Namibie vingerafdrukNamibië Blogserie Deel 4:

Allerlei wilde avonturen in en om Swakopmund!

 

Een reis naar Namibië stond al heel lang op mijn wensenlijstje. Begin dit jaar raakten we in gesprek met vrienden over een gezamenlijke reis en al snel richtten onze plannen zich op dit prachtige Afrikaanse land. Na het uitstippelen van onze reisroute en het reserveren van accommodaties, stonden Bo, Chantal, Sander en ik uiteindelijk half september op Schiphol om aan onze geweldige reis te beginnen. Het was werkelijk één van de mooiste reizen die ik ooit heb gemaakt! Een reis waarin we iedere dag van de ene in de andere verbazing vielen en waar we zoveel mooie natuur en dieren gezien hebben.

Ik neem je graag mee op onze reis en deel onze ervaringen tips in dit reisverslag over Namibië.
Deel 4 staat volledig in het teken van onze avonturen in en om Swakopmund.

 

Vertrek richting Swakopmund

Vanaf onze prachtige accommodatie in de buurt van de Sossusvlei reden we richting de kustplaats Swakopmund. De rit besloeg ruim 300 kilometer over gravelwegen. Onderweg werden we weer verrast door prachtige landschappen en lege vlaktes. 

 

Solitaire

De eerste stop die we maakten, was in het stadje Solitaire. Deze plek staat bekend om de oude en gestrande auto’s die hier in het zand liggen. Er liggen meerdere autowrakken die je kunt bewonderen. Ook kun je hier de beroemde appeltaart eten die wordt verkocht in de bakkerij. Er is niets aan gelogen, hij was echt heel erg lekker!

Namibie Solitaire

 

Kuseb Pass & Canyon

Op de weg richting Swakopmund reden we over vele gravelwegen die ons uiteindelijk ook door de bergen voerden. De uitzichten waren echt geweldig, de wegen soms wat spannend. We kwamen langs een aantal toffe plekken waar we echt even wilden stoppen om te genieten van de omgeving en zodat we natuurlijk ook wat foto’s konden maken. 

Een van die plekken was de Kuseb Canyon. Een kronkelend weggetje met vele stenen bracht ons bij een prachtig uitkijkpunt met zicht op de canyon. In dit gebied lopen een aantal wilde dieren rond, maar die hebben we (gelukkig) niet gezien. De canyon is echt mega indrukwekkend en heel onrealistisch om te zien. Het lijkt soms net of je op de maan geland bent.

Namibie Kuseb Canyon

 

Swakopmund

Swakopmund is een van de weinige echte badplaatsen van Namibië. In de 19e eeuw werd Namibië ingenomen door de Duitsers en werd het een Duitse kolonie. Velen verhuisden vanuit Duitsland naar dit Afrikaanse land, waardoor Swakopmund ook vandaag de dag nog bekend staat vanwege de Duitse invloeden. 

Wanneer je vanuit de woestijn komt, kan er een groot verschil in temperatuur zijn. Wij gingen van zo’n 35 naar 16 graden met een beetje miezer. Het was tijd om iets warmers aan te trekken. 

In de omgeving van Swakopmund kun je super veel leuke en actieve dingen doen! Veel van deze activiteiten op en om het water vinden plaats vanuit Walvisbaai, een stadje dat zo’n half uur van Swakopmund ligt. Vanuit de haven daar vertrekken veel excursies. 

Die avond hebben we bij The Tug gegeten. The Tug vind je aan het begin van de pier en is een enorm populaire plek om te gaan eten. Een reservering is dus zeker aan te raden. Het eten was hier echt heerlijk en het personeel was enorm vriendelijk. En ze hebben ook nog eens een fijne cocktailkaart! Wat wil je nog meer?

Namibie Swakopmund

 

Walvisbaai

Walvisbaai is qua grootte de tweede stad van Namibië. Met ongeveer 70.000 inwoners is het alleen nog niet echt een wereldstad te noemen. Deze havenstad behoorde tot 1994 (4 jaar na de onafhankelijkheid) nog bij Zuid-Afrika. Het is een belangrijke havenstad die naast de vele mogelijkheden voor excursies de toerist verder eigenlijk niet zo veel heeft te bieden.

