Namibie vingerafdrukNamibië Blogserie Deel 1:

Windhoek, de start van onze bijzondere reis!

 

Een reis naar Namibië stond al heel lang op mijn wensenlijstje. Begin dit jaar raakten we in gesprek met vrienden over een gezamenlijke reis en al snel richtten onze plannen zich op dit prachtige Afrikaanse land. Na het uitstippelen van onze reisroute en het reserveren van accommodaties, stonden Bo, Chantal, Sander en ik uiteindelijk half september op Schiphol om aan onze geweldige reis te beginnen. Het was werkelijk één van de mooiste reizen die ik ooit heb gemaakt! Een reis waarin we iedere dag van de ene in de andere verbazing vielen en waar we zoveel mooie natuur en dieren gezien hebben.

Ik neem je graag mee op onze reis en deel onze ervaringen en tips in dit reisverslag over Namibië.
Deel 1 staat volledig in het teken van onze avonturen in de hoofdstad Windhoek.

Windhoek Stadstour

 

Aankomst in Namibië

Na een vlucht van ongeveer 12 uur, met een tussenstop in Luanda (Angola), kwamen we aan op het vliegveld van Windhoek: Hosea Kutako. Yes, nu gaat het echt beginnen!

Ons geduld werd wel gelijk op de proef gesteld toen we ons meldden bij de douane. Er stond niet eens zo’n lange rij, maar we hebben er toch zo’n twee uur over gedaan om onze stempels te bemachtigen. Maar dat mocht de pret niet drukken. 😆

We splitsten ons op. Chantal en ik gingen Namibische Dollars pinnen en Sander en Bo gingen onze huurauto ophalen. Bij het pinnen werd wederom ons geduld getest. Een aantal automaten werkten niet, dus stond iedereen bij dezelfde. Helaas is het bij sommige pinautomaten in Namibië zo dat je maar 2000 Namibische Dollar (N$) in een keer kunt pinnen (zo’n € 120,-). Dus moet je dit een paar keer opnieuw doen.

De huurauto hadden we van te voren al gereserveerd via Europecar. Dat is een aanrader, want de populariteit van Namibië als vakantieland is enorm gestegen, maar het aantal huurauto’s nog niet 😉 .Europecar vind je op het terrein tegenover het vliegveld. Kan eigenlijk niet missen. Sander en Bo, onze chauffeurs deze reis, kregen uitleg over de auto en de wegen in Namibië. Er hoorde zelfs een informatievideo bij. Het rijden in Namibië kan gevaarlijk zijn, in verband met de vele gravelwegen. Bijna iedereen rijdt hier wel een keer een lekke band, dus we moesten ook weten hoe we deze zelf konden vervangen. Uuuh.. 🙄 Toen we alle uitleg hadden ontvangen, werd onze auto gehaald. Oh my, wat een bak zeg! Het is een enorme wagen met achterop een grote ruimte voor onze bagage. Super tof! Hij zag er ook nog zo mooi wit uit, maar dat duurde niet lang. 😉

 

Op naar Windhoek

Het vliegveld van Windhoek ligt zo’n 50  kilometer van de stad. Op onze eerste dag begonnen we dus met een kort ritje. Een goede manier om even aan de auto te wennen. Het is natuurlijk een grote wagen, maar je rijdt hier ook nog eens aan de linkerkant van de weg. Dus ook dat is even aanpassen. Zo grappig, hoe vaak de mannen de ruitenwissers hebben aangezet in plaats van de richtingaanwijzer. 😉 Maar ze deden het super goed! Het stuk tussen het vliegveld en Windhoek gaat over een asfaltweg en het is echt prima te doen. We waren nu al verbaasd over het weidse uitzicht. Super mooi!

Windhoek Stadstour

 

Overnachten in Windhoek

Onze eerste overnachting vond plaats in het kleinschalige Utopia Boutique Hotel. Onze kamers bevonden zich rondom een klein zwembad. Het is een fijne plek om even bij te komen na een lange reis. En dat deden we dan ook! Die middag lagen we lekker een paar uurtjes bij het zwembad en gingen de mannen op pad om boodschappen te halen.

 

Uit eten in Windhoek

Op onze eerste avond gingen we eten bij het beroemde Joe’s Beer House. Een restaurant waar bijna iedereen heen gaat bij een bezoek aan Windhoek. En dat is niet voor niets. Het is een vrij groot restaurant en het is super tof aangekleed! Je merkt er niet zoveel van dat het zo groot is, omdat het restaurant is opgedeeld in allerlei verschillende gedeeltes. Wat Joe’s Beer House zo bijzonder maakt is de uitgebreide kaart. Vooral als vleesliefhebber ben je hier goed op je plek. Je kunt hier namelijk onder andere kudu, zebra, krokodil en springbok bestellen. En ook de cocktailkaart is super! Echt een aanrader! Wat een super leuk begin van onze reis door Namibië!

 

Over Windhoek

Windhoek is de hoofdstad van Namibië. Van de 2,5 miljoen inwoners van het land, wonen er ongeveer 325.000 in Windhoek. Deze stad is ook vaak het startpunt van een reis door Namibië, omdat je hier het enige internationale vliegveld van het land vindt.

Toen Windhoek onder het bestuur van Zuid-Afrika viel, als onderdeel van Zuidwest-Afrika, was hier tussen 1948 en 1990 de Apartheid van kracht. De blanke boeren en de gekleurde bevolking moest in die tijd apart van elkaar leven. De blanke boeren woonden in de stad en de kleurlingen werden gedwongen om in de townships te gaan wonen Na de onafhankelijkheid zijn er meer moderne gebouwen en winkelcentra gebouwd en kwam de industrie op gang. Zo vind je in Windhoek bijvoorbeeld een grote vleesverwerkende industrie en een bierbrouwerij.

Windhoek Katatura Stadstour

 

Stadstour Windhoek

De volgende ochtend werden we al vroeg opgehaald door Erick, onze lokale gids voor vanochtend. We boekten van te voren een stadstour door Windhoek waarbij ook een bezoek aan de township Katutura zat inbegrepen.

De tour door Windhoek liet ons vooral bijzondere plekken zien die te maken hebben met het bewogen verleden van Namibië. De Apartheid en de strijd tot onafhankelijkheid heeft diepe sporen bij de bevolking achtergelaten. We stoppen onder andere bij de indrukwekkende Christuskirche en het monument Heroes’ Acre. Dit monument is gebouwd ter nagedachtenis aan de onafhankelijkheidsstrijd. Het prachtige beeld staat voor het Nationaal Museum en heeft een prominente plek aan een van de drukkere wegen.

 

Township Katutura

De gekleurde bevolking werd tijdens de Apartheid verbannen naar het township Katutura, dat betekent: de plek waar we niet willen wonen. Na de Apartheid zijn de meeste mensen hier blijven wonen. Het is nu een enorme wijk geworden waar maar liefst 120.000 mensen wonen. In Katutura wonen veel verschillende stammen. Deze hebben allemaal hun eigen gebied waar ze met elkaar samenwonen en die onder leiding staat van een stamhoofd. Het is niet de bedoeling dat je op elkaars gebied komt. Uitzonderingen daarop vormen het halen van drinkwater of boodschappen. Sommige stammen moeten daar dan wel tientallen kilometers voor lopen!

