Ontdek... Mexico

Ontdek… Mexico: Alles wat je moet weten voor vertrek!

 

Mexico staat bekend om haar prachtige tropische stranden. Veel mensen vieren hier dan ook graag hun zonvakantie. Maar dit land heeft nog zoveel meer te bieden! Wat dacht je van de indrukwekkende Maya tempels, het fantastische eten en de bijzondere cenotes? In Mexico kijk je je ogen uit! 

Maar wat moet je allemaal weten en regelen voordat je naar Mexico vertrekt? Hoe zit het met de veiligheid? En wat is de ultieme reisroute? Je leest het allemaal terug op deze pagina.

  Mexico Campeche

Beste reisperiode Mexico

Mexico is een groot land (ongeveer 47x zo groot als Nederland!) met verschillende klimaten. De beste reisperiode voor de meest bezochte regio van Mexico, het zuidoosten, is december tot en met maart. Het zuidoosten omvat de staten Yucatán, Quintana Roo, Tabasco en Chiapas. In deze ‘winterperiode’ is het veelal droog en aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 28-30 graden.

De nattere periode, van juni tot en met november, kenmerkt zich door hoge temperaturen (boven de 30 graden) en een zeer hoge luchtvochtigheid, waardoor het erg benauwd kan aanvoelen. In deze periode is er tevens meer kans op orkanen en tropische stormen.

Vaccinaties Mexico

Voor Mexico gelden geen verplichte vaccinaties. Wel wordt een DTP en Hepatitis A vaccinatie aanbevolen. Daarnaast komen er in Mexico muggen voor die ziekten kunnen overbrengen, zoals dengue, chikungunya en zika. Zorg er daarom altijd voor dat je je goed beschermt met een insectenwerend middel dat minimaal 30% DEET bevat.

De aanbevolen vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van je reis en je eigen gezondheidssituatie. Maak daarom bij twijfel altijd even een afspraak bij de GGD. Tijdens een consult wordt ook gekeken naar de risico’s m.b.t. muggen in het gebied dat je bereist.

Mexico Tulum Ruines

Paspoort & visum Mexico

Indien je korter dan 3 maanden in Mexico verblijft, hoef je als Nederlander geen visum aan te vragen. Zorg er wel voor dat je paspoort minimaal nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Mexico. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar een andere bestemming buiten Mexico. Wil je langer dan 3 maanden in Mexico blijven? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade van Mexico in Den Haag.

Vliegen naar Mexico

Vanuit Amsterdam kun je een vlucht boeken naar Mexico-City of naar Cancún. Wij vlogen met Tui Fly in ongeveer 12 uur naar Cancún, met een tussenstop in Varadero (Cuba). Er zijn ook directe vluchten te boeken naar Mexico-stad of vluchten een tussenstop in de Verenigde Staten. Let erop dat je bij een tussenstop in de VS een ESTA-vergunning moet hebben. Je kunt al een retourticket kopen voor ongeveer € 500,00. In combinatie met een (individuele) fly & drive of een all inclusive vakantie aan de kust (Playa del Carmen of Cancún) kan een ticket nog wel eens goedkoper uitvallen.

Mexico Uxmal Tempel

Auto huren Mexico

De meest eenvoudige manier om zuidoost Mexico te ontdekken, is per huurauto. Een goede tweede optie is om het land per openbaar vervoer te verkennen. In de buurt van het vliegveld van Cancún vind je meerdere grote autoverhuurbedrijven. Ik huurde een auto via Alamo: goedkoop en met een goede service! 

Het kan wel even wennen zijn om in Mexico te rijden. Er wordt hier over het algemeen hard gereden, veel getoeterd en de bestuurders hebben meestal weinig geduld. Let dus goed op. 

De wegen in zuidoost Mexico zijn over het algemeen goed. Hier en daar kunnen er wat (kleine) gaten in de weg zitten. De beste wegen zijn vanzelfsprekend de grote hoofdwegen. Let wel op de enorme drempels (‘topes‘) die je overal tegenkomt, zelf op de snelweg! Deze drempels zijn er om het verkeer af te remmen. De drempels worden gelukkig wel (bijna) altijd aangegeven met borden.

