Jaaroverzicht 2021: Mijn hoogte- en dieptepunten

9 01 2022 | Ondernemen

Ik neem je mee in het afgelopen jaar met de voor mij belangrijkste lessen. In de groei en tegenslagen die ik heb meegemaakt en de keuzes die ik bij nader inzien beter niet had kunnen maken. Een compleet jaaroverzicht van 2021 dus.

Laten we positief beginnen en reflecteren op mijn hoogtepunten uit 2021. Wat waren mijn grootste successen van het afgelopen jaar? Wat vond ik super leuk om te doen? En wat heb ik geleerd en neem ik mee naar 2022?

Jaaroverzicht 2021: mijn hoogtepunten

1. De Focus Club

Begin 2021 bestond De Focus Club al, maar ik ben vooral heel erg blij met de enorme groei die ik met dit programma gemaakt heb. De club is qua leden heel erg gegroeid, maar ook inhoudelijk. Ik ben naast de structuur in de groep (die super goed werkt), ook gaan werken met maandthema’s. Iedere maand is er een thema waar we dan dieper induiken en waar ook brainstormsessies aan gekoppeld zijn, masterclasses van experts die ik inhuur en leuke challenges.

Er is een echte community ontstaan, een groep vrouwen die ondernemen of die starten met ondernemen en die elkaar helpen, motiveren en elkaar ook buiten de sessies om steeds meer weten te vinden. Ze gaan uit hun comfortzone en doen dingen waarvan ze nooit hadden gedacht dat ze dat zouden durven. Natuurlijk ben ik er voor alle hulp en support, maar het is onwijs gaaf om te zien dat die onderlinge band ook zo sterk is geworden.

Ik vind het zó tof om te zien welke resultaten ze allemaal behalen. En dat ik deze mooie dames daarbij mag begeleiden en ze zo zie opbloeien en ontwikkelen, dat is écht waarom ik doe wat ik doe. Dat is echt de reden dat ik mijn business ben gestart en dat maakt me zo blij! 🧡

De Focus Club Livedag 2021
De Focus Club Livedag – Oktober 2021

2. Look & Feel Ontdek Je Bestemming

Het afgelopen jaar heb ik veel geïnvesteerd in de look & feel van Ontdek Je Bestemming. Ik vond dat mijn huisstijl niet meer paste bij wat ik als ondernemer wilde uitstralen. Dus heb ik geïnvesteerd in een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. Daarbij is ook de vertaling naar mijn website, social media, ebooks etc. aangepast. Ook heb ik een leeromgeving op maat in Learndash laten bouwen. Deze ga ik gebruiken voor De Startersacademy. Oeeeh, het wordt zó mooi!

Ik vond de rebranding best een spannend proces, want ik wist wel dat ik het anders wilde, maar niet hoe ik het wilde. Je weet uiteindelijk nooit wat het resultaat gaat worden. 🙈

Het ging ook niet allemaal in 1x goed, maar ook daar heb ik uiteindelijk een oplossing voor gevonden. En nu ben ik er echt onwijs blij mee, het voelt zo passend met wat ik wil uitstralen met Ontdek Je Bestemming.

3. De Starters Struggles Podcast

Ik ben super blij dat ik mijn podcast heb gelanceerd. Ik had het idee al een tijdje, maar ik vond het ook wel heel spannend om te gaan starten. Het voelde voor mij als een grote stap en het voelde ook een beetje kwetsbaar.
Een hele tijd praten over een bepaald onderwerp waar mensen dan later naar gaan luisteren… Haha, ja ik snap dat dat het idee is van een podcast, maar het voelde toch spannend. Heb ik wel genoeg te vertellen? Vinden mensen het wel leuk om naar mij te luisteren? Heb ik wel genoeg kennis?

Ook ik krijg al dit soort niet-helpende gedachten op het moment dat ik iets nieuws ga starten. Maar ik heb besloten om daar niet naar te luisteren en om het gewoon te gaan doen.

De Starters Struggles Podcast

In 2022 ga ik er zeker verder met De Starters Struggles Podcast, want ik vind het super leuk om te doen! Ook krijg ik er fijne reacties op van luisteraars, dus ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet. Luister de afleveringen via Spotify of Apple podcasts.

4. Mijn reisavonturen in 2021

Niet per se business gerelateerd, maar ik vind het een succes dat ik toch nog zoveel mooie avonturen heb beleefd het afgelopen jaar. Zoals je misschien weet ben ik echt een reisliefhebber. Je kan me niet vaak genoeg op pad sturen. 020 en 2021 waren nou niet bepaald mijn favoriete reisjaren. 😅

Toch heb ik tussen alle maatregelen, belemmeringen en lockdowns door, hele toffe dingen gedaan in 2021.
Een weekendje Drenthe en weekendje Limburg met Sander. Een weekendje Zeeland met vriendinnen, een weekendje Friesland met andere vrienden, een weekendje Limburg met mijn familie, een weekendje Tony Robbins in een stacaravan met 35 graden. In juli pakten we het vliegtuig naar Cyprus, waar we echt zo genoten hebben. En in september hebben we nog 3,5 week rondgereisd in Kroatië.

Dit sluit zo mooi aan bij waar ik in geloof. Er zijn altijd mogelijkheden. 😍

Hoe uitdagend deze tijd ook is en hoe het soms ook lijkt of niets meer kan of dat je nergens meer welkom bent door de keuzes die je maakt… Laat je asjeblieft niet uit het veld slaan. Blijf bij jezelf, maak verbinding met gelijkgestemden en kijk naar de mogelijkheden. Als je dat doet, gaan er zoveel deuren open en blijkt er veel meer mogelijk te zijn dan je nu denkt.

Kroatie Rovinj

Jaaroverzicht 2021: Mijn dieptepunten

Ik heb hele mooie dingen meegemaakt in 2021, maar niet alles ging zoals ik had gepland. Ook ik heb minder leuke dingen meegemaakt. En daar vertel ik je graag eerlijk over.

1. Omzetdoel niet behaald

Ik had voor 2021 een omzetdoel bepaald, maar die heb ik niet gehaald.
Halverwege het jaar kwam ik er eigenlijk al achter dat ik niet op schema lag en heb mijzelf toen gevraagd wat ik wilde. Wil ik er alles aan doen om dat doel alsnog te behalen? Wil ik er voor de volle 100%, nouja eigenlijk 200% voor gaan? Of ga ik mijn doel bijstellen? Op dat moment ging ik door zoveel persoonlijke processen heen en ik wilde dit jaar ook echt eens vakantie vieren zonder de hele tijd door te werken… Dus nee, het was het me niet waard.

Mijn doel heb ik aangepast en dat doel heb ik uiteindelijk wel gehaald. Ik ben er nu dus echt niet teleurgesteld over. Begin 2021 had ik een wens om dat doel te behalen, maar uiteindelijk is mijn jaar anders gelopen en dat had ik niet kunnen voorzien.

In plaats van mezelf dan in allerlei bochten wringen om dat cijfertje alsnog te behalen, heb ik dus mijzelf afgevraagd: Wat is belangrijk?
Mijn gezondheid, vakantie, verbinding met vrienden/familie en mijn klanten. Daar paste dat omzetdoel op dat moment niet bij, dus ik heb het aangepast en ben lekker op een ander tempo doorgegaan.

2. Het in de markt zetten van mijn nieuwe aanbod

Ook dit ging niet helemaal zoals gepland. 🙈 Begin 2021 ontstond bij mij het idee voor de Startersacademy: een laagdrempelige manier voor startend ondernemers om te leren hoe ze hun business kunnen opbouwen. Een academy met daarin allerlei modules, video’s en werkboeken om ze daarbij te helpen.

Ik zag het helemaal voor me en was super enthousiast. Dit deelde ik met mijn toenmalige coach en zij had er een andere kijk op, echt een andere visie. Eentje die ik helemaal begrijp en die ook was afgestemd op hoe zij dacht dat ik sneller kon groeien, maar die er bij mij uiteindelijk voor zorgde dat ik helemaal bevroor.

Het werd opeens een ander programma en daardoor werd het voor mij heel groot en voelde het zo zwaar dat ik het uiteindelijk helemaal niet meer leuk vond en dat ik niets meer deed. Ik raakte helemaal uit verbinding met mijn idee.
Uiteindelijk heeft het maanden geduurd voordat ik hem weer voelde en ben ik er weer mee verder gegaan. Op mijn eigen, laagdrempelige manier. Daar werd ik dus wel heel blij van! 😍

Adviezen zijn natuurlijk super fijn, en absoluut niets ten nadele van deze coach, want haar visie is hartstikke helder. Alleen ik raakte er helemaal door van slag.

Daarom zeg ik ook altijd: er is niet maar 1 manier van ondernemen, niet maar 1 manier van succesvol worden of 1 manier van marketing doen, er is alleen jouw manier. Wat past bij jou? Waar word jij blij van?

Ik had deze les blijkbaar nodig om weer even in te zien dat ik echt mijn eigen keuzes mag maken als het gaat over hoe ik mijn business wil inrichten. Dan kom ik er ook, op mijn manier en op mijn tempo.

Waarom ben ik mijn eigen bedrijf gestart?

3. Ik heb mezelf niet altijd serieus genoeg genomen als ondernemer

Ook dat hoort bij het groeien als ondernemer en ik heb daar best weer wat lessen in mogen leren het afgelopen jaar. Ik ben van nature iemand die het mensen graag naar hun zin maakt, die er voor een ander wil zijn en die ook behoorlijk flexibel is. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar niet als het ten koste gaat van mezelf.

Ik ben in 2021 daarom een aantal keer tegen de lamp gelopen. Zo zat ik bijvoorbeeld opeens 3 avonden in de week ’s avonds te coachen, terwijl ik dat helemaal niet zo vaak wil. Ook heb ik heel veel uren gestopt in een samenwerking die uiteindelijk nooit van de grond is gekomen. Dit heeft me dus heel veel tijd, energie en geld gekost en heeft me niets opgeleverd. Ook was ik soms zo gemakkelijk in het verplaatsen van coachafspraken, dat een klant het voor elkaar kreeg om meerdere keren lastminute af te zeggen of de afspraak te vergeten. Ik reageerde hier dan heel begripvol op terwijl ik van binnen nog net niet kookte. 😅

Ik ben me echt weer zoveel meer bewust geworden van mijn grenzen en ben ook weer veel meer gaan ondernemen op mijn voorwaarden. Hoeveel 1-op1- klanten wil ik tegelijk helpen? Op welke dagen wil ik mijn coachafspraken doen? Hoe vaak wil ik ’s avonds afspraken inplannen?

In samenwerkingen wil ik nu ook veel sneller duidelijk krijgen wat het voor mij betekent, in plaats van er achteraf achter te komen dat het me niets opleverde.

Ik heb vaker nee gezegd, heb veel duidelijker mijn grenzen bepaald en bewaakt en dat heeft me uiteindelijk weer heel veel rust opgeleverd. Daar ben ik nu ook echt wel scherper op.

Waarom reflecteren?

Al met al was 2021 natuurlijk weer een enorm uitdagend jaar voor iedereen. Het heeft ons allemaal op verschillende manieren weer uitgedaagd. Met hoogte- en dieptepunten tot gevolg, maar het heeft ons allemaal ook ongetwijfeld mooie dingen opgeleverd. En daar ben ik me na het doen van een uitgebreide terugblik weer heel erg bewust van geworden.

Wanneer we terugkijken op een afgelopen jaar, kijken we vaak naar de grote dingen die we hebben bereikt. Misschien heb je je ingeschreven bij de KVK, je eerste klant binnengehaald of je baan opgezegd.
Als je meer tijd neemt om te reflecteren, kom je erachter dat er eigenlijk veel meer dingen belangrijk zijn geweest in jouw jaar.

Het ging uiteindelijk niet om die dag dat je je inschreef bij de KVK. Of om het feit dat je weg wilde bij je baan, want dat wist je misschien al wel. Het ging juist om het proces waar je doorheen bent gegaan om dat te durven doen en om die stappen te zetten.

Door te reflecteren op jouw jaar krijg je inzicht in het grotere plaatje. Welke groei heb je doorgemaakt? Waar wil je meer van? Wat kostte veel energie en laat je los? Dit geeft een belangrijke basis waarmee je vervolgens jouw doelen kunt stellen voor 2022.

Ik geloof dat reflecteren essentiële informatie oplevert die je nodig hebt voor het stellen van nieuwe doelen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je volgend jaar tegen dezelfde dingen aan blijft lopen.

Jaarreflectie 2021-2022

Dat is precies waarom ik de jaarreflectie 2021-2022 heb ontwikkeld. Zodat je een duidelijk jaaroverzicht krijgt van jouw 2021. Zodat je nieuwe doelen kunt stellen die écht aansluiten bij jouw dromen. En zodat je met een heldere blik en een goede dosis motivatie 2022 in gaat.

Een van de meest fijne oefeningen daarin vind ik dat je echt in je agenda terug gaat kijken naar wat je iedere maand hebt gedaan. Wat je afgelopen maand of afgelopen 2 maanden hebt gedaan, weet je meestal nog wel. Maar als je echt een jaar terug gaat kijken in je agenda, kom je een heleboel dingen tegen die je eigenlijk alweer was vergeten.

Het fijne hiervan is dat je ook het grotere plaatje gaat zien en patronen gaat herkennen. Dat je gaat zien welke thema’s er bij jou gespeeld hebben, welke lessen je meerdere keren hebt mogen leren en wat je daaruit dus meeneemt naar het komend jaar.

Wil je daar hulp bij? Bestel dan nog snel mijn jaarreflectie 2021-2022. Daarin staan allerlei vragen die je hier stap voor stap bij helpen, zodat je een mooi jaaroverzicht hebt van 2021 en heel veel meer helderheid om het nieuwe jaar mee te starten. De jaarreflectie is absoluut nog van toegevoegde waarde als je dit artikel leest en 2022 is al gestart. Het is altijd een goed idee om terug te kijken en te reflecteren, op ieder moment in het jaar!

Ik ben super benieuwd naar jouw hoogte- en dieptepunten van 2021!

ULTIEME CHECKLIST VOOR STARTENDE ONDERNEMERS

Bouw je droombedrijf op met deze stap-voor-stap checklist

Je droomt van een succesvol bedrijf, maar je weet niet hoe je dat kunt realiseren. Welke stappen moet je zetten om te kunnen starten? Waar begin je? En hoe kom je aan klanten?

Ik heb de antwoorden voor je! Download nu deze gratis checklist om alles te leren wat je moet weten om een succesvol bedrijf te bouwen en te ontdekken hoe je sneller groeit, meer klanten aantrekt en grotere resultaten bereikt. 

Dit vind je vast ook leuk!

Doelen stellen 2022: zo doe je dat!

Doelen stellen 2022: zo doe je dat!

Het is alweer 2022 en dat betekent dat het nu dé tijd van het jaar is om de balans op te maken, doelen te stellen en vooruit te kijken naar een nieuw jaar. Wat wil je in 2022 bereiken? Wat wil je allemaal doen? Waar wil je eind 2022 staan?Hoe wil je dat je leven eruit...

Lees meer