Ontdek... Sri Lanka

 

Ontdek… Sri Lanka: Alles wat je moet weten voor vertrek!

 

Sri Lanka, ook wel de Parel van de Indische Oceaan genoemd, heeft een lange en zware geschiedenis achter de rug. Het land is na de diverse oorlogen en de tsunami van 2004 volop in ontwikkeling, en dat maakt een bezoek aan Sri Lanka meer dan de moeite waard! Het druppelvormige eiland gelegen in de Indische Oceaan, ten zuidoosten van India, heeft zeer veel te bieden. In de oude steden vind je indrukwekkende ruïnes, tempels en stoepa’s. Daarnaast kent Sri Lanka prachtige natuurgebieden, zoals de hooggelegen theeplantages en diverse nationale parken waar je zelfs op safari kunt! Als klap op de vuurpijl heeft Sri Lanka ook nog eens geweldige stranden. 

Maar wat moet je allemaal weten en regelen voordat je naar Sri Lanka vertrekt? Hoe zit het met het aanvragen van een visum? En wat is de ultieme reisroute? Je leest het allemaal in dit artikel.

 

Sri Lanka-Polonnaruwa-Gal Vihara-2

 

Beste reisperiode Sri Lanka

Sri Lanka heeft verschillende tropische klimaten. De beste reisperiode voor Sri Lanka is van december tot en met maart

De temperatuur ligt vrijwel het hele jaar rond de dertig graden. ‘s Nachts wordt het er, afhankelijk van het jaargetijde en het gebied, tussen de 20 en 25 graden. In de berggebieden is het gemiddeld 10 graden koeler. Daar kan het kwik in de wintermaanden ‘s nachts zelfs dalen tot het vriespunt.

Een tropisch klimaat brengt ook een regenseizoen met zich mee (een zogenaamde moesson).  Sri Lanka kent er twee: de zuidwestmoesson (ook wel ‘yala’ genoemd), die tussen mei en oktober in het zuidwesten en westen voor veel regen zorgt. Daarnaast is er de noordoostmoesson (ook wel ‘maha’ genoemd) die grote hoeveelheden neerslag veroorzaakt tussen oktober en januari. Dit geldt in mindere mate voor het noordoosten.

Vaccinaties Sri Lanka

Voor Sri Lanka gelden geen verplichte vaccinaties. Wel wordt een DTP-, Buiktyfus- en Hepatitis A-vaccinatie aanbevolenDaarnaast komen er in Sri Lanka muggen voor die ziekten kunnen overbrengen, zoals dengue, chikungunya en/of zika. Zorg er daarom altijd voor dat je je goed beschermt met een insectenwerend middel dat minimaal 30% DEET bevat.

De aanbevolen vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van je reis en je eigen gezondheidssituatie. Maak daarom bij twijfel altijd even een afspraak bij de GGD. Tijdens een consult wordt ook gekeken naar de risico’s m.b.t. muggen in het gebied dat je bereist.

Sri Lanka Galle Paalvissers

Paspoort & visum Sri Lanka

Als Nederlander dien je in het bezit te zijn van een geldig visum wanneer je naar Sri Lanka gaat. Daarnaast moet je ook altijd over een geldig paspoort te beschikken, die na terugkomst in Nederland nog 6 maanden geldig moet zijn.

Het aanvragen van een visum Sri Lanka kost € 14,95. Als je niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka verblijft, kan je een digitale variant van het visum aanvragen. Deze variant wordt ook wel het e-visum of ETA genoemd. Het voordeel van deze digitale versie van het visum is dat je deze eenvoudig online kan aanvragen.

Sri Lanka’s visa zijn ingedeeld in drie categorieën: visa voor zakenreizen, visa voor toerisme en visa voor doorreizen. Het visum voor Sri Lanka aanvragen is heel eenvoudig. Voor vertrek vul je online het aanvraagformulier in. Het visum wordt vervolgens per e-mail toegezonden. Heb je haast, omdat je al snel naar Sri Lanka reist? Kies dan voor de spoedaanvraag, welke gemiddeld al binnen een half uur is afgerond!

Het visum is zes maanden geldig, waarbij je één keer het land in mag reizen, met een maximum verblijfsduur van 30 dagen. Op het moment van aanvragen hoeft nog geen vliegticket geboekt te zijn. Wel moet tijdens het reizen naar Sri Lanka al een ticket voor de terugweg geboekt zijn. Ook moet je kunnen aantonen voldoende over financiële middelen te beschikken om je verblijf in Sri Lanka te kunnen bekostigen.

Wil je langer dan 30 dagen in Sri Lanka verblijven? Dan kan je online het 30 dagen geldige visum aanvragen. Vervolgens ga je na aankomst in Sri Lanka naar het Immigration Services Centre in Colombo (No. 330, Galle Road, Colombo 03 Sri Lanka) en daar kan je je visum laten verlengen tot maximaal 90 dagen.

 

Vliegen naar Sri Lanka

In ongeveer 11 uur vlieg je van Amsterdam naar de hoofdstad Colombo. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Colombo. Let op: in de meeste gevallen omvatten deze vluchten een overstap in Dubai. Je kunt al een retourticket kopen voor ongeveer € 750,-. In combinatie met een pakket- of georganiseerde reis, kan een ticket nog wel eens goedkoper uitvallen.  

Sri Lanka Unawalawe NP Olifant Safari

Vervoer in Sri Lanka

De meest eenvoudige manier om Sri Lanka te ontdekken is per trein, bus of tuk tuk. Het rijden in een huurauto of brommer wordt sterk afgeraden, mede door de complete chaos op de Srilankaanse wegen. Laat je dus rijden of huur een tuk tuk. Wel zo veilig! Gebruikmaken van binnenlandse vluchten is eigenlijk geen optie, simpelweg omdat deze er maar sporadisch zijn. 

De meest ludieke vorm van vervoer is natuurlijk de tuk tuk. Zorg dat je van te voren duidelijke prijsafspraken maakt. Een goede indicatie is dat je ongeveer 25 cent per kilometer betaalt. Een tuk tuk huren voor een dag kost je ongeveer € 20,-.

Sri Lanka kent tevens goede busverbindingen tussen diverse steden en de meer afgelegen dorpen. De busdiensten worden verzorgd door CBT (Central Transport Board). De ritten zijn erg goedkoop, maar je levert wel wat in op comfort. Zo zijn de busjes vaak zeer oud en vrij vol . Daarnaast kun je ook kiezen voor privébussen die minimaal het dubbele in prijs zijn, maar nog steeds erg goedkoop.

Tot slot kun je vanuit Colombo een van de drie spoorlijnen nemen naar het noorden, midden (via o.a. het beroemde Kandy) of het zuiden van het land. Je hebt de keuze uit drie klassen: de eerste klas met o.a. airco, de tweede klas zonder airco, maar met prima bankjes, en de derde klas (waar de meeste locals gebruik van maken). Alle diensten worden verzorgd door de Sri Lanka Railways (SLR)

Taal

Na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1948 werd in 1956 het Singalees de officiële taal van Sri Lanka. Daarnaast wordt er door het koloniale verleden ook veelal Engels gesproken en Tamil, dat sinds 1958 ook een officiële taal is. Het Singalees heeft een eigen schrift met 58 letters voor bepaalde klanken en lettergrepen. Veelal worden plaatsen zowel in het door ons bekende schrift als het in Singalees aangeduid.

Sri Lanka Kandy Tempel van de Tand

 

Ultieme reisroute Sri Lanka

In Sri Lanka vind je veel mooie plekken, maar welke mag je écht niet missen? Je vindt hieronder een verkorte toelichting van een ultieme reisroute voor ongeveer 2 tot 3 weken door Sri Lanka.

Wil je meer weten? Check dan dit artikel: De 5 meest indrukwekkende plekken in Sri Lanka.

