Ontdek… Namibië:

Alles wat je moet weten voor vertrek!

 

Namibië is een prachtig ongerept land met een unieke natuur. Van rode zandduinen tot hoge bergen, van de zeehonden aan de kust tot het spotten van de big five in een van de natuurparken. Het is een dunbevolkt land, vooral als je richting het noorden trekt. De bevolking is mega vriendelijk en je valt qua natuur iedere dag van de ene in de andere verbazing. Het is er heerlijk weer, erg veilig, je hebt geen last van een jetlag en de voertaal is Engels of Afrikaans. Genoeg redenen dus om een bezoek te brengen aan Namibië!

Waar moet je allemaal rekening mee houden voordat je vertrekt? Dat vertel ik je hier.

 

Over Namibië

Namibië was in de negentiende eeuw een Duitse kolonie. Na de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog bezette Zuid-Afrika deze kolonie. De Apartheid waarbij er duidelijk onderscheid werd gemaakt tussen de blanke en zwarte bevolking werd toen ook steeds zichtbaarder. De laatste groep werd enorm onderdrukt en had niets te vertellen. In 1990 werd Namibië onafhankelijk. Walvisbaai en een aantal eilanden voor de kust bleven in handen van Zuid-Afrika. In 1994 kwam er eindelijk een einde aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika en Namibië en werden deze gebieden ook aan Namibië gegeven. Van de geschiedenis van dit land zie en hoor je nog veel terug, vooral in de grotere steden.

Namibië is een warm en droog land. De seizoenen zijn hier omgedraaid ten opzichte van Nederland. De beste reisperiode is van oktober t/m half december. De temperatuur is dan goed (zo tussen de 25 en 40 graden) en je ontloopt in deze periode het regenseizoen en de schoolvakanties in Zuidelijk Afrika. Een andere goede periode is van half maart tot half april. Het kan ’s nachts (vooral in het eerste deel van het jaar) enorm koud zijn. Houd daar dan ook zeker rekening mee als je wilt gaan kamperen.

Een heel fijn voordeel aan een reis naar Namibië is dat je in de zomer geen tijdsverschil hebt. In de winter is dit maar 1 uur. Je hebt dan dus ook geen last van een jetlag!

In Namibië wordt betaald met de Namibische Dollar. Ook kun je er betalen met de Zuid Afrikaanse Rand. Deze twee munteenheden zijn namelijk net zoveel waard. Je kunt op diverse plekken pinnen in het land. Uiteraard kun je er ook voor zorgen dat je in Nederland al wat geld hebt gewisseld.

 

Vliegen naar Namibië

Vanaf Amsterdam vlieg je in zo’n 12 uur naar de hoofdstad van Namibië: Windhoek. KLM vliegt op Windhoek met een korte tussenstop in Luanda, Angola. De vlucht wordt weergegeven als rechtstreekse vlucht, maar je maakt dus toch een korte stop. Er zijn ook nog mogelijkheden bij andere luchtvaartmaatschappijen via Frankfurt of met een overstap in Johannesburg, Zuid-Afrika.

 

Mogelijkheden reizen door Namibië

Er zijn veel reisorganisaties die georganiseerde rondreizen door Namibië aanbieden. Namibië is ook een veilig land dat je heel goed zelf kunt bereizen met een huurauto. Door de prachtige weidse uitzichten en het bijzondere landschap is het juist heel gaaf om zelf door het land te rijden. Je vindt in Namibië diverse lodges waar je kunt overnachten. Ook kun je er heel goed kamperen. Vele accommodaties bieden zowel huisjes/kamers aan als campingplaatsen. Je kunt er zelfs voor kiezen om een auto te huren met een tent op het dak.

 

Auto huren in Namibië

In Namibië vind je een aantal geasfalteerde wegen. Verder zul je vooral gravelwegen tegenkomen. Heel tof, maar dat vraagt natuurlijk wel om een auto die hiervoor gemaakt is. Kies dus sowieso voor een auto met een 4×4 aandrijving. Het rijden in Namibië is een ware belevenis. Het weidse uitzicht, de mooie wegen, de dieren die af en toe oversteken. Het is echt geen straf om hier een flink stuk te moeten rijden!

Een auto huren kun je het beste in Nederland al regelen, zodat je er zeker van bent dat er een geschikte auto voor je klaar staat. Dit kan bijvoorbeeld bij Europe Car. Zij hebben een locatie op het vliegveld van Windhoek, waar je je auto kunt ophalen en inleveren. Ideaal!

Door de slechtere wegen en de lange afstanden kan het voorkomen dat je een keer een lekke band krijgt of dat je met pech langs de weg komt te staan. Hoe je dit zo goed mogelijk kunt voorkomen, vertel ik je binnenkort in het artikel “Tips voor het rijden met een auto door Namibië”.

 

Vaccinaties voor Namibië

Ga voor vertrek even langs bij de GGD om je goed te laten adviseren over welke vaccinaties je nodig hebt voor je reis naar Namibië. Standaard worden de vaccinaties DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A aanbevolen. Malariapillen zijn in principe niet nodig, alleen als je reist naar het meest noordelijke deel van Namibië, de Caprivistrook of als je in het regenseizoen in de buurt van Etosha National Park bent. Laat je hierover altijd goed informeren bij jouw lokale GGD.

Als je kiest voor een vliegreis met een tussenstop in Angola, kan het zijn dat je erop gewezen wordt dat je dan een gele koorts vaccinatie nodig hebt. In principe is dat niet van toepassing, omdat je het vliegtuig niet uit gaat. Wij zijn ook op geen enkele plek gevraagd om ons vaccinatieboekje. Wil je ieder risico uitsluiten, dan kun je er uiteraard wel voor kiezen om deze prik te halen. Doe dat dan wel ruim om tijd, want hij heeft 14 dagen nodig om werkzaam te zijn.

 

Paspoort en visum voor Namibië

Bij aankomst in Namibië moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Een visum hoef je niet te regelen indien je maximaal 3 maanden in het land verblijft. Wil je langer blijven? Neem dan contact op met de ambassade van Namibië in Brussel om een visum te regelen.

 

Internet in Namibië

Tijdens je reis door Namibië wil je waarschijnlijk direct je mooiste foto’s delen met het thuisfront of op social media zetten. Wellicht regel je even snel wat bankzaken of check je je e-mail. Daarbij maak je dan gebruik van diverse Wifi-netwerken. Op deze netwerken kan echter iedereen meekijken met wat je aan het doen bent. Hierdoor kunnen gegevens (waaronder wachtwoorden) die je verstuurt, worden onderschept door criminelen. Een VPN-verbinding is de ideale oplossing om toch veilig te kunnen internetten. Wanneer je gebruikmaakt van een VPN-verbinding maakt je computer eerst verbinding met een VPN-server, die vervolgens weer verbinding maakt met het internet. Zo is je verbinding versleuteld en kunnen anderen niet zien waar je mee bezig bent. Een VPN-verbinding is dus een aanrader voor tijdens je reis. Er zijn veel verschillende VPN-services te vinden. Sommige zijn gratis en sommige kosten een paar dollar per maand. Op de website VPN.nl vind je een super handige tool om VPN-providers met elkaar te vergelijken en de beste voor jou te selecteren! Check de review van NordVPN eens, deze komt heel vaak super goed uit de test!

 

Boek je reis naar Namibië ruim op tijd!

Als je een reis naar Namibië wilt maken, begin dan ver van te voren met het vastleggen van accommodaties en autohuur. Namibië is enorm in populariteit gestegen bij reizigers, waardoor lodges al ver van te voren volgeboekt zitten. Wij zijn in februari gestart met het uitzoeken en vormgeven van onze reis in september. En zelfs toen lukte het ons niet om alle accommodaties te boeken die we wilden. Dat geldt overigens ook voor bepaalde excursies. Als je bijvoorbeeld bij Walvisbaai wilt kajakken tussen de zeehonden, is het aan te raden om dit al van te voren in Nederland te reserveren.

