Ontdek… Riga:

Een goedkoop alternatief voor een Europese stedentrip!

 

Ben je op zoek naar een goedkoop alternatief voor een Europese stedentrip? Kies dan voor het nog wat onontdekte Riga!

Riga is de hoofdstad van Letland en ook de grootste stad van het land. Het is zelfs de grootste stad van de drie Baltische staten: Estland, Letland en Litouwen.

Het centrum van Riga is compact en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De oude stad kenmerkt zich door de vele monumentale gebouwen en gezellige pleintjes, die met name in de zomermaanden goed tot haar recht komen.

Sinds 1 mei 2004 is Letland lid van de Europese Unie en op 1 januari 2011 verruilde Letland de Letse Kroon voor de Euro als wettig betaalmiddel. Riga is voor Europese maatstaven relatief goedkoop en is voor een lang weekend zeker de moeite waard om te bezoeken. In het bijzonder als je op zoek bent naar een combinatie van cultuur, historie en gezellige pleintjes met vele uitgaansgelegenheden.

Hieronder vinden jullie een top 4 van de bezienswaardigheden en activiteiten waardoor jij zeker ook een bezoek aan Riga wilt brengen!

 

1. Het oude centrum en de Centrale Markthal

De oude stad is onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets! Je vindt namelijk hier een aaneenschakeling van imposante oude gebouwen en gezellige pleintjes. Bezoek onder andere de Petruskerk, de Dom, het stadhuis en het Zwarthoofdenhuis. Ten noorden van het centrum staat het vrijheidsmonument van Riga. Het monument is tijdens de eerste onafhankelijkheid opgericht (1931-1935). Het is een beeld van een vrouw (Milda) die drie sterren in de lucht houdt. Deze staan symbool voor de drie delen van het Russische Rijk (Koerland, Lijfland en Letgallen) waaruit Letland vroeger is ontstaan.

Ten zuid-oosten van het oude centrum en naast het treinstation vind je de Centrale Markthal van Riga. Het is een gigantische markt in en rondom een oude Zappelin Hangar. Hier is werkelijk van alles te verkrijgen: van groente, fruit, vis en overige dagelijkse benodigdheden tot kleding en ook souvenirs. De markt is dagelijks geopend en gratis te bezoeken.

Tip!  Heb je geen zin om alle bezienswaardigheden van de stad te voet te bezichtigen? Dan kun je ook gebruikmaken van de Riga City Tour Bus. Je rijdt om de oude binnenstad heen en passeert daarnaast alle belangrijke toeristische trekpleisters. 

Ontdek Riga Letland

 

2. Museum of the Occupation of Latvia (Bezettingsmuseum)

In het Museum of the Occupation of Latvia (het bezettingsmuseum) vind je alle verhalen en beelden van de Russische en Duitse bezettingen gedurende de periode 1940 tot 1991. Daarom is must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Letland. Het museum heeft naast de permanente tentoonstellingen ook tijdelijke tentoonstellingen met wisselende onderwerpen. Let op: het museum is op maandag gesloten. Wanneer je toegang wilt tot het museum word je gevraagd om een donatie te doen.

Ontdek Riga Letland

 

3. Lekker traditioneel eten en genieten op de vele terrasjes

Liefhebbers van terrasjes kunnen terecht op het Domplein (Doma Laukums) en het het Livuplein (Livu Laukums). Voor wie een keer traditioneel Lets wilt eten, is het restaurant Taverna een echte aanrader. Hier bestel je bijvoorbeeld een Karbonāde ar kaulu (gegrilde varkens karbonade), karbonāde (varkensschintzel), cūkas ausis (varkensoor) of een overheerlijk traditioneel stoofpotjeHeb je zin om ‘s avonds nog gezellig een drankje te doen? Neem dan plaats op het terras van Beer Restaurant Eggle; het is hier zo gezellig! Met meer dan 1000 zitplaatsen is dit een van de grootste semi-overdekte bar-restaurants van Riga. Geniet van een assortiment aan bieren, cocktails en sangria, maar ook de gezellige live muziek. Ontdek Riga Letland

 

4. Schieten met een AK-47 in een oude Sovjet bunker

Oké, niet helemaal mijn cup of tea, maar voor vele mannen is dit toch wel een bijzondere activiteit in Riga. Vlakbij de zuidelijke oever van de Daugvana is het mogelijk in een oud-Sovjet bunker te schieten met een arsenaal aan wapens, waaronder een AK-47. Grappig feitje, deze bunker zit gewoon tegenover het politiebureau. Een wapenvergunning is niet nodig. Wanneer je dit wilt doen, is het aan te raden om vooraf te reserveren om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Dus, ben je op zoek naar avontuur? Dan kun je hier dus ook goed terecht!

Ontdek Riga Letland

 

Ben jij wel eens in Riga geweest of staat Riga nog op jouw lijstje? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Ben je op zoek naar meer tips voor stedentrips binnen Europa? Lees dan het artikel met 10 tips voor stedentrips binnen Europa.

Lees hier de leukste bezienswaardigheden in Riga waardoor je zeker een bezoek aan deze stad wilt brengen!

Voor meer inspiratie:

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Ontdek je bestemming Inspiratiemail en mis niets meer!