Namibie vingerafdrukNamibië Blogserie Deel 5:

De rust en het ruige landschap in Damaraland!

 

Een reis naar Namibië stond al heel lang op mijn wensenlijstje. Begin dit jaar raakten we in gesprek met vrienden over een gezamenlijke reis en al snel richtten onze plannen zich op dit prachtige Afrikaanse land. Na het uitstippelen van onze reisroute en het reserveren van accommodaties, stonden Bo, Chantal, Sander en ik uiteindelijk half september op Schiphol om aan onze geweldige reis te beginnen. Het was werkelijk één van de mooiste reizen die ik ooit heb gemaakt! Een reis waarin we iedere dag van de ene in de andere verbazing vielen en waar we zoveel mooie natuur en dieren gezien hebben.

Ik neem je graag mee op onze reis en deel onze ervaringen tips in dit reisverslag over Namibië.
Deel 5 staat volledig in het teken van het ruige en rustige Damaraland.

 

Skeleton Coast

Na onze stop in Swakopmund, werd het tijd om verder te rijden naar onze volgende bestemming: Damaraland. Het was een rit van ongeveer 500 kilometer met een aantal hele gave stops. Onze reis startte langs de lange Skeleton Coast. Langs dit stuk kust van zo’n 700 kilometer vind je diverse geraamten van vergane schepen. Deze zijn hier gestrand of voor de kust vergaan, omdat de zee hier enorm wild is. Het was heel indrukwekkend om deze schepen hier zo te zien liggen, vooral als je je bedenkt dat mensen hier vroeger zijn gestrand en de mega warme woestijn in moesten trekken in de hoop dat ze dat zouden overleven.

Namibie Swakopmund Skeletoncoast

 

Regio Damaraland

De regio Damaraland begint ten noorden van Swakopmund en loopt helemaal door tot Etosha National Park. Het is een indrukwekkend en ruig gebied met vele rotsen en bergen. Dit is één van de dunstbevolkte gebieden van Namibië en dat is goed te merken. We rijden hier compleet in the middle of nowhere en blijven ons verbazen over de enorme vlaktes, afgewisseld met bergen, grote kuilen in de weg en wilde dieren die overal rondlopen. De regio dankt haar naam aan het volk dat hier al honderden jaren leeft, de Damara.

In Damaraland vind je meerdere bijzondere bezienswaardigheden, zoals de Spitzkoppe, de Brandberg, het Petrified Forest, Twyfelfontein en de Organ Pipes. Omdat wij op doorreis waren naar onze volgende lodge in Grootberg, hadden we helaas geen tijd om deze prachtige gebieden allemaal te bezoeken. We brachten wel een bezoek aan Twyfelfontein en Organ Pipes.

Wanneer je door Damaraland reist, kom je vaak deze bordjes tegen: ‘Beware of elephants’. In dit gebied woont namelijk de zeldzame woestijnolifant.

Onderweg Olifanten Damaraland

 

Twyfelfontein & Organ Pipes

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Damaraland is Twyfelfontein. Twyfelfontein is een bizar mooie vallei met mega grote roodbruine rotsformaties. Je vindt hier meer dan 2.500 prehistorische rotstekeningen, gemaakt in grotten en ravijnen. De tekeningen zijn in rots gekerfd en nog steeds heel goed zichtbaar. Hoe oud de tekeningen precies zijn is onduidelijk. Om deze plek goed te kunnen onderhouden, is hij opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je kunt een rondleiding krijgen van een lokale gids die je alles vertelt over de tekeningen en de achterliggende verhalen.

Dicht bij Twyfelfontein vind je de Organ Pipes. Dit is een soort kloof met allemaal zeshoekige pijlers in de kleuren geel, oranje en bruin. De naam is ontstaan omdat dit schouwspel van een afstand lijkt op een orgel. Het is een bijzonder natuurverschijnsel!

Namibie Damaraland Twyfelfontein

 

Grootberg

Tegen de avond kwamen we aan bij Grootberg Lodge. Onze huisjes staan boven op een enorm plateau. Om daar te komen, werden we met een jeep opgehaald en naar boven gebracht. Het uitzicht was werkelijk adembenemend. De huisjes zijn geweldig en er is zelfs een zwembad met uitzicht over de prachtige omgeving. Vanuit de lodge worden trackings georganiseerd om op zoek te gaan naar de woestijnolifanten en de zwarte neushoorns. Wij hebben gekozen voor de olifanten tracking en we vertrekken daarvoor de volgende ochtend vroeg.

Wat het verblijf aan Grootberg wel spannend maakte, is dat er de laatste dagen een groep leeuwen dicht bij de lodge gespot was. We mochten dan ook niet alleen in het donker naar ons huisje lopen. De volgende ochtend bleek dat er een leeuw zo’n 20 meter van ons huisje is geweest. Best een beetje een eng idee… Maar, we hebben het overleefd! 😉

Namibie Damaraland Grootberg Lodge

 

De Elephant Tracking

In Damaraland leven woestijnolifanten tussen de bergen. In de hoop deze te kunnen spotten, hebben we een Elephant Tracking geboekt. We reden dwars door de bush om op zoek te gaan naar deze zeldzame dieren. Omdat al langere tijd erg droog was, waren de meeste olifanten al weggetrokken naar een gebied waar ze nog wel water konden vinden. Hierdoor werd het enorm lastig om de olifanten te spotten. Na een dagje rijden en de enorme inzet van onze gidsen, moesten we het toch opgeven. Helaas geen woestijnolifanten voor ons. Wel hebben we kleine dorpjes, prachtige natuur en wat kleine dieren gespot.

 

Ugab Terrace Lodge

Na de tracking springen we weer in de auto en rijden verder naar onze lodge voor de komende nacht: de Ugab Terrace Lodge. Ook hier staan de huisjes bovenop een berg. We konden het ons bijna niet voorstellen, maar het uitzicht is hier nóg mooier en vanuit ons bed hebben we echt een spectaculair uitzicht! Je kijkt je ogen hier echt uit. De huisjes zijn super mooi, het hoofdgebouw met restaurant en een geweldig terras zijn ook prachtig. En je kunt hier ook zwemmen met op de achtergrond het enorme weidse landschap. Tussen onze huisjes in ontdekten we een dikke kabel die dienst doet als zipline. Die gaan we de volgende dag verder ontdekken!

Namibie Damaraland Ugab Terrace Lodge

 

Ziplining

Deze tokkelbaan is een van de langst ter wereld en is maar liefst 880 meter lang en 50 meter hoog. Het is echt bizar hoog als je boven aan het plateau staan. Eigenlijk durfde ik niet zo goed, maar ik zette me over mijn angst heen en ging toch. Uitgerust met een Go Pro en knikkende knieën ging ik dan. En wauw! Wat was het gaaf zeg! Het was zó bijzonder om boven dat prachtige landschap te vliegen. Een ervaring die me nog lang bij zal blijven.

Namibie Damaraland Ziplining

 

Bezoek aan de Himba’s

In Damaraland woont naast de Damara ook nog een andere stam, namelijk de Himba’s. Dit is een van de laatste nomadische stammen in Afrika. Het is een trots volk dat zich zo min mogelijk wil aanpassen aan de westerse beschaving. Vooral de vrouwen kleden zich nog traditioneel en vallen hierdoor direct op. Hun huid smeren ze in met een mengsel van oker, as en zelfgemaakte boter. Hierdoor ontstaat een rode kleur op hun huid. Ook hun haren smeren ze hiermee in. Dit alles om zich te beschermen van de brandende zon. Ze wonen in huisjes die gemaakt zijn van takken, modder en mest.

Op meerdere plekken kun je op bezoek bij een Himba-stam en dan laten ze je graag zien hoe ze leven. Het is aan te raden om dit met een gids te doen, zodat je weet waar je wel en niet mag komen. Daarnaast spreken de Himba’s hun eigen taal en die is voor ons niet echt te begrijpen. Dus het is handig als je iemand bij je hebt die voor je kan vertalen.  

Een van de kinderen vond ons bezoek erg interessant en wilde ons graag entertainen. Hij stond dan ook volop dansjes te doen en was ook erg geïnteresseerd in onze telefoons en camera’s. Suuuuper schattig!

Namibie Damaraland Himba

 

Dat was Damaraland!

Wauw, wat was dit weer een bijzondere regio in Namibië. De uitzichten, de bergen, de rotsen en de prachtige lodges hier. Alles was mega indrukwekkend. Een absolute must-see tijdens je bezoek aan Namibië!

Samenvatting van al mijn tips voor accommodaties, eetgelegenheden en bezienswaardigheden 🙂

Accommodatie

Eetgelegenheden

Bezienswaardigheden

En nu op naar de volgende stop in Namibië… Op naar Etosha National Park en Private Reserve Erindi! Ben je benieuwd naar onze safari-avonturen en wil je weten welke dieren we hebben gespot? Lees hier dan mijn reisverslag over Safari in Namibië: Etosha en Erindi

Wil je meer weten over een reis door Namibië? Bekijk dan deze landenpagina boordevol informatie, tips en de mooiste foto’s!

Rondreis Namibie - Windhoek

De eindeloze uitzichten, de enorme rust en de prachtige bergen en rotsen. Damaraland is een absolute must-see tijdens je reis door Namibië. Lees hier meer!

Nog meer inspiratie:

Wil je op de hoogte blijven?