Studeren in het mooie Málaga:

Alles leren over de Spaanse cultuur en taal!

 

 

Jolien Flapper komt uit Leeuwarden. Ze woont hier samen met haar vriend Pascal in een klein, maar fijn appartement in het centrum. Voor ze Pascal leerde kennen, heeft ze een half jaar in Málaga, Spanje gestudeerd en gewoond. Daar wilde ik natuurlijk meer over weten en dus heb ik haar geïnterviewd. Hieronder vinden jullie haar inspirerende verhaal!

 

Wat heeft je doen besluiten om in Spanje te gaan studeren?

‘Als klein meisje kwam ik al vaak in Spanje. Mijn ouders kochten namelijk een vakantiehuisje toen ik 7 jaar oud was. Hierdoor werd ik verliefd op de Spaanse taal en cultuur. Deze passie deelde ik vooral met mijn vader en zo vertelde ik hem een keer dat ik in Spanje wilde gaan wonen als ik groot zou zijn. Hij lachte dit een beetje weg en zei dat ik eerst maar eens het echte leven in Nederland moest ontdekken en dat we dan wel weer eens verder zouden zien.

Toen ik daadwerkelijk ‘groter’ werd, besloot ik om communicatie te gaan studeren. Maar mijn droom bleef en toen ik in het derde jaar van mijn opleiding een half jaar in het buitenland kon studeren, greep ik dit met beide handen aan. Samen met mijn beste vriendin besloten we om naar Spanje te gaan. We hadden de keuze uit Gandía, Sevilla en Málaga. Het werd uiteindelijk Málaga. Sevilla is in de zomer veel te heet en in Gandía zouden we in het Engels les krijgen. Maar wij wilden per se de Spaanse taal leren.’

Interview Jolien Flapper - Studeren in Spanje

 

Vertel eens, hoe was die studietijd in Málaga? 

‘De eerste paar weken vond ik het erg moeilijk. Dit was de eerste keer dat ik echt zelfstandig ging wonen en daarnaast sprak ik de taal nauwelijks. Ik begreep niets van de colleges en er moesten veel dingen worden geregeld in het Spaans. Pas na 6 weken begon het Spaans te wennen en begreep ik meer van wat er werd gezegd.  Omdat er veel internationale studenten in Málaga wonen, was het erg makkelijk om Engels te praten, waardoor de Spaanse taal minder belangrijk werd. Achteraf heb ik er spijt van dat ik er toen niet meer aan heb gedaan.

In Málaga was alles een groot feest, alles kon en alles mocht en we leefden een onbezorgd leven, zoals echte studenten. Helaas kwam hier na een paar maanden abrupt een einde aan door een telefoontje vanuit Nederland. Mijn vader bleek ernstig ziek en ik vertrok halsoverkop terug naar Nederland. Na een akelige en zware tijd in het ziekenhuis, bleek dat mijn vader niet meer beter kon worden. We zijn met de hele familie op het vliegtuig naar Málaga gestapt, vanuit daar zijn we ook nog naar ons vakantiehuis vertrokken voor onze laatste vakantie met het gezin. Hierna ben ik weer teruggegaan naar Málaga, maar voor mij waren de laatste 2 maanden niet meer zoals eerder.

Na het overlijden van mijn vader ben ik erg veranderd. Ik ben verantwoordelijker geworden, maar ook bezorgder. Ik ben meer per dag gaan leven en ik probeer uit iedere dag alles te halen wat erin zit, omdat ik weet dat het zomaar voorbij kan zijn. Mijn prioriteiten zijn ook veranderd. Waar ik eerst geen feestje wilde missen, kan ik nu ook prima genieten van een avond met mijn vriendinnen of een hele avond alleen thuis bezig zijn met mijn blog.’

Interview Jolien Flapper - Studeren in Spanje

 

Hoe ziet jouw leven er nu uit? 

Inmiddels heb ik mijn opleiding afgerond en heb ik gereisd door Costa Rica en Guatemala. Inmiddels ben ik in El Salvador. Ook heb ik nog een hele rondreis door Panama voor de boeg.

 Afgelopen weken heb ik een Spaanse cursus in Turrialba gevolgd, een kleine stad in Costa Rica. Ik woonde bij Tico’s, wat zorgde voor de échte cultuurbeleving. Mijn vriend liep hier stage, dus daarom koos ik voor deze plek. Het is totaal niet toeristisch, waardoor mijn Spaans met sprongen vooruit is gegaan en ik de cultuur erg goed heb kunnen ontdekken.

In die weken had ik ook genoeg tijd voor mijn blog Spaans Benauwd. Via deze website en mijn Instagram wil ik mijn tips en reizen door Spanje en Latijns-Amerika delen. Dit ben ik puur uit passie begonnen, maar inmiddels heb ik aardig wat lezers en af en toe een leuke deal met een bedrijf of accommodatie. Bij thuiskomst begin ik met een nieuwe opleiding in de richting van de Spaanse taal. Na deze opleiding hoop ik uiteindelijk als freelancer te beginnen in copywriting en Spaans vertaler/lerares, zodat ik kan blijven reizen en misschien een aantal maanden per jaar in Spanje kan wonen.’

Interview Jolien Flapper - Studeren in Spanje

 

Welke tips kun je geven aan mensen die overwegen te gaan studeren in het buitenland?

‘Mijn tip voor lezers: Doe het gewoon! Het is enorm spannend om alleen dat vliegtuig in te stappen, onderweg naar het onbekende, maar je gaat er geen enkel moment spijt van krijgen! Voor studeren in het buitenland raad ik je aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met voorbereiden en vooral met het leren van de taal. Dat scheelt enorm. Dit geldt trouwens ook voor backpacken door Latijns-Amerika.’

 

Wil je de avonturen van Jolien in Latijns-Amerika volgen? Volg haar dan zeker via haar Instagram-account.

Lees meer inspirerende verhalen op de pagina met interviews met Wereldse Vrouwen!

 

Studeren in Spanje? Jolien greep deze kans met beide handen aan en ging een half jaar in Málaga wonen en studeren. Lees haar verhaal hier!
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>