Onze gids Erick nam ons mee naar een aantal plekken in Katutura. Hij woont zelf ook in deze township met zijn familie en we hebben zelfs een kijkje mogen nemen in zijn huis. We stopten bij een van de velen barretjes bij een stam waar we mochten proeven van een zelf gebrouwen biertje. Ook gingen we op bezoek bij twee vrouwen die net hun avondeten hadden klaargemaakt: een kaalgeplukte kip en een geitenkop. Eet smakelijk! 😉

Windhoek Katatura Township

 

Het leven in een township

De leefomstandigheden in de township zijn zeker niet optimaal. De mensen wonen hier in hele eenvoudige huisjes met golfplaten daken. De hygiëne is ver te zoeken en er wordt veel gedronken, vaak is dit zelf gebrouwen drank. De gemiddelde levensverwachting in Namibië bedraagt maar 63,6 jaar. In de township ligt deze leeftijd nog een stuk lager. Scholing is hier ook niet vanzelfsprekend. Dit is alleen weggelegd voor de rijkere families en houdt in dat vaak alleen het oudste kind of degene met de meeste potentie naar school gaat. Goede gezondheidszorg is hier ver te zoeken. Letterlijk in dit geval. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt voor de meeste bewoners op zo’n 15 kilometer afstand. Auto’s zijn hier heel zeldzaam, dus de meeste mensen moeten deze afstand dan ook lopend afleggen.

Een bezoek aan Katutura drukt je toch weer even met je neus op de feiten. Wij kunnen hier zo lekker klagen over van alles en nog wat, maar hebben eigenlijk zo veel om dankbaar voor te zijn. We mogen naar school, hebben altijd vers drinkwater als we de kraan opendraaien en kunnen ook gewoon naar het ziekenhuis als er iets aan de hand is. Voor deze mensen is dat zeker geen vanzelfsprekendheid. En tóch vinden de mensen hier altijd weer iets om positief over te zijn en toch hun geluk te vinden in de kleine dingen. Misschien weten de meeste mensen ook niet beter dan de manier waarop zij nu leven. Maar een ding is zeker: ze genieten van hetgeen wat ze WEL hebben, zoals vrienden en familie om zich heen. Dat vind ik heel mooi om te zien.

Windhoek Katatura Township

 

Lokale markt

Onze tour sloten we af op de lokale markt, waar de inwoners komen voor een hapje, drankje of een spelletje. Je kunt hier kiezen uit o.a. verse geitenkop, gefrituurde wormen of een soort van oliebol. Haha, ik koos voor de oliebol. Ik vind het altijd heel leuk om rond te kijken op een lokale markt om te zien wat de lokale bevolking allemaal eet en om natuurlijk wat dingen te proeven.

Windhoek Katatura Markt

Na onze tour komen we weer aan bij Utopia Boutique Hotel waar we onze spullen gingen ophalen zodat we onze reis konden vervolgen. We lunchten nog even bij de buren, Fresh ‘n Wild. Erg lekker trouwens!

 

Dat was Windhoek!

Tot zover dus onze avonturen in Windhoek. Ik vond het een indrukwekkende eerste stop in Namibië en ben blij dat we zoveel van deze stad hebben mogen zien. Het is geen stad waar je je echt dagenlang kunt vermaken, dus met een of twee dagen heb je alles wel gezien. Wil je ook een bezoek brengen aan Katutura? Ga dan zeker niet alleen op pad. Niet alle plekken in deze wijk zijn veilig en ik raad je zeker aan om een gids in te huren die je kan rondleiden. Ik kan je Erick van harte aanbevelen. Hij heeft ons zoveel verteld en zoveel laten zien, echt heel tof!

Nog een leuke tip!

Op zo’n 3 uur rijden van Windhoek vind je het Cheetah Conservation Fund in Otjiwarongo. Een geweldige kans om jachtluipaarden van dichtbij te bewonderen!

 

Samenvatting van al mijn tips voor accommodaties, eetgelegenheden en bezienswaardigheden 🙂

Accommodatie

Eetgelegenheden

En nu op naar de volgende stop in Namibië… Op naar de Kalahari woestijn! Wil je weten welke avonturen we in de woestijn hebben beleefd en welke dieren we daar hebben gespotLees hier dan mijn reisverslag over de Kalahari woestijn.

Rondreis Namibie - Windhoek

Wil je meer weten over een reis door Namibië? Bekijk dan deze landenpagina boordevol informatie, tips en de mooiste foto’s!

Nog meer inspiratie: