Ontdek… Sri Lanka:

De indrukwekkende Koningssteden!

 

Anuradhapura maakt samen met de steden Dambulla, Polonnaruwa en Sigiriya deel uit van de culturele driehoek van Sri Lanka. In dit gebied vind je de mooiste culturele overblijfselen vanuit een ver verleden. Deze steden zijn absolute must-sees tijdens je reis door Sri Lanka. Maar wanneer je tijdens je reis meerdere steden bezoekt, zul je veel tempels en ruïnes zien. Ik raad je dan ook aan om vooraf te bepalen welke bouwwerken je wel en niet wilt bezichtigen om te voorkomen dat je ‘tempel-moe’ wordt. In dit artikel laat ik je zien wat de hoogtepunten zijn in deze steden, zodat jij een goede keuze kunt maken!

 

Sri Lanka-Anuradhapura-Isurumunita-Tempel-2

❤️ Anuradhapura

Anuradhapura is voor een lange tijd de hoofdstad van Sri Lanka geweest. Overblijfselen vanuit die tijd vind je nog volop terug in de stad. Zo heeft Anuradhapura een groot aanbod aan prachtige ruïnes, tempels en stoepa’s en heeft de stad daarmee een plek veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor boeddhisten is Anuradhapura een heilige stad met acht heilige plekken. Het centrum van de oude stad is de heilige Bo-boom (Sri Maha Bodi). De bezienswaardigheden in Anuradhapura zijn echt de moeite waard om te bezoeken, maar ze zijn wel verspreid over een redelijk grote oppervlakte. Een goede manier om de stad te verkennen is per fiets of met een tuktuk.

De mooiste bezienswaardigheden van Anuradhapura:

🌟 Isurumuniya Vihara Tempelcomplex

Hier vind je een combinatie van godsdienst en kunst. De meeste sculpturen zijn te bezichtigen in het museum dat bij het complex hoort. Je ziet ook diverse afbeeldingen die in de rotsen zijn gemaakt. Rechts naast de trap vind je een mooie afbeelding van olifanten die aan het badderen zijn.

🌟 Sacred Sri Maha Bodhi (Heilige Bo-Boom)

In het boeddhisme is een Bodhi-boom een heilige boom. The Sacred Bodhi Tree in Anuradhapura is ontstaan uit een deel van de heilige Bodhi-boom uit Bodhgaya in India, waaronder Boeddha zijn verlichting heeft bereikt. De boom in Anuradhapura is in 249 voor Christus geplant en er wordt gezegd dat dit de oudste levende, door een mens geplante, boom ter wereld is. Een bezoek aan dit complex is een aanrader. Iedere dag komen duizenden gelovigen naar dit complex om te offeren en te bidden. Het is heel bijzonder om hier rond te lopen en zo meer te weten te komen over het boeddhisme en de intensiteit van het geloof te ervaren.

Sri Lanka-Anuradhapura-Bodhi-Tree-2

🌟 Mihintale Tempelcomplex (Circa 15 kilometer van Anuradhapura)

Mihintale is een van de belangrijkste boeddhistische plaatsen in Sri Lanka. Dit is het heiligdom waar Mahinda, het boeddhisme verkondigde aan de koning van Anuradhapura. Op het complex te bereiken, moet je een trap met zo’n 300 treden beklimmen. Eenmaal boven aangekomen, kun je drie bouwwerken bezichtigen: de grote Aradhana Gala rots, de Maha Saya stoepa en een enorm boeddhabeeld. Je kunt de tempels bezoeken en op meerdere plekken van het geweldige uitzicht genieten.

Tip!  Ieder jaar wordt hier het Poson Poya Full Moon Festival gehouden, waarbij duizenden boeddhisten de tempels tot leven brengen met kandelaren en vlaggen. Dit festival vindt meestal in juni plaats, dus als je rond die tijd in Sri Lanka bent, is het een aanrader om hier een kijkje te nemen!

Sri Lanka-Anuradhapura-Mihintale-2

 

❤️ Dambulla

Dambulla staat vooral bekend om de Gouden Tempel. Het gigantische gouden boeddhabeeld is dan ook niet te missen. Ook vind je hier de beroemde rotstempels. Hiervoor moet je wel eerst een stuk omhoog klimmen via een lange trap. Eenmaal boven wordt je beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving. Je kunt vanaf hier zelfs de leeuwenrots in Sigiriya zien!

De mooiste bezienswaardigheden van Dambulla:

🌟 De Gouden Tempel & rotstempels

Dit is het grootste en best bewaarde grottempelcomplex van Sri Lanka en het staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In vijf grotten bevinden zich oude Boeddhabeelden en historische kunstwerken die het levensverhaal van Boeddha vertellen. Echt indrukwekkend!

Sri Lanka-Dambulla-Gouden-Tempel

❤️ Polonnaruwa

Polonnaruwa is de tweede Koningsstad van Sri Lanka. In de 10e eeuw werd dit de nieuwe hoofdstad van het land. De stad ligt aan één van de grootste tanks (kunstmatig aangelegde meren) van Sri Lanka. Deze tanks uit de 12e eeuw zijn vrij ondiepe waterreservoirs, waarmee de moessonregens worden opgevangen. De historische stad is jonger dan die van Anuradhapura en dat kun je goed zien aan de restanten. De oude stad is namelijk veel beter in tact gebleven en is ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De bouwwerken in de historische kern liggen redelijk ver uit elkaar, dus de beste manier om alles te bezichtigen is per fiets.

De mooiste bezienswaardigheden van Polonnaruwa:

🌟 Gal Vihara

Gal Vihara wordt gezien als hét hoogtepunt van de beeldhouwkunst op Sri Lanka. Je kunt hier vier enorme boeddhabeelden bezichtigen: een liggende, een staande en twee zittende. Deze beelden zijn allemaal uit een blok steen gemaakt. De zeven meter hoge staande Boeddha wordt vaak gezien als de mooiste, maar ook de 14 meter lange liggende Boeddha is enorm indrukwekkend. Dit moet je echt gezien hebben!

Sri Lanka-Polonnaruwa-Gal Vihara-2

🌟 Weijantha Prasad (het koninklijk paleis) 

De ruïnes van het koninklijk paleis zijn erg indrukwekkend. Ooit was dit een zeer imposant gebouw met zeven verdiepingen. De bovenste vijf waren uit hout vervaardigd en zijn door de jaren heen vergaan, waardoor er nu nog slechts twee verdiepingen van het bouwwerk zijn overgebleven.

🌟 Quadrangle (het vierkant)

Binnen Het Vierkant vind je twaalf indrukwekkende ruïnes. Hiertoe behoren onder andere: 

  • De Vatadage: een ronde stupa met een diameter van wel 18 meter. De maansteen die bij de noordelijke ingang ligt, is de mooiste van heel Polonnaruwa, en
  • De Thuparama: de enige Boeddhistische tempel uit die tijd waar nog een dak op zit. In de tempel vind je acht mooie Boeddha-beelden.

Dit is een geweldige plek om rond te lopen en de verschillende ruïnes te bezichtigen. Sla dit stuk zeker niet over!

Sri Lanka-Polonnaruwa-Quadrangle-2-2

🌟 Village Safari (jeeptocht door dorpjes in de omgeving)

Als je even verzadigd bent op het gebied van tempels, stoepa’s en ruïnes, kun je een leuke jeeptocht door het binnenland maken. Hier zie je de mensen op het land werken, oude ambachten uitvoeren en kinderen spelen in het water van de rivieren. Het is een leuke tocht wanneer je geïnteresseerd bent in het dagelijks leven van de locals. Ook is de kans groot om onderweg nog wat dieren te spotten, zoals varanen en prachtige vogels.

 

❤️ Sigiriya

Sigiriya is een dorpje in de culturele driehoek van Sri Lanka en is bekend vanwege de leeuwenrots. Dit is een enorme rots die loodrecht uit het prachtige landschap oprijst.

De mooiste bezienswaardigheden van Sigirya:

🌟 De leeuwenrots

Boven op de Leeuwenrots bevond zich vroeger het verborgen koninkrijk van koning Kassapa. De citadel boven op de rots diende als paleis. Helaas vind je er nu alleen nog ruïnes. Je kunt de rots beklimmen met als beloning een geweldig uitzicht over de omgeving van Sigiriya. De rots is sinds 1982 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Halverwege de beklimming bereik je via een aantal trappen de Spiegelwand. Hier zie je afbeeldingen van wolkenmaagden. Vervolgens vind je een terras met daarop de restanten van de Leeuwenpoort met nog altijd de indrukwekkende leeuwenpoten. Hier begint de laatste beklimming naar de top. Het is een pittige wandeling omhoog, maar het waanzinnige uitzicht maakt het zeker de moeite waard!

Sri Lanka-Sigirya-Leeuwenrots-2-2

Wanneer je het terras bereikt, zul je allerlei borden zien waarop gevraagd wordt om je stil te houden in verband met de wespen. Rondom de rots bevinden zich namelijk veel wespennesten. Met deze waarschuwingen willen ze voorkomen dat de wespen worden uitgelokt en hun nest verlaten.


 

Dit waren mijn persoonlijke hoogtepunten in de Koningssteden van Sri Lanka.
Als afsluiting wil ik graag nog deze tip met je delen:

Bij het bezoeken van tempels en andere religieuze plaatsen wordt er van je verwacht dat je gepaste kleding draagt. Zorg er daarom voor dat je altijd een omslagdoek mee hebt en/of bedekkende kleding draagt. Neem ook zeker een paar sokken mee! De stenen waarop je loopt, kunnen erg warm zijn en je wilt natuurlijk niet je voeten verbranden.

 

Welke koningssteden heb jij bezocht en welke plekken hebben op jou de meeste indruk achtergelaten?

 

Anuradhapura maakt samen met de steden Dambulla, Polonnaruwa en Sigiriya deel uit van de culturele driehoek van Sri Lanka. In dit gebied vind je de mooiste culturele overblijfselen vanuit een ver verleden. In dit artikel laat ik je zien wat de hoogtepunten zijn in deze steden. Lees meer!

Voor meer informatie:

<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1515948582901","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000075542513","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"link_name":"Lonely%20Planet%20Sri%20Lanka%2C%20Lonely%20Planet","link_subid":"LonelyPlanetSriLanka","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1515948582901"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1515948613983","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000070999494","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"link_name":"Capitool%20reisgidsen%20-%20Sri%20Lanka%2C%20Rachael%20Heston","link_subid":"CapitoolSriLanka","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1515948613983"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1515948640625","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000054315997","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"link_name":"Insight%20guides%20-%20Sri%20Lanka","link_subid":"InsightGuidesSriLanka","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1515948640625"></script>
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>