The World Hitchhiker: liften van Groningen naar Vietnam

door | okt 28, 2019 | Reizen, Uncategorized | 6 reacties

Rutger Fransen is 26 jaar en komt uit Groningen. Hij beleeft op dit moment een te gek avontuur. In april 2019 is hij namelijk gestart met een reis van Nederland naar Vietnam, maar dan op een hele bijzondere manier, namelijk volledig liftend. Zijn doel is om eind 2019 in Vietnam aan te komen. Ik vind dit echt een gaaf avontuur en daarom wilde ik graag meer van Rutger weten. Waarom liften? Hoe werkt dat dan onderweg en wat doen je als je aankomt in Vietnam? Het antwoord op deze en andere vragen vind je hieronder! 

 

Waarom ga je liftend de wereld over?

‘Ik was vooral op zoek naar avontuur. In de zomer van 2012 ben ik voor het eerst gaan liften met een vriend van me en daar kreeg ik de smaak te pakken. Als je gaat liften, gebeuren er eigenlijk altijd onverwachte dingen. Je ontmoet zoveel nieuwe en leuke mensen, vooral locals, en je leert zo veel meer over de cultuur. Ook kom je op deze manier op de meest bijzondere plekken.

Ik reis alleen. Soms ontmoet ik onderweg wel andere reizigers en dan liften we samen een stukje. Ik hou van solo reizen, omdat je dan vaak veel gemakkelijker andere mensen ontmoet dan wanneer je bijvoorbeeld samen reist met een vriend. Verder kun je gewoon doen wat je wilt en hoef je geen rekening te houden met anderen.’

World Hitchhiker

 

Is liften niet gevaarlijk?

‘Er is natuurlijk altijd een risico. Je kent degene bij wie je in de auto stapt natuurlijk niet. Maar ik heb het nooit ervaren als gevaarlijk. Ik probeer wel altijd mijn gezonde verstand te gebruiken.

Er gebeurt onderweg wel eens iets geks. Zo stapte ik eens in bij een bestuurder die alleen een Speedo droeg. Dat zag ik niet toen ik in de auto stapte. Onderweg stopte hij en deed wat boodschappen in een supermarkt, in zijn Speedo! Blijkbaar kon het hem helemaal niets schelen. Haha’

 

Ben je wel eens bang geweest onderweg?

‘Over het algemeen ben ik niet bang, maar er zijn wel momenten waarop ik me wat angstig heb gevoeld. Ik ben wel eens bang dat ik instap bij iemand en dat diegene dan niet wil stoppen als ik eruit wil. Ik heb zoiets wel eens meegemaakt in Iran. De chauffeur kreeg een telefoontje en ondertussen draaide hij zijn auto om. We reden dus verder in de verkeerde richting. Toen vertelde hij met enkele gebaren dat hij over 10 minuten de goede kant op zou gaan. Ik vertelde hem dat ik wilde uitstappen. Maar hij wilde niet stoppen. Ik maakte hem drie keer heel duidelijk dat ik wilde stoppen. Hij negeerde me gewoon. Uiteindelijk deed ik alsof ik de deur opendeed. Toen stopte hij en liet me eruit. Dat vond ik wel echt een spannend moment.’

World Hitchhiker Odessa

 

 

Hoe gaat dat dan onderweg?

‘Ik kies altijd mijn bestemming en stap vervolgens alleen bij auto’s in die in juiste richting gaan. Ik ga in de meeste gevallen alleen naar de plekken waar ik zelf heen wil, tenzij een bestuurder mij uitnodigt bij hem thuis/in een restaurant voor lunch, diner, barbecue of om te slapen.

Als een auto stopt, vraag ik dus altijd even waar ze heen gaan en of ik dan mee mag rijden. Vaak gaat dit met handen en voeten, of met behulp van Google Translate en Google Maps. Als ik tijdens dit kleine gesprek geen gekke dingen zie of merk (zoals bijvoorbeeld dronken mensen of mensen die er echt onbetrouwbaar uitzien), dan stap ik in.

In principe ga ik gewoon altijd ergens met mijn duim omhoog langs de weg staan waar auto’s kunnen stoppen. Zolang de auto’s genoeg ruimte hebben om te stoppen dan gaat het vrijwel allemaal vanzelf. Hoe langzamer de auto’s gaan, des te beter. In Europa sta ik met een kartonnen bordje met de plaats van de bestemming, buiten Europa sta ik zonder bordje. Verder probeer ik er zo vriendelijk en betrouwbaar mogelijk uit te zien (wel glimlachen, geen zonnebril, geen petje etc.). Voor de rest gaat het allemaal vanzelf.

Tot nu toe heb ik niet echt lang hoeven wachten. Tijdens mijn reis van Nederland tot Oezbekistan (12.000+ km) heb ik nooit langer dan 1,5 uur hoeven wachten. Daar ben ik echt blij mee.’

 

Wat zijn de meest gave dingen die je zijn overkomen?

‘Ik word vaak thuis uitgenodigd voor lunch of diner. In Oekraïne ging ik zelfs mee op familiebezoek! Soms nodigen mensen je uit om daar in huis te overnachten. Het zijn dan ook vaak de mensen die je dag maken!

Wat ik heel bijzonder vond, is dat ik in Turkije mocht barbecuen boven de wolken. Wat een geweldige ervaring was dat! Daarnaast was ook het kamperen in een oase in de woestijn van Iran iets dat ik nooit meer zal vergeten. In Iran heeft de politie me zelfs nog geholpen met het liften. Haha, dat was ook heel gaaf! Het slapen onder de sterren in Turkmenistan was ook echt een mooie ervaring!’

World Hitchhiker Turkije

 

Hoe ziet de reis eruit tussen Nederland en Vietnam?

‘Op de liftkaart op mijn website kun je precies zien waar ik nu ben en welke reis ik heb afgelegd. Een aantal indrukwekkende landen waar ik tot nu toe doorheen gereisd ben, zijn Bulgarije, Turkije, Iran, Oezbekistan en Mongolië. Ook kun je op mijn website cijfers terugvinden van de reis: in welke landen ben ik geweest, hoeveel kilometer heb ik afgelegd, hoeveel liften heb ik gehad etc.’

 

Wat doe je als je in Vietnam aankomt?

Vietnam als eindbestemming is gewoon willekeurig gekozen. Ik wilde ver weg liften en ik hou van Azië. Dus koos ik een land waar ik goede verhalen over hoorde: Vietnam.

Ik weet nog niet wat ik ga doen als ik in Vietnam aankom. Als ik op dat moment nog steeds van liften houd, dan zou ik misschien verder kunnen liften. Misschien lift ik terug naar Nederland. Als ik er geen zin meer in heb, rust ik misschien even en vlieg ik terug naar Nederland. Alles ligt nog open!’

 

Hoe kun je Rutger volgen?

Rutger deelt zijn reis via zijn website, maar je kunt hem ook volgen via Facebook of Instagram. Ontzettend leuk om dit bijzondere avontuur te volgen! 

Rutger reist momenteel van Nederland naar Vietnam, maar dan op een hele bijzondere manier, namelijk volledig liftend. Lees hier zijn verhaal!
Rutger reist momenteel van Nederland naar Vietnam, maar dan op een hele bijzondere manier, namelijk volledig liftend. Lees hier zijn verhaal!

Wil je op de hoogte blijven?