Je reis start aan het strand van Negombo, waar je tevens een prachtige boottocht kunt maken door de mangrovebossen. Vervolgens reis je naar het noorden om de steden vanuit de culturele driehoek te bezoeken. De steden Anuradhapura, Dambulla, Polonnaruwa en Sigiriya zijn zeker de moeite waard! Hier vind je prachtige ruïnes, tempels en stoepa’s.

Vervolgens reis je naar de bruisende stad Kandy. Deze stad staat in het bijzonder bekend om de Tempel van de Tand. Meerdere keren per dag vindt er een ceremonie in de tempel plaats waar veel gelovigen op af komen. Daarna even bijkomen kun je tussen de theeplantages in Nuwara Eliya. Ook kun je hier geweldige wandelingen maken in bijvoorbeeld het Horton Plains National Park.

Vanuit Nuwara Eliya pak je de trein voor de mooiste route door Sri Lanka. Echt indrukwekkend! De volgende stop is het Udawalawe National Park waar je uiteraard op safari gaat. Het is één van de beste plekken om olifanten te spotten! Vervolgens reis je naar het zuiden, naar één van de badplaatsen. Daarbij mag een bezoek aan het gezellige Galle echt niet ontbreken. Je reis door Sri Lanka sluit je ten slotte af in de hoofdstad Colombo.

Heb je nog een paar dagen over? Overweeg dan eens een bezoek te brengen aan de Malediven! Vanaf Colombo vlieg je in ongeveer 1,5 uur naar deze tropische eilanden. Een perfect einde van een prachtige reis!

Sri Lanka Negombo Vismarkt

 


Kosten en budget

Wat je reis uiteindelijk kost, is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw wensen en beschikbare budget. Je kan een reis door Sri Lanka zo duur maken als je zelf wilt. Daarnaast kunnen de prijzen per regio verschillen en worden de prijzen regelmatig aangepast. Ik baseer me op het prijsniveau van mijn trip naar Sri Lanka in 2017.

 

In Sri Lanka betaal je met de Srilankaanse Roepie (SLR). 1 Srilankaanse Roepie staat gelijk aan ongeveer 0,0046 euro. (koers september 2020)

Gedurende de tijd dat ik in Sri Lanka was, heb ik relatief goedkoop kunnen rondreizen. Over het algemeen is Sri Lanka een zeer goedkoop land. Uiteraard kan het op de toeristische plekken wel wat duurder zijn, maar over het algemeen is het prijspijl zeer laag. Tijdens mijn reis heb ik gemiddeld de volgende kosten gemaakt:

  • Overnachtingen: variërend van 15 euro per nacht voor een hostel met tweepersoonskamer tot 35 euro voor een hotel met tweepersoonskamer en ontbijt (3 sterren). Goedkoper en duurder kan natuurlijk altijd, maar verwacht zeker bij goedkopere hotels geen ongekende luxe.
  • Eten & drinken: een kopje koffie of frisdrank kost je ongeveer 1 euro en een maaltijd ongeveer 5 euro (Street food kost je daarentegen vaak nog geen euro!)
  • Entreegelden: prijzen lopen uiteenlopend van nog geen 2 euro voor de theeplantages in Ella tot ongeveer 20 euro entree voor zowel Polonnaruwa als Sigiriya.

Sri Lanka Polonnaruwa Village Safari

 

Ben jij wel eens in Sri Lanka geweest? Wat zijn jouw favoriete plekken?

 

Hi, ik ben Kim!

 

In 2014 maakte ik mijn eerste verre reis naar Zuid Afrika. Een reis die voor mij een bijzondere  betekenis had, omdat het een afsluiting was van een lastige periode.

Het bleek een van mijn beste beslissingen ooit! Reizen heeft een bijzonder plekje in mijn hart gekregen. Het blijft voor mij altijd een moment van vrijheid, bezinning en reflectie.

Met Ontdek je bestemming wil ik zoveel mogelijk mensen inspireren om vaker die stap te zetten, de dagelijkse sleur even achter zich te laten en een nieuw stukje van de wereld te ontdekken!

Lees meer

Meest recente blogs

ReizenReizen

Instagram

Nog meer Sri Lanka inspiratie: