Ontdek… Borneo:

Prachtige natuurgebieden en authentieke stammen!

 

Maleisië is een bijzondere bestemming in Zuidoost-Azië. Het land bestaat uit twee delen; namelijk het vasteland en het eiland Borneo. Maleisië is aan de ene kant erg modern met haar grote shoppingmalls en vergaande technische ontwikkelingen. Maar aan de andere kant vind je er ook een aantal authentieke stammen die nog op traditionele wijze leven. En als je die wilt ontmoeten, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Borneo!

Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer 12 uur rechtstreeks naar Kuala Lumpur. Vervolgens kun je vanaf daar een binnenlandse vlucht nemen naar Kuching. 

Tijdens onze rondreis hebben we de staat Sarawak bezocht. Hieronder laat ik je graag de hoogtepunten van dit prachtige gebied zien.

Tip! Je kunt Borneo het beste bezoeken tussen maart en oktober, aangezien dit de droogste periode van het jaar is. Maar ook buiten het regenseizoen kan er af en toe een bui vallen. De natuur is hier natuurlijk niet voor niets zo mooi groen!

 

Batang Ai National Park

Een bezoek aan het Batang Ai National Park is een mooi onderdeel van een reis naar Borneo. Onderweg reis je door een gebied waar je overal rubber- en peperplantages tegenkomt. Het is leuk om daar een kijkje te nemen, om te zien hoe hoe deze producten gemaakt worden.  Liew’s Pepper Farm is een mooie plantage om te bezoeken.

Batang Ai is een populair gebied. Dit komt door de diversiteit aan schitterende natuur, maar ook door de bijzondere traditionele stammen en het kunnen spotten van wilde dieren. In het natuurreservaat leven onder andere orang-oetans, gibbons en neushoornvogels. 

Een bezoek aan de traditionele Iban-stam is echt een aanrader! De Iban leven al meer dan 400 jaar in het Batang Ai National Park. De Iban zijn de voormalige koppensnellers en leven gezamenlijk onder een dak: het longhouse. Het is erg leuk om een bezoek te brengen aan een Iban-stam. Ze vertellen je graag over hun tradities, bezigheden en leefwijze. Je krijgt echt een kijkje in het leven van de Iban; de vrouwen vlechten matten, de kinderen spelen bij de rivier en de mannen jagen met behulp van hun blaaspijpen. Om de Ibanstam te bereiken, ga je met longtailbootjes over de Batang Ai-rivier. Het is een prachtig gebied om doorheen te varen, dus alleen de reis er naartoe is het al waard. Kortom, een bezoek aan de Iban-stam zal je niet snel vergeten!

Maleisie-Borneo-BatangAi-Longhouse-Iban

Een bekende plek om te verblijven tijdens een bezoek aan Batang Ai is het Aiman Batang Resort dat gebouwd is midden in een stuwmeer. Je kunt dit resort dan ook alleen bereiken met een longboat. Het Batang Ai Stuwmeer heeft een Maleis en Indonesisch gedeelte en het is een prachtige omgeving voor een mooie wandeling door de natuur.

 

Kuching

Kuching is de grootste stad van de staat Sarawak op het eiland Borneo. De stad ligt aan de Sarawak rivier en wordt ook vaak Cat City genoemd. Dit komt omdat ‘Kuching’ in het Maleis ‘kat’ betekent. Om deze reden vind je in de hele stad allerlei beelden van katten en zélfs een kattenmuseum! Het grootste gedeelte van de bevolking is Chinees, waardoor je hier veel Chinese tempels ziet. Kuching wordt beschouwd als een van de mooiste steden van heel Maleisië. Het is een veelzijdige stad en een mooi startpunt voor gave activiteiten in de omgeving!

Het Waterfront is dé ontmoetingsplek van Kuching. Je vindt hier diverse restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. In het bijzonder is het ’s avonds prachtig om een wandeling langs de rivier te maken en de kleurrijke verlichting te bekijken. Ook kun je met een van de overdekte taxibootjes naar de overkant van de rivier varen. Breng daar eens een bezoek aan Mira Cake House. Je vindt hier veel verschillende soorten batik-cake. Dat is een soort spekkoek, maar dan met mooie motiefjes en felle kleuren.

Borneo-Kuching-Sarawak-Rivier

Het is heerlijk om door Kuching te slenteren en alle prachtige koloniale gebouwen en Chinese tempels te bezichtigen. Twee bijzondere tempels om te bezoeken zijn de Tua Pek Kong Tempel en de Hong San Si Tempel.

 

Semenggoh Wildlife Centre

Het Semenggoh Wildlife Centre is opgericht voor gewonde, achtergelaten en uit hun leefomgeving verdreven orang-oetans. Ze leven hier in een groot junglegebied waar ze alle ruimte hebben om rond te slingeren. Het doel is om de dieren (waar mogelijk) op den duur weer terug te plaatsen in de vrije natuur.

De grootste kans om de orang-oetans te zien, heb je rond voedertijd (tussen 09:00 – 10:00 uur en 15:00 – 15:30 uur). De verzorgers lokken de orang-oetans met eten naar de voederplek. Op deze manier kun je de orang-oetans van dichtbij bekijken. Zo gaaf om mee te maken!

Tip! ’s Ochtends en met goed weer heb je de grootste kans dat de orang-oetans op de voedersessie afkomen. Houd daarmee rekening wanneer je een bezoek aan Semenggoh Wildlife Centre wilt brengen!

Borneo-Kuching-Semonggoh-Orang-Oetan-2

 

Bako National Park

Bako National Park is het oudste nationaal park van Sarawak en één van de meest diverse parken van Maleisië. Dit geweldige park heeft een schitterende kustlijn met steile kliffen en mooie zandstranden. Je kunt in hier korte wandelingen maken, maar ook uitgebreide tochten. Daarnaast is dit park een van de beste plaatsen om de ernstig bedreigde neusapen (proboscis) te spotten. ’s Avonds trekken ze naar de rivieroever om voedsel te verzamelen en overdag zie je ze ook vaak in de toppen van de bomen zitten. In Bako National Park vind je ook Silver Leaf Monkeys, makaken, wilde zwijnen en diverse slangen, spinnen en kikkers. De weg naar het park is al een hele ervaring, want de enige manier om de ingang van het park te bereiken is met een boot over de Santubong rivier (ongeveer 30 minuten). 

Borneo-Kuching-Bako-National-Park-2

 

Santubong Wildlife Cruise

Op de Santubong rivier kun je een bijzondere bootexcursie maken. Tijdens deze wildlife cruise ga je op zoek naar de zeldzame en met uitsterven bedreigde Irrawaddy dolfijn. Deze dolfijn ziet er wat vreemd uit met zijn bolle kop. De Irrawaddy dolfijn is wat verlegen, dus het is geen garantie dat je ze tegenkomt. Tijdens deze cruise kun je ook nog andere dieren spotten, zoals neusapen en krokodillen. De wildlife cruise duurt ongeveer 3 uur.

Wat heb ik genoten op het mooie Borneo! Het was ook een geweldige start van onze rondreis door Maleisië. Ben jij wel eens op Borneo geweest? Wat vond jij het indrukwekkendst?

Lees hier meer informatie, tips en ervaringen over een reis naar Maleisië.

 

Borneo is een prachtige plek boordevol natuur, wilde dieren en authentieke stammen. Een absolute must-see tijdens je reis door Maleisië. In dit artikel vind je de hoogtepunten van een bezoek aan Sarawak. Lees snel verder!

Nog meer inspiratie: