Namibie vingerafdrukNamibië Blogserie Deel 3:

De imposante Sossusvlei, Deadvlei en Dune 45!

 

Een reis naar Namibië stond al heel lang op mijn wensenlijstje. Begin dit jaar raakten we in gesprek met vrienden over een gezamenlijke reis en al snel richtten onze plannen zich op dit prachtige Afrikaanse land. Na het uitstippelen van onze reisroute en het reserveren van accommodaties, stonden Bo, Chantal, Sander en ik uiteindelijk half september op Schiphol om aan onze geweldige reis te beginnen. Het was werkelijk één van de mooiste reizen die ik ooit heb gemaakt! Een reis waarin we iedere dag van de ene in de andere verbazing vielen en waar we zoveel mooie natuur en dieren gezien hebben.

Ik neem je graag mee op onze reis en deel onze ervaringen en tips in dit reisverslag over Namibië.
Deel 3 staat volledig in het teken van het prachtige Namib-Naukluft National Park met de Sossusvlei, Deadvlei en Dune 45.

Lees hier meer informatie, tips en ervaringen over een reis naar Namibië.

Onderweg Sossusvlei Sesriem

 

 

Weer onderweg en een stop in Maltahohe

Vanuit de Kalahari woestijn vervolgden we onze weg naar het Namib-Naukluft National Park. Na ongeveer anderhalf uur rijden stopten we in Maltahohe. Maltahohe is een klein stadje dat zich voornamelijk kenmerkt door de overgang van asfaltweg naar gravelweg. Het is tevens een kans om je tank nog even vol te gooien. Dit deden we ook, want de benzinestations in Namibië zijn op vele plekken zeldzaam en je wilt hier echt niet zonder benzine komen te staan. Ook werden onze banden deskundig op de juiste bandenspanning gebracht om veilig op de gravelwegen te kunnen rijden. 

Omdat we nog een lange reis voor de boeg hadden, besloten we een bezoek te brengen aan het Maltahohe hotel om hier even te lunchen. Dit is het oudste hotel van Namibië. Het is in 1899 gebouwd en is nog in dezelfde staat te bewonderen. Ook de bar van het hotel straalt nog de authentieke sfeer uit. 

 

Op naar de Namib Desert Lodge

Het blijft zo’n beleving om een hele dag onderweg te zijn en van plaats naar plaats te rijden. Wat is het landschap in Namibië toch bizar mooi! En het gekke is, dat het er iedere 50 kilometer compleet anders uit kan zien. Het meest bijzondere blijft toch dat je ook overal dieren ziet lopen. Soms zie je in de verte een giraf lopen en regelmatig passeren we diverse bokken langs de kant van de weg.

’s Middags kwamen we aan bij onze accommodatie: de Namib Desert Lodge. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt het midden in de woestijn op ongeveer een uur rijden van de Sossusvlei. Het is weer een prachtige locatie en de lodge heeft mooie kamers. Die middag verkenden we de omgeving en zijn we nog even bij het zwembad gaan liggen. De mannen lagen in het zwembad en Chantal en ik jaagden achter vogeltjes aan om ze op de foto te krijgen ;-). Daarna dronken we met z’n vieren een cocktail met op de achtergrond de ondergaande zon achter één van de vele rotsformaties.. Goh, wat een zwaar leven! ’s Avonds hebben we hier heerlijk gegeten en dronken we nog een Springbokkie, een shotje met Kuala en Pepermunt likeur. Daarna doken we vroeg ons bed in, want de volgende ochtend stond een tripje naar de Sossusvlei op de planning!

Sossusvlei - Namib Desert Lodge

 

Op naar het Namib-Naukluft National Park

‘s Ochtend om 06:15 uur vertrokken we richting het Namib-Naukluft National Park waar we o.a. de Sossusvlei en Deadvlei gingen bewonderen! De duinen zijn het mooist bij zonsopkomst door de prachtige kleuren, dus daar wilden we zeker getuige van zijn.

Na een rit van een uur in het donker over een heftige gravelweg, kwamen we aan bij de ingang. Het park gaat open bij zonsopgang. Wanneer je langs de slagboom rijdt, is er een lange geasfalteerde weg van zo’n 60 kilometer die je door het park voert. Je hoeft dus niet te zoeken naar de hoogtepunten, want je rijdt er sowieso langs.

We stopten eerst langs de kant van de weg om de prachtige zonsopkomst te bekijken. Echt zo bijzonder al die kleuren! Het ging van geel naar oranje en van rood naar paars. Wauw!

Er zijn een aantal accommodaties binnen de poort van het natuurpark. Als je daar verblijft, heb je het privilege om eerder dan de rest naar de duinen te gaan. Zo kun je dus bijvoorbeeld vanaf Dune 45 de zonsopgang bekijken. Dat moet ook echt de moeite waard zijn!

Sossusvlei Zonsopkomst

 

Sossusvlei

De Sossusvlei is een kleivallei in het midden van de Namib woestijn. Het gebied staat bekend om haar hoge en rode zandduinen, afgewisseld met lege en droge vlaktes. Je vindt hier de oudste en hoogste zandduinen ter wereld! De rode kleur van de duinen is ontstaan door de hoge concentratie ijzer in de grond. Het is echt heel bizar om je te beseffen dat je echt in dit bijzondere landschap staat. De bekendste duinen zijn Dune 45, de Big Daddy en Big Mama.

De Big Daddy en Big Mama zijn de twee grootste duinen die er te vinden zijn in de Sossusvlei. Je vindt beide aan het einde net voor Deadvlei. Je zult zien dat deze duinen ook veel beklommen worden, maar dat is wel echt voor de diehards.

Dune 45 of Dune 40?

Een van de bekendste duinen is Dune 45. Deze duin wordt vaak beklommen. Omdat dit regelmatig gebeurt, is er een soort pad ontstaan, waardoor het gemakkelijker wordt om omhoog te gaan.

Wij hebben ervoor gekozen om een eerdere duin te bewonderen. We zagen een aantal grote touringcars naar Dune 45 rijden en hadden niet zo’n zin om achteraan aan te sluiten. We wilden graag op ons gemak omhoog klimmen en zelf rustig kunnen genieten van het uitzicht. Dus zijn wij al gestopt bij Dune 40. Deze duin leek nog wel een stukje steiler dan Dune 45 en het klimmen was zeker niet zo gemakkelijk. Je voelde het vooral erg in je kuiten. Maar het uitzicht was het meer dan waard! We hebben hier een tijdje heerlijk gezeten en genoten van het geweldige uitzicht.

Sossusvlei - Big Daddy

 

Deadvlei

Vervolgens hebben we onze weg vervolgd richting de Deadvlei. De Deadvlei is een witte kleivlakte vlakbij de Sossusvlei. De kleivlakte werd gevormd na hevige regenval waardoor de rivier de Tsauchab overstroomde. Toen het klimaat in Namibië veranderde, werd het gebied geteisterd door extreme droogte. Er kon geen water meer bij de bomen komen en daardoor zijn ze gestorven. De overgebleven skeletten van de bomen, die ongeveer 900 jaar oud zijn, zijn zwartgeblakerd door de zon. Hoewel ze niet versteend zijn, vergaan ze niet omdat het te droog is. Het is echt een heel bizar gezicht om al die dode bomen daar te zien. 

Om bij Deadvlei te komen, rijd je helemaal tot het einde van de asfaltweg die door het park loopt. Vanaf daar wordt de weg een grote zandmassa. Met een goede auto met 4×4 aandrijving kun je zelf het laatste stuk rijden. Je kunt ook meerijden met pendelbusjes die heen en weer rijden.

Het is nog een stukje lopen door het mulle zand, maar nadat je een heuvel hebt beklommen, zie je dan opeens van boven de Deadvlei. Heel tof! De wandeling was behoorlijk zwaar, dat kwam ook omdat de temperatuur inmiddels was opgelopen naar zo’n 40 graden en je dus midden in de woestijn loopt zonder beschutting. Zorg dus voor voldoende water en bedekking van je hoofd en schouders.

Sossusvlei - Deadvlei

 

Slapen onder de sterrenhemel

Na ons bezoek aan het Namib-Naukluft National Park werden we bij de Namib Desert Lodge opgehaald voor een bijzondere overnachting bij Namib Dune Star. Deze lodge is onderdeel van Namib Dessert Lodge. Een rit met een jeep van zo’n 20 minuten bracht ons naar een werkelijk prachtige plek waar 10 huisjes uitkijken over het prachtige oneindige zandlandschap.

Deze droomlocatie wordt voorzien van zonne-energie en heeft als een van de weinige lodges in Namibie de mogelijkheid om in de openlucht te slapen onder de sterrenhemel! Je kunt na het openen van de klapdeuren op je balkon het 2-persoons bed naar buiten schuiven! Zo sliepen we dus buiten onder de prachtige sterrenhemel 💖 Echt heel bijzonder om mee te maken.

Sossusvlei - Namib Dune Star

 

Dat was het Namib-Naukluft National Park!

Tot zover onze avonturen in het Namib-Naukluft National Park. Het blijft zo indrukwekkend om dit oneindige zandlandschap te zien. Vooral de inmens grote rode zandduinen van de Sossusvlei maakten indruk. Deze plek is dus echt een bezoek waard tijdens je reis door Namibië.

Samenvatting van al mijn tips voor accommodaties, eetgelegenheden en bezienswaardigheden 🙂

Na het Namib-Naukluft National Park met de Sossusvlei en de Deadvlei, reisden we door naar SwakopmundWil je weten hoe het was aan de kust van Namibië en welke toffe activiteiten we daar hebben ondernomenLees dan hier mijn reisverslag over Swakopmund

Wil je meer weten over een reis door Namibië? Bekijk dan deze landenpagina boordevol informatie, tips en de mooiste foto’s.

Het Namib-Naukluft National Park staat bekend om de Sossusvlei, Deadvlei en Dune 45. Lees in dit artikel waar je de mooiste roodkleurige zandduinen spot!

Nog meer inspiratie:

Wil je op de hoogte blijven?