Is ondernemen iets voor mij?

18 12 2021 | Ondernemen

Ondernemen klinkt voor heel veel mensen ontzettend aantrekkelijk. Iedere dag kunnen doen wat je het liefste wilt doen, werk doen dat je voldoening geeft en veel meer vrijheid ervaren.

Ik spreek regelmatig leuke vrouwen met mooie businessideeën die heel graag willen gaan ondernemen, maar die ook wel twijfelen. Kan ik dit wel? Is dit wel voor mij weggelegd? Wie zit er nou op mij te wachten?

Oftewel: Is ondernemen wel iets voor mij?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Die vraag kan ik niet voor je beantwoorden. Maar ik ga je natuurlijk wel vertellen hoe ik daarnaar kijk en ik geef je een aantal vragen mee die je jezelf kunt stellen om antwoord op jouw vraag te krijgen.

Waarom wil je ondernemen?

Als je jezelf de vraag stelt of ondernemen iets voor jou is, ben je dus wel al bezig met dit idee. Er is iets in het ondernemerschap wat jou aanspreekt, want anders stel je jezelf deze vraag niet. Ik denk ook dat daar dan de kern van je antwoord zit.

  • Wat is de reden dat je nadenkt over ondernemen?
  • Waarom wil je jouw eigen bedrijf?
  • Wat betekent het voor jou en voor jouw leven als je kiest voor het ondernemerschap?

Het is super handig om te weten waarom je wilt ondernemen, zodat je daarop kunt terugvallen op het moment dat je je even niet zo goed voelt, als je het even niet weet of als niet gaat zoals je had gehoopt. Op die manier vind je dan weer de motivatie om verder te gaan.

Dus: Krijg voor jezelf helder wat jouw motivatie voor een eigen bedrijf is.
Waarom wil je ondernemen? Wat zit daarachter?

Als je motivatie krachtig genoeg is, dan gaat je dat onwijs goed helpen in je ondernemersreis.

Wanneer ben je een goede ondernemer?

Waarom ben ik mijn eigen bedrijf gestart?

Als ik naar mijzelf kijk, dan had ik 3 redenen waarom ik wilde ondernemen.

  1. Ik wilde graag vrouwen helpen die in een baan zaten waarin ze niet happy waren, om ze te helpen ontdekken wat ze dan wel graag wilde doen en ze te begeleiden om die stappen te gaan zetten. Ik wilde iets bijdragen aan deze wereld en echt van betekenis zijn. En ik was ervan overtuigd dat ik dat veel beter kon doen vanuit het ondernemerschap. Zodat ik veel meer kon doen, dichterbij de mensen stond en het ook echt op mijn manier kon aanpakken.
  2. Ik wilde heel graag de vrijheid hebben om te kunnen doen wat ik wilde, wanneer ik het wilde en waar ik het wilde.
  3. Eigenlijk had ik altijd al wel het gevoel dat er meer in mij zat, maar dat dat gewoon nog niet tot uiting kwam in mijn loondienstbanen. Ik had altijd al het idee dat ik iets anders moest doen en dat er een deel van mij nog niet zichtbaar was.

En ook ik heb wel eens baaldagen en vraag me wel eens af: Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg? Wie zit er nou op mij te wachten? En die mogen er ook zijn, maar omdat ik zo goed weet waarom ik dit wil, vind ik ook altijd weer de motivatie en kracht van binnenuit om weer door te gaan. Om weer te kijken naar: wat is de volgende stap en wat zijn mijn mogelijkheden?

De leuke en minder leuke kanten van ondernemen

Vaak zien we op social media alleen de succesverhalen. Het lijkt bij iedereen super goed te gaan. De ene ondernemer lanceert een nieuwe cursus en behaalt direct € 10.000,- omzet. De andere ondernemer is net gestart en heeft opeens 5.000 volgers op Instagram. En nog iemand anders zie je iedere dag super opgewekt in haar stories verschijnen… Hoe doet ze dat toch?

Laat ik daar heel duidelijk over zijn… Er is geen wereld waarin het altijd alleen maar goed gaat.
We kiezen vaak voor het ondernemerschap met het idee: we willen meer vrijheid, iedere dag doen wat we het liefst willen doen, meer voldoening halen uit ons werk en meer energie hebben. Dat zijn natuurlijk ook fantastische redenen om te starten als ondernemer, alleen is dat niet het complete plaatje.

Starten met ondernemen kan eigenlijk iedereen, daarvoor heb je tegenwoordig niet zoveel nodig. Een laptop, internetverbinding en een beetje motivatie zorgt er al snel voor dat je aan de slag kunt.

Maar een succesvolle onderneming is niet iets wat zomaar van de een op de andere dag op magische wijze verschijnt. En succes is ook niet iets wat alleen maar in een stijgende lijn omhoog gaat. Het gaat juist vaak met vallen en opstaan. Op de momenten dat het niet gaat zoals je wilt, dat de resultaten achterblijven of je aan jezelf begint te twijfelen, is het ondernemen vaak niet zo leuk. Maar die kant hoort er zeker wel bij.

Waarom ben ik mijn eigen bedrijf gestart?

Wanneer ben je een goede ondernemