Ontdek… Noord-Griekenland:

De 5 leukste bezienswaardigheden!

 

Griekenland is een veelzijdig land en heeft veel te bieden op het gebied van natuur, cultuur(historie) en strand. In het noordwesten van het vasteland vind je mooie witte stranden, groene bergen, helderblauwe rivieren en indrukwekkende bouwwerken uit de oudheid. Voor ieder wat wils én de uitgelezen bestemming voor een zeer gevarieerd reisprogramma. Tel daar de enorm vriendelijke bevolking, het lekkere eten en het goede klimaat bij op en je hebt de perfecte reisbestemming

Ben je op zoek naar een toffe autoroute van 2 weken door Noord-Griekenland? Reisblogger Carolien schreef een artikel over de mooiste roadtrip route Noord-Griekenland. Echt een aanrader!

 

En dan nu de 5 leukste bezienswaardigheden van Noord-Griekenland:

 

1. Porto Katsiki

Het eiland Lefkas is nog vrij onbekend bij vakantiegangers, maar heeft prachtige baaien en stranden te bieden. De ruige kustlijn van het eiland zorgt voor enorm fotogenieke plekjes. Porto Katsiki is bijvoorbeeld één van de indrukwekkendste (kiezel)stranden op het eiland met de hoge witte kliffen die boven het strand uitrijzen. Aan de westkust van Lefkas zijn nog meer mooie grote en kleinere strandjes te vinden, zoals Egremni beach, Kavalikefta beach en Pefkoulia beach. Het strand van Agios Nikitas is mooi maar heel druk. Het ligt aan een straatje met gezellige restaurantjes en winkeltjes, leuk om even rond te lopen. Vind je het strand te druk? Volg dan de bordjes Milos Beach, na een kwartiertje omhoog lopen en daarna afdalen wordt je beloond met een prachtig rustig strand.

Porto-Katsiki-Lefkas-Griekenland

 

2. Acheron Springs

Vanuit de badplaats Parga kun je een leuk uitstapje maken naar deze verrassende plek. De Acheron River loopt hier door een prachtige kloof waar je zelf doorheen kunt lopen. Je rijdt er in ongeveer 35 minuten met een huurauto naartoe. Bij de parkeerplaats vind je gelijk een aantal terrasjes, kraampjes en kun je raften of te paard een ritje door de rivier maken (vooral leuk voor kinderen). Als je het pad volgt, loop je eerst een paar honderd meter langs de rivier, daarna gaat het pad over in de rivier. Door het koude water loop door een prachtige kloof, die af en toe wat dieper wordt. Neem dus badkleding en (water)schoenen mee als je de hele kloof wilt lopen. Een hele mooie ervaring!

Acheron-springs-Griekenland

 

3. Nicopolis

Ben je geïnteresseerd in de Griekse oudheid, dan is een bezoek aan Nicopolis zeker de moeite waard. Deze vroegere hoofdstad van de provincie Epirus Vetus werd gesticht door de latere keizer Ceasar Augustus en de stad kreeg maar liefst 300.000 inwoners. Het werd één van de belangrijkste handelssteden door de goede geografische ligging. Op het terrein zijn restanten te vinden van de stadsmuur, poorten, torens, huizen, de thermen, theater en een aquaduct. Je kunt daarnaast ook het archeologisch museum bezoeken waarin veel vondsten uit de stad Nicopolis, zoals urnen en potten, te bezichtigen zijn. Een tentoonstelling geeft een kijkje in het leven in de vroegere stad.

Nicopolis-Griekenland

 

4. Meteora

Centraal op het Griekse vasteland, bij de plaats Kalambaka liggen de Meteora kloosters, hoog op imposante rotsformaties. Monniken bouwden deze 24 kloosters vanaf de 14e eeuw op rotspilaren die ongeveer 375 meter boven de vallei uit rijzen. Zes van deze kloosters zijn nog in gebruik en zijn toegankelijk gemaakt voor publiek. Velen zijn via lange trappen langs de rots omhoog te bereiken. In de tijd dat ze gebouwd werden, werd dit echter via touwen en houten ladders gedaan op duizelingwekkende hoogtes.

Eén van de kloosters is niet op de rots, maar in de rots gebouwd. Deze is als enige uitsluitend te voet via een wandelpad vanaf de Grote Meteoor in ongeveer 45 minuten te bereiken. Als je de app Maps.me download, kun je gemakkelijk het pad vinden. De Meteora worden best druk bezocht. Wil je ook de kloosters in? Dan is het aan te raden om dit aan het einde van de middag te doen in plaats van ‘s ochtends. Raadpleeg wel even de openingstijden, die zijn per klooster verschillend.

Meteora-Griekenland

 

5. Zagoria & Pindos Nationaal Park

Zagoria is een gebied in het Pindosgebergte in het noordwesten van Griekenland. Het Pindos Nationaal Park is een prachtige groene omgeving met diepe kloven en heldere rivieren. Dit is daarom ook een geweldige plek voor buitenactiviteiten zoals wandelen, raften en paardrijden. Het bekendst is de Vikos-kloof, die de diepste kloof ter wereld genoemd mag worden. Vanaf verschillende dorpjes kun je de kloof in afdalen, zoals Monodendri, Kipi of Vikos, om de kloof gedeeltelijk of helemaal tot het eind te lopen. In Zagoria vind je ook mooie traditionele dorpen met de voor deze regio typische boogbruggen, die zijn gebouwd om de verbinding tussen de diverse dorpen tot stand te brengen. De bruggen waren toentertijd hard nodig om in het voorjaar het kolkende water in de rivier over te steken. De bruggen met één, twee of drie bogen zijn interessant om onderweg even te bekijken.

Boogbrug-Zagoria-Griekenland

 

Dit is mijn selectie van must sees in dit deel van Griekenland. Neem een kijkje op de pagina over Griekenland voor meer informatie en foto’s van deze regio.

Ben jij wel eens in het noorden van Griekenland geweest? Wat waren jouw hoogtepunten?

 

In Noord-Griekenland vind je mooie stranden, bergen, blauwe rivieren en indrukwekkende bouwwerken uit de oudheid. Lees hier de leukste bezienswaardigheden!

Nog meer inspiratie:

Geschreven door: Kayleigh

Geschreven door: Kayleigh

Reisde naar Noord-Griekenland in juli 2018

Wil je op de hoogte blijven?