Namibie Walvisbaai Jakhals

 

Kajakken met zeehonden

De volgende ochtend zijn we vroeg opgestaan en vanuit ons hotel in Swakopmund naar de Walvisbaai gereden. Vanaf daar werden we in een jeep naar Pelican Point gereden. Onderweg reden we langs de grootste zoutpannen van Afrika. Ook kwamen we Greater en Lesser Flamingo’s, roze pelikanen en jakhalzen tegen. Heel tof om deze dieren zo dichtbij in het wild te mogen aanschouwen. De jakhalzen jagen hier op gewonde en baby zeehondjes. Je ziet hier dus ook wel veel karkassen liggen van zeehondjes die ze te pakken hebben gekregen. Sneu om te zien, maar ja.. ook hoe de natuur werkt natuurlijk.

Maar wat Pelican Point helemaal bijzonder maakt, is de mega grote zeehondenkolonie. Op deze plek liggen in de buurt van een oude vuurtoren ongeveer 65.000 zeeleeuwen. Een werkelijk adembenemend gezicht!

Eenmaal aangekomen op onze eindbestemming zijn we ongeveer een uur gaan kajakken tussen honderden zeeleeuwen. De jonge zeehonden vonden het super leuk om met onze peddels te spelen en wilden ook heel graag gekriebeld worden op hun buik. Zooo schattig!! 💖 De zeeleeuwen zwommen niet alleen met je mee, maar hingen ook regelmatig aan je peddel of deden veel moeite om je kajak in te klimmen. Dit was echt een van de tofste dingen die ik ooit heb gedaan! Echt een aanrader voor als je in Namibië bent.


Tip: Boek de excursie van te voren via Pelican Point Kayaking, want het is een gewilde excursie.

Pelican Point Zeehonden Walvisbaai

 

Sandboarden

Bij Dune 7 kun je sandboarden. Dat kan staand op een speciaal bord, maar ook liggend op een soort kartonnen plaat. Wij kozen voor de meest veilige optie en gingen liggend naar beneden.

Eerst werden we naar boven gereden met quads, om vervolgens met een noodgang naar beneden te glijden. Ik vond het zó eng toen ik daar boven stond. Het was zo hoog en zo steil, maar ik heb het toch gedaan. 4x zelfs! 😁Het was een hele toffe ervaring. Lekker uit mijn comfortzone, maar daarna geeft dat toch zo’n gaaf gevoel!

Je hoeft deze excursie niet vooraf te boeken, je kunt gewoon langsrijden.

Namibie Swakopmund Sandboarden

 

Swakopmund ontdekken

Na deze excursies gingen we eind van de middag weer terug naar Swakopmund. Inmiddels was het weer behoorlijk opgeklaard en lag de stad er gelijk heel anders bij. We maakten een wandeling door de stad en bezochten wat winkeltjes. Inderdaad zie je op veel plekken de Duitse invloeden terug. 

Vele gebouwen in Swakopmund hebben een duidelijke Duitse bouwstijl en je kunt hier gewoon kaffee und kuchen of een bratwurst bestellen. Best een beetje gek!

‘s Avonds aten we opnieuw bij The Tug. Hihi, we vonden het zo geslaagd de eerste avond dat we er gewoon nog een keer naartoe wilden. En ook nu werden we verrast door het heerlijke eten, de vriendelijke bediening en de bijzondere cocktails.

Namibie Swakopmund Kust

 

Dat was Swakopmund!

Ja, dat waren onze avonturen aan de kust van Namibië. Ik vond het een toffe stop waar we veel leuke activiteiten hebben ondernomen. Vanuit Swakopmund kun je echt veel actieve excursies ondernemen. De ligging is ook heel bijzonder: aan de ene kant zie je de woestijn en aan de andere kant de oceaan. 

In de omgeving van de kustplaats Swakopmund in Namibië kun je veel toffe dingen doen, zoals kajakken tussen de zeehonden en sandboarden. Lees hier meer!

Samenvatting van al mijn tips voor accommodaties, eetgelegenheden en bezienswaardigheden 🙂

Accommodatie

Eetgelegenheden

Na Swakopmund vervolgden we onze reis naar de regio Damaraland! Wil je weten of we woestijnolifanten hebben gespot en hoe de Himba’s hier nog op ouderwetse manier leven? Lees hier dan mijn reisverslag over Damaraland

Wil je meer weten over een reis door Namibië? Bekijk dan deze landenpagina boordevol informatie, tips en de mooiste foto’s!

Rondreis Namibie - Windhoek

Nog meer inspiratie:

Wil je op de hoogte blijven?