 

Wat neem je mee naar Namibië?

Als je je reis geboekt hebt, moet je natuurlijk gaan inpakken, maar wat neem je nu allemaal mee? In Namibië zul je op de meeste plekken een behoorlijk hoge temperatuur ervaren. Het spreekt dan voor zich dat je lekker veel luchtige kleding mee neemt. ’s Avonds kan het echter best aardig afkoelen en ook aan zee zal het een stuk frisser zijn. Het is dan handig om te zorgen voor een vestje of andere warmere kleding. Omdat de zon hier praktisch altijd schijnt, is zonnebrand met een hoge factor onmisbaar. Vergeet zeker geen Deet of een ander soort muggenspul mee te nemen. In bepaalde seizoenen kun je muggen treffen die vervelende ziektes zoals malaria of dengue meebrengen en je wilt dus niet gestoken worden.

Het is natuurlijk belangrijk om je apparatuur zoals je mobiel en camera te kunnen opladen. Neem hiervoor een wereldstekker mee. In Namibië worden stopcontacten van type D en M gebruikt. Deze vind je niet altijd terug op iedere wereldstekker, omdat deze types alleen maar in een paar landen worden gebruikt. Check daarom even goed of je deze stekker hebt. Zo niet, dan kun je de Reisstekker Namibië hier bestellen.

 

Wat is er te doen in Namibië?

Namibië is een veelzijdig land. De natuur is er echt ongelofelijk mooi en uniek. wanneer je je verdiept in een rondreis door Namibië zul je diverse prachtige hoogtepunten tegenkomen. Een rondje Namibië brengt je vaak langs al deze mooie plekken. Dit rondje kun je linksom maken, maar ook rechtsom. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat. Wij hebben ervoor gekozen om de route linksom te doen. Op deze manier begonnen we rustig qua wegen en met klein wild en bouwden we dit tijdens onze reis mooi op.

 

Mogelijke reisroute

Een reis door Namibië start veelal in de hoofdstad Windhoek waar je onder andere een bezoek kunt brengen aan de mega grote township Katutura. Vervolgens kun je richting de Kalahari woestijn rijden om wat klein wild te spotten. Wat ook heel gaaf is, zijn de duinen bij Sesriem: de Sossusvlei en Deadvlei. Absoluut de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen! Wanneer je tijd hebt, is een bezoek aan de Fish River Canyon ook de moeite waard. Je moet hiervoor alleen wel aardig wat kilometers afleggen.

Een bezoek aan een van de weinige kustplaatsen van Namibië is ook een aanrader. Swakopmund is een gezellige stad en vanuit daar kun je mega veel activiteiten boeken, zoals sandboarden en kajakken tussen de zeehonden. Ook Lüderitz is een gezellige badplaats waar je kunt verblijven.

Vervolgens kun je richting het noorden rijden en je laten betoveren door de prachtige natuur in het dunbevolkte Damaraland. Met een beetje geluk spot je nog een kudde woestijnolifanten! Uiteraard mag een safari in het Etosha National Park niet ontbreken. Je kunt een gamedrive met een gids boeken of het park in je eigen auto ontdekken. Allebei is het te gek om te doen! Je kunt op meerdere plekken op safari, zo ook bijvoorbeeld in het Private Game Reserve Erindi. Heb je nog wat tijd over, breng dan zeker een bezoek aan de Caprivistrook, waar je nog veel meer wilde dieren zult tegenkomen!

 

Wil je meer weten over o.a. de leukste bezienswaardigheden van Namibië, een handige reisroute, de mooiste foto’s en tips voor accommodaties? Bekijk dan de landenpagina Namibië boordevol extra informatie over dit geweldige land. Ook vind je hier de links naar de andere blogs met gespecialiseerde informatie per gebied.

Ontdek Namibie - Alles wat je moet weten voor vertrek

Nog meer inspiratie:

Wil je op de hoogte blijven?