vinden. Ook ons is het helaas niet gelukt.

🌟  Score Big Five spotten: 4/5

 

Zuid-Afrika Kruger National Park Leeuw

 

3. iSimangaliso Wetland Park

Het iSimangaliso Wetland Park is een bijzonder park met wel vijf verschillende ecosystemen, van koraalriffen tot zout- en zoutwatermoerassen en kustvlaktes. Het park heeft het grootste aantal nijlpaarden en krokodillen van Zuid-Afrika.Het park werd in december 1999 als eerste van Zuid-Afrika op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het iSimangaliso Wetland Park maakt deel uit van een project waarbij de grenspoorten van Zuid-Afrika, Mozambique en Swaziland worden neergehaald, zodat er een enorm groot beschermingsgebied ontstaat voor de big five die in dit park leeft.

Het enorm grote St. Lucia meer ligt in het midden van het park. Hier zie je onder andere flamingo’s en andere watervogels, nijlkrokodillen en nijlpaarden. Tijdens een verblijf in St. Lucia hebben we een geweldige boottocht gemaakt door het iSimangaliso Wetland Park. Hier hebben we verschillende krokodillen gezien en ook enorm veel nijlpaarden, zowel in het water als aan de kant. Niet iedereen weet dat nijlpaarden eigenlijk hele gevaarlijke dieren zijn, omdat zij zichzelf enorm snel kunnen verplaatsen en recht op hun doel af gaan. Wel heel tof om ze zo op veilige afstand te mogen bewonderen!

🌟  Score Big Five spotten: 4/5

 

Zuid-Afrika iSimangaliso Wetland Park Nijlpaard

 

Dit waren mijn favoriete parken in Zuid-Afrika. Wat was het geweldig!

Ben jij wel eens in Zuid-Afrika geweest? Wat zijn jouw favoriete natuurparken? Is het jou gelukt om alle dieren van de big five te spotten?

Lees hier meer informatie, tips en ervaringen over een reis naar Zuid-Afrika.

In Zuid-Afrika heb je behoorlijk wat natuurparken waar je safari’s kunt maken. Maar welk park kies je dan? In dit artikel vind je mijn 3 favoriete natuurparken voor het spotten van deze geweldige dieren!

Nog meer inspiratie: