Ontdek… Kopenhagen:

Het kloppend hart van Denemarken!

 

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en met ruim 590.000 inwoners ook meteen de grootste stad. Ruim een tiende van de inwoners van Denemarken woont hier! Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Sjællan, op het eiland Amager en ook aan de rivier de Sont; recht tegenover Malmö. De Sontbrug verbindt deze steden.

 

Geschiedenis Kopenhagen

Kopenhagen is rond 1167 gesticht door de bisschop Absalon. De naam Kopenhagen komt van het Deense woord ‘Købmandshavn’ en dat betekent koopmanshaven. Onder leiding van de Deense koning Christian IV, groeide Kopenhagen in de 17e eeuw uit tot een van de mooiste steden van Europa. In de late 19e en in het begin van de 20e eeuw werd de stad groter en kwamen er meer inwoners. Kopenhagen kwam zonder schade uit de Duitse bezetting tijdens de tweede wereldoorlog. In deze tijd is Kopenhagen een van ’s werelds meest vooruitstrevende en open steden.

Kopenhagen is het kloppend hart van Denemarken. Het is zowel het culturele als het economische centrum van het land. In 1996 werd de stad benoemd tot de culturele stad van Europa. Echter is Kopenhagen relatief duur vergeleken met Nederland.  Maar voor een lang weekend is Kopenhagen echt een aanrader. In Denemarken wordt betaald met de Deense Kroon.

Denemarken-Kopenhagen-Nyhavn

 

Tip!  Heb je geen zin om alle bezienswaardigheden van de stad te voet te bezichtigen? Dan kun je een Kopenhagen Hop on Hop Off busticket kopen. Je kunt aan boord stappen van een open dubbeldekker bus. Je rijdt kriskras door de stad  en ziet daarbij alle belangrijke toeristische trekpleisters. Een rondvaart is in de prijs inbegrepen. Daarnaast is het mogelijk om een Kopenhagen-kaart aan te schaffen, waarmee je toegang krijgt tot 73 museums (waaronder het Carlsberg Museum) en attracties, vrij vervoer per bus, trein en metro en korting bij verschillende restaurants.

Kopenhagen is echt een prachtige stad waar veel te doen en te zien is. Neem wel een goed gevulde portemonnee mee! Niet alleen alcohol, maar ook het dagelijks levensonderhoud is in Kopenhagen behoorlijk prijzig!

Hieronder vind je een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn.

 

De kleine zeemeermin

Het 125 centimeter grote wereldberoemde standbeeld dat de hoofdpersoon voorstelt uit het gelijknamige sprookje van de bekendste inwoner die Kopenhagen heeft gekend: Hans Christian Andersen. Het beeld werd op 23 augustus 1913 onthuld in een rots in de haven van Kopenhagen. Dit is een van de grootste attracties in de stad!

Denemarken-Kopenhagen-Kleine-Zeemeermin 2

Carlsberg museum

Een echte aanrader (zeker voor de bierliefhebber) is het Calrsberg Museum. De brouwerij werd in 1847 opgericht door Jacob Christian Jacobsen en is sinds een fusie met de Noorse Orkla Group in de lente van 2000 uitgegroeid tot een van de grootste brouwerijen ter wereld. Een uitgebreide rondleiding in en rondom het monumentale pand van de Calsberg Brouwerij is een ware beleving. Vergeet vooral niet de prachtige beeldentuin en sluit af met een verfrissend biertje. Het Museum is gelegen in Vesterbro, ongeveer 2,5 km van het Centrum Visit Carlsberg en gemakkelijk te bereiken met de S-trein vanaf Kopen Hagen Centraal Station

Denemarken-Kopenhagen-Carlsberg-Museum

Rondvaart door Kopenhagen

Zie Kopenhagen vanaf het water tijdens een rondvaart langs de prachtige grachten en beroemde bezienswaardigheden van de stad. Bekijk de kleurrijke 17e eeuwse waterkant van Nyhavn, het standbeeld van de kleine Zeemeermin, het uitzicht op het paleis Amalienborg, het winterpaleis van de koninklijke familie, en vaar langs het huis van het Deense parlement.

Denemarken-Kopenhagen-Amalienborg-Palace

Vrijstaat Christiana

De in 1970 gestichte zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave Vrijstaat Christiana (Fristaden Christiana), ligt midden in de hoofdstad Kopenhagen in het stadsdeel Christianshavn. De vrijstaat is ontstaan vanuit het kraken van de verlaten militaire Bådsmandsstrædes Kaserne en wordt als een “sociaal experiment” getolereerd. Er blijven echter controversen bestaan over het niet betalen van water en stroom, de drugshandel en ontbrekende horeca- en bouwvergunningen. De vrijstad is toegankelijk via verschillende toegangspoorten. Christiana heeft een eigen school en enkele kruidenierswinkeltjes, een postkantoor, een bibliotheek, een ‘stedelijk museum’ en een eigen vuilnisdienst. In het centrum van Christiana zijn tevens verschillende kroegjes en restaurantjes te vinden. Zeker niet te missen bij een bezoekje aan Kopenhagen!

 

Dagtrip naar Malmö (circa 45 km. van Kopenhagen)

Aan de andere kant van de rivier de Sont en verbonden met de Sontbrug (lengte: 16 km) ligt het Zweedse Malmö.  Bezoek het Malmöhus (1434), het Rådhuset (1546) en de Sint-Pieterskerk. Ook is het bezoeken van de Turning Torso een aanrader. Met haar 190 meter is dit het hoogste gebouw van Malmö. Je kunt natuurlijk ook lekker genieten van een (zeer prijzig) drankje in de gezellige binnenstad.

Malmö is zowel via de trein als met de auto goed te bereiken. De tol van de Sontbrug is echter niet goedkoop (wel €48 voor een enkele reis per auto).

 

 

Dit zijn maar een paar dingen van de vele leuke dingen die je in Kopenhagen kunt doen. Ben jij wel eens in deze stad geweest? Weet jij nog iets leuks om te doen in Kopenhagen?

Kopenhagen is het kloppend hart van Denemarken. Het is een super gezellige stad. Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van deze gave stad!

Nog meer inspiratie:

<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1528566707877","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000079025800","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"Kopenhagen%20anwb%20extra%2C%20Che","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1528566707877"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1523273075015","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000051759452","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"ANWB%20Ontdek%20-%20Ontdek%20Denemarken%2C%20Ger%20Meesters","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1523273075015"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1523273031541","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000060603217","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"Hygge%2C%20Meik%20Wiking","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1523273031541"></script>
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>