Taal

In Mexico wordt voornamelijk Spaans gesproken. In de toeristische gebieden (zoals Tulum, Cancún en Playa del Carmen) kun je met Engels vaak goed uit de voeten. Buiten deze gebieden is dit een stuk lastiger en is Spaans echt de voertaal. Mijn Spaans is niet echt goed en ik heb dus meerdere keren met wat handen- en voetenwerk duidelijk moeten maken wat ik wilde, maar ook zo heb ik me gelukkig kunnen redden!

Mexico Valladolid Cenote Samula

Veiligheid Mexico

Het is een veel gestelde vraag: hoe veilig is Mexico? Over het algemeen hangt de veiligheid erg af van welk deel van Mexico je gaat bezoeken. Check vooraf altijd even de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken voor het actuele reisadvies. Er is een aantal gebieden waar je beter niet naartoe kunt reizen, zoals het grensgebied met de Verenigde Staten, door bijvoorbeeld het geweld tussen rivaliserende drugsbendes.

Over het algemeen is het zuidoosten van Mexico relatief veilig. Wel komt er corruptie voor en worden toeristen helaas met enige regelmaat overvallen. In Cancún en omgeving vinden af en toe ook gewelddadige confrontaties tussen drugsbendes plaats, waarbij heel soms burgers en toeristen hier ook slachtoffer van worden

 

Een aantal tips met betrekking tot de veiligheid in Mexico:

  • Zorg ervoor dat je niet teveel contant geld bij je hebt en verdeel je biljetten. Wij hadden ongeveer 1.000 peso’s (€ 50,00) bij ons en verdeelde dit over een aantal opbergplekken;
  • Wanneer je met je auto rondreist, kan het zijn dat je staande wordt gehouden voor een ‘overtreding‘. Deze (nep) politieagenten vragen enorm hoge bedragen die je contant moet afrekenen. Betaal niet direct, maar vraag om een officiële bon (‘multa‘ in Spaans). Deze kunnen ze je niet overhandigen. Soms is dit voldoende om door te mogen rijden, maar inmiddels hebben ze vele trucjes geleerd. Als je je geld verdeeld hebt en dus niet veel in je portemonnee hebt, is de meest succesvolle strategie je portemonnee laten zien en aangeven dat dit het enige is dat je hebt. Meestal gaan ze daar dan mee akkoord. Je betaalt ze dan wel, maar in ieder geval veel minder dan ze vragen en het kost je zo min mogelijk tijd en energie.
  • Reis niet na zonsondergang en probeer zo min mogelijk alleen over straat te gaan. Wees altijd alert.
  • Let goed op in de grote steden. Daar komen de meeste berovingen voor. Ook in het openbaar vervoer gebeurt dit regelmatig.

Wij hebben tijdens onze reis gelukkig niets vervelends meegemaakt, maar het is altijd goed om alert te zijn!

Mexico Bacalar Lagune

Ultieme reisroute Mexico

In Mexico vind je veel mooie plekken, maar welke mag je echt niet missen? Je vindt hieronder een verkorte toelichting van een ultieme reisroute voor ongeveer 2 tot 3 weken door zuidoost Mexico.

Wil je meer weten? Check dan dit volledige artikel: Ultieme reisroute door Mexico voor 2-3 weken (met o.a. Yucátan)

Rondreis Mexico

Een reis door zuidoost Mexico start veelal in Cancún. Vanuit Cancún rijd je vervolgens naar het gezellige Valladolid in de deelstaat Yucatán. Er zijn tevens ruim 3.000 cenotes te vinden in Yucatán, waarvan een groot aantal rondom Valladolid. Deze mag je zeker niet missen!

Ten westen van Valladolid, vind je de grootste trekpleister van de regio: de 30 meter hoge piramide van Kukulca in Chichén-Itzá. Nadat je deze hebt bewonderd, rijd je door naar de grote stad Mérida. Vanuit hier kun je een prachtig uitstapje maken naar Celestún om flamingo’s te spotten. In Merida zelf kun je heerlijk door het centrum slenteren, het centrale plein bezoeken en heerlijk eten bij de vele restaurantjes.

Na Merida rijd je zuidelijker richting Campeche. Vergeet onderweg geen bezoek te brengen aan de beroemde Uxmal Maya tempels. Campeche is een gezellige stad met kleurrijke huisjes, gezellige barretjes en restaurantjes.

