Ontdek… Dinant:

Een gezellige stedentrip niet al te ver van huis!

 

Dinant is een leuke bestemming voor een weekendtrip. Het is een klein schilderachtig stadje met ruim 13.000 inwoners in de Belgische provincie Namen. In Dinant wordt Frans gesproken, waardoor je al snel het gevoel hebt dat je echt in het buitenland bent. 

In het midden van Dinant torent de uivormige koepel van de kerk Collégiale Notre-Dame boven de stad uit. Boven de stad, op een rotswand, zie je de Citadelle de Dinant, welke gebouwd is als verdedigingsfort voor de stad. Ook zie je overal in de stad Saxofonen, die verwijzen naar de uitvinder van de Saxofoon, Monsieur Adolphe Sax. En je raadt het al; de beste man werd op 6 november 1814 geboren in Dinant. 

Belgie - Dinant - Saxofoon

Overnachten in Dinant

Wij hebben onze overnachtingen doorgebracht in Hotel Ibis Dinant. Het is een prima hotel, maar verwacht geen mega grote kamers. De ligging daarentegen is echt heel mooi; direct aan de Maas. Het hotel heeft ook een leuk terras van waar je dus een mooi uitzicht hebt over de Maas en de stad.

Wat is er te doen in Dinant?

Je kunt je zeker een aantal dagen vermaken in de stad, door onder andere een bezoek te brengen aan de Citadelle, een rondvaart over de rivier de Maas te maken en de grotten van Dinant te bezoeken. Hieronder vind je 5 tips voor bezienswaardigheden in en rondom Dinant.

 

Een rondleiding door de citadelle

Een gids vertelt je, zowel in het Nederlands en Frans, alles over de geschiedenis van Dinant en over de rol van de Citadelle. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Je bezoekt het fort en krijgt een kijkje in het vroegere leven hier. Je bezoekt onder andere de gevangeniscellen, de keukens, het wapenmuseum en je loopt door een nagemaakt loopgraaf en een ingestorte schuilplaats. De Citadelle kun je bereiken met een kabelbaan, maar je kunt ook een trap van 408 treden beklimmen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Maas.

Belgie - Dinant - Citadelle

Rocher Bayard

Langs de Maas vind je een rots piek waar je doorheen kunt rijden. Deze rots markeert ook het punt dat Duitse troepen in de Tweede wereldoorlog bereikten tijdens het Ardennenoffensief. Erg indrukwekkend om te zien. Rijd er zeker even doorheen met de auto; dan pas zie je hoe smal het is!

 

Heerlijk ontbijten bij een boulangerie

In Dinant vind je meerdere bakkerijen en daar kun je dus heerlijk uitgebreid ontbijten. Wij hebben heerlijk ontbeten bij Boulangerie Kempinaire. Ook bij Boulangerie & Pattisserie Toussaint hebben ze een uitgebreide kaart met onder andere vele (belegde) broodjes. Kun je niet kiezen? Dan kun je bij beide ook een compleet ontbijt bestellen met pistoletjes, een croissant of chocoladebroodje, beleg, jus d’orange, thee of koffie.

 

De grotten van Han (c.a. 20 km van Dinant)

Hoewel je in Dinant ook een grot kunt bewonderen met schitterende witte stalactieten (Grotte la Merveilleuse), hebben wij er voor gekozen om dit iets verder te doen, namelijk in Han. Dit is namelijk het beroemdste grottenstelsel van de Belgische Ardennen. Met een historische tram word je naar de ingang van de grotten gebracht. Je krijgt een uitgebreide rondleiding van ongeveer 2 uur en legt zo’n 2 kilometer af door verschillende zalen van de grot. Heel indrukwekkend en met de verhalen van de gids (in het Nederlands of in het Frans) gaat het allemaal ook nog meer leven. Echt een aanrader!

Belgie - Dinant - De grotten van Han

Réserve d’Animeux (c.a. 20 km van Dinant)

Je kunt het bezoek aan de grotten ook uitbreiden met een bezoek aan het wildpark in Han. Hier vindt je namelijk een beschermd natuurgebied van zo’n 250 hectare met allerlei Europese dieren die hier (vroeger) in het wild leefden. Je ziet hier onder andere bruine beren, lynxen, bizons, wolven en wilde zwijnen. Je kunt het park te voet bezichtigen (in circa 3,5 uur loop je het hele park door) of met een open safari bus waarbij je ook uitleg krijgt over de dieren (rondrit van circa 1 uur). Het is een prachtig natuurgebied om doorheen te rijden. We vonden het leuk om gezien te hebben, maar vonden het aantal dieren niet echt indrukwekkend. Wel heel leuk om met kinderen te doen! 

Belgie - Dinant - Reserve d Animaux

Tip! In de meeste hotels vind je een foldertje over de grotten en het wildpark. Wanneer je een stempel van het hotel op deze folder laat zetten, ontvang je €3,00 korting per persoon op een combiticket. 

 

Kortom, genoeg te zien en te doen in en om Dinant! 

Ben jij wel eens in Dinant geweest? Wat was jouw indruk van deze stad?

 

 

Dinant is een leuke bestemming voor een weekendtrip. Maar wat kan je allemaal in dit gezellige kleine stadje doen? Dat lees je in dit artikel!

Nog meer inspiratie:

<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1529162451296","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=1001004006437881","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"Dinant%201940-1945%2C%20E.%20Piot","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1529162451296"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1529329145880","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=1001004010908852","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"Trotter%20Belgie%2C%20Merkloos","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1529329145880"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1529329251909","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=1001004002107734","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"De%20Mooiste%20Natuurplekjes%20Van%20Belgie%2C%20Herman%20Di...","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1529329251909"></script>
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>