Ontdek… Gambia:

5 dingen die je niet mag overslaan!

 

In maart vertrokken wij voor een weekje naar het West-Afrikaanse Gambia. Ook wel bekend als The Smiling Coast. Vorige week publiceerde ik al een blog met alles wat je moet weten voordat je vertrekt naar Gambia. Nu neem ik je graag mee in wat dit prachtige land allemaal te bieden heeft en laat ik je de 5 dingen zien die je echt niet mag overslaan in Gambia!

 

Here we go!

Na een vlucht van zo’n 7 uur, met tussenstop in Malaga om te tanken, zijn we aangekomen op de luchthaven van Banjul. Een klein busje dat het onderweg bijna begaf, heeft ons naar het prachtige hotel Coral Beach aan het strand van Brufut gebracht. Hier gaan we ons wel een paar dagen vermaken!  Het is een prachtig hotel om heerlijk te relaxen en te genieten van het mooie weer en het geweldige strand. Maar wij willen natuurlijk meer zien van Gambia!

Gambia - Hotel Coral Beach

 

1. Duik in het echte leven van Gambia

Pas wanneer je van je resort afkomt, zul je het echte leven in Gambia gaan aanschouwen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een bezoek aan de veemarkt in Yundum gebracht, waar de lokale bevolking terecht kan voor een geit of een koe. De chaos, al die dieren en het onderhandelen was echt bijzonder om te zien!

 

Gambia - Veemarkt Yundum

 

Ook zijn we bij ons hotel in gesprek geraakt met een local. Hij stelde voor om ons zijn dorp en huis te laten zien. Dat sloegen we natuurlijk niet af! Na een half uur rijden door de zanderige en kale dorpjes, kwamen we aan bij zijn huisje. Helemaal trots liet hij ons alles zien; zijn huis, het huis van zijn moeder en de nieuw aangebouwde keuken. Wat ontzettend bijzonder om te zien dat hij zó ontzettend blij was met wat hij had. En dan te bedenken dat we in een kleien huisje stonden met alleen een bed en bank en verder niets. Wat mooi om weer even te beseffen dat je ook met zo weinig ook zo gelukkig kunt zijn! ❤️

We zijn ook de hoofdstad Banjul in geweest. Dat was totaal niet wat ik ervan verwacht had. Het was er druk, stoffig, chaotisch, vies en op zoveel plekken zooo armoedig. Onze chauffeur heeft ons door vele plekken van de stad gereden om een goede indruk te krijgen. Het werd ons weer even duidelijk dat we hier echt in een derde wereldland zijn.

 

2. Bezoek het prachtige Makasutu National Park

Het Makasutu National Park omvat zo’n 1.000 hectare aan mangrovegebied, wetlands, struiksavanne en palmbossen. Een heerlijke plek om doorheen te varen en te wandelen! We hebben een boottocht en een wandeling gemaakt en genoten van al het moois dat we tegenkwamen. Een sterke man bestuurde handmatig een flinke kano waarin we hebben genoten van een tochtje door de mangrovebossen. Wij zijn hier ook enorm veel bavianen tegengekomen, allemaal op zoek naar iets te eten. Prachtige beesten om te zien! Hihi, ook heb ik nog een bezoek gebracht aan de medicijnman diep in het bos om mijn hand te laten lezen. Gelukkig, de toekomst ziet er rooskleurig uit!

 

Gambia - Makasutu National Park

 

3. Bezoek een vismarkt

Tanji is een heel bekend vissersdorpje. Je kunt hier een bezoek brengen aan de vismarkt. Deze plek is is ook erg bekend bij toeristen. Wil je echt op je gemak rondkijken op een vismarkt, ga dan eens langs bij de vismarkt bij Ghanatown. Een wandeling over het strand bracht ons bij deze kleine vismarkt, waar veel vis lag te drogen. Voor de kust lagen meerdere vissersboten vanaf waar werd gezocht naar verse vis. Ook lagen er een aantal boten ter reparatie op het strand. Een geweldig gezicht! Op de kleine vissersmarkt werden we trots rondgeleid en werden de grootste vissen geshowd!

 

Gambia - Vissersmarkt Ghanatown

 

4. Steek met de ferry de Gambia-rivier over

Een hele belevenis is het oversteken van de Gambia-rivier. Normaal varen er twee of drie boten de hele dag heen en weer tussen Banjul en Barra. Helaas was er toen wij er waren maar één boot actief, de rest was kapot. Hierdoor was het nog drukker dan normaal en echt een chaos ten top! Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ongelofelijk hoeveel mensen er op de boot gingen! En al die mensen vervoerden van alles, zoals levende kippen, matrassen, koelkasten, voedsel en ezels.

 

Gambia - Ferry Banjul

 

Er wordt hier gevaren met veelal afgedankte veerboten, waaronder de oude veerboot van Holwerd naar Ameland.

Na een half uurtje varen, kwamen we aan de andere kant van de rivier in Barra weer aan. Iedereen moest nu ook weer van de boot af. Mooi om te zien, maar ik heb echt met verbijstering staan kijken! In het havenstadje Barra is nog wat hectischer dan in de haven van Banjul. Bij binnenkomst voert een lange geul naar de toegangspoort. Direct na de groene toegangspoort kun je aan de rechterkant eventueel geld wisselen voor Senegal (dit is echter niet perse noodzakelijk).

 

5. Steek de grens over naar Senegal

Als je de Gambia-rivier bent overgestoken, kun je ook gemakkelijk een bezoek brengen aan het buurland Senegal. Als je vanuit Gambia een tour boekt bij een organisatie of een groene taxi hebt genomen, dan kun je in Barra overstappen op een safari jeep.

De grens tussen Gambia en Senegal is werkelijk een unieke ervaring. Een kilometers lang lint van vrachtwagens, wachtend op de inspectie is het eerste signaal dat de Senegalese grens nadert. Tussen de gebruikelijke chaos van locals die werkelijk van alles proberen te verkopen en een enkele Gambiaan die opzoek is naar een goedkope lift richting Dakar; bevindt zich een gestructureerde controle. Naast de gebruikelijke paspoort controle worden hier ook vingerafdrukken, een iris scan en naar je beroep gevraagd. Nadat we de nodige stempels hadden gehaald en vragen hadden beantwoord, mochten we door.

Op naar het Fathala Wildlife Reserve! In dit park kun je op safari. Verwacht hier geen grote safari’s die de wat meer doorgewinterde safari ganger maakt in Tanzania, Kenia of Zuid- Afrika. Toch is een bezoekje aan het park, in combinatie met de ferry vanuit Banjul en de grensovergang zeker de moeite waard. Het was een super leuke safari en we hebben best veel dieren gespot! In het 6.000 hectare grote reservaat leven giraffes, zebra’s, de zeldzame Derby-eland en als je gelukt hebt ook de enige nog levende Neushoorn in het park. In het Fathala Wildlife Reserve leven zo’n 10 giraffen. We hadden super veel geluk dat we een groep van 6 tegenkwamen. Je kunt in het park zowel met Euro’s, Gambiaans (Dailassi) en Senegalees (CFA Frank) geld betalen.

 

Gambia - Fathala Wildlife Reserve

 

Nou, en toen zat onze trip naar Gambia er alweer op. Wat een mooie ervaring was dit! Ik was onder de indruk van de mooie natuur, maar ook van het dagelijks leven. Het was behoorlijk confronterend om te zien hoe weinig de meeste mensen hier hebben. Maar tegelijk vond ik het ook heel mooi om te zien dat zij vaak oprecht tevreden zijn met zo weinig. Een dak boven je hoofd, je familie om je heen en een waterput. Dat je alleen daar al zó oprecht blij mee kunt zijn, dat was weer even een mooie eye-opener. Het blijft tegenstrijdig hoe wij ons hier vaak druk maken over zoveel kleine dingen, terwijl we eigenlijk alles hebben. Laten we vandaag eens extra dankbaar zijn voor ons leven en alles wat we hebben! 😊

 

Check deze website om een goedkope vakantie naar Gambia te boeken! 

 

Ben jij wel eens in Gambia geweest? Wat heeft op jou een bijzondere indruk achter gelaten?

Ontdek... Gambia! De 5 must see bezienswaardigheden

Nog meer inspiratie:

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Ontdek je bestemming Inspiratiemail en mis niets meer!