Vanuit Campeche maak je vervolgens een lange rit richting Palenque voor een bezoek aan de prachtige tempels van Palenque, die midden in de jungle liggen! Dan is het tijd om richting de kust te rijden. De volgende stop is het fabelachtige Bacalar, met een prachtige blauwe lagune. Een heerlijk plek om even bij te komen.

Vanuit Bacalar rijd je naar Tulum waar je kunt genieten van je welverdiende strandvakantie. De stranden zijn hier werkelijk prachtig! Het is een fijne plek voor een cocktail onder een palmboom en een mooie zonsondergang.

Na Tulum rijd je weer terug richting het vliegveld van Cancún of je verlengt je reis door nog een paar dagen te relaxen in een van mooie hotels rondom Cancún of Playa del Carmen.

Lees meer over de ultieme reisroute door Mexico voor 2-3 weken.

Mexico Tulum

 

Kosten en budget

In Mexico betaal je met de Mexicaanse Peso (MXN). 1 peso staat gelijk aan 100 centavo (¢).

Gedurende de 16 dagen dat ik in zuidoost Mexico was, heb ik relatief goedkoop kunnen rondreizen. Over het algemeen is Mexico geen duur land. Tijdens mijn reis hebben we gemiddeld de volgende kosten gemaakt:

  • Lunch en diner: ongeveer 120-180 peso’s per gerecht (maximaal ongeveer € 8,50).
  • Overnachtingen: ongeveer 850 peso’s (€ 40,00) voor een driesterrenhotel en 1000-1100 peso’s voor een viersterrenhotel (€ 50,00).
  • Drankjes: een Corona kost ongeveer 35 peso’s (€ 1,65) en een cola 20 peso’s (€ 1,00).
  • Entreegelden: prijzen lopen uiteen van 75 peso’s (€ 3,60) voor de tempels van Palenque tot ongeveer 490 peso’s (€ 24,00) voor de tempels Uxmal en Chichén-Itzá.

De exacte uitgaven zijn natuurlijk afhankelijk van de wensen en wat je allemaal wit gaan doen tijdens je reis. In de toeristische plekken als Tulum, Playa del Carmen en Cancún liggen de prijzen ook veel hoger dan in de rest van zuidoost Mexico.

Mexico Becan Tempel

 

Ben jij wel eens in Mexico geweest? Wat zijn jouw favoriete plekken?

 

Op zoek naar een leuke reisroute voor Mexico? Check dit artikel met alle tips voor je reis, zoals de beste reisperiode, visum, auto huren en de veiligheid!
Op zoek naar een leuke reisroute voor Mexico? Check dit artikel met alle tips voor je reis, zoals de beste reisperiode, visum, auto huren en de veiligheid!
Op zoek naar een leuke reisroute voor Mexico? Check dit artikel met alle tips voor je reis, zoals de beste reisperiode, visum, auto huren en de veiligheid!
Op zoek naar een leuke reisroute voor Mexico? Check dit artikel met alle tips voor je reis, zoals de beste reisperiode, visum, auto huren en de veiligheid!

Hi, ik ben Kim!

 

In 2014 maakte ik mijn eerste verre reis naar Zuid Afrika. Een reis die voor mij een bijzondere  betekenis had, omdat het een afsluiting was van een lastige periode.

Het bleek een van mijn beste beslissingen ooit! Reizen heeft een bijzonder plekje in mijn hart gekregen. Het blijft voor mij altijd een moment van vrijheid, bezinning en reflectie.

Met Ontdek je bestemming wil ik zoveel mogelijk mensen inspireren om vaker die stap te zetten, de dagelijkse sleur even achter zich te laten en een nieuw stukje van de wereld te ontdekken!

Lees meer

Meest recente blogs

Pin deze pagina voor later:

ReizenReizen

Instagram

Quick Facts Mexico

Z
Beste reisperiode
December t/m maart
Ligging/werelddeel
Noord-Amerika
Taal
Spaans
Elektriciteit
Wereldstekker A en B
Munteenheid
Mexicaanse Peso
Tijdsverschil
Cancún: -6 (winter), -7 (zomer) 
Geloofsovertuiging
Overwegend christelijk
i
Paspoort
6 mnd geldig bij vertrek
U
Vaccinaties
DTP, Hepatitis A (aanbevolen)
Klimaat
Diversen (z-o: tropisch)
Reistijd
Ongeveer 12 uur vliegen
Visum
Geen tot 3 maanden

Nog meer Mexico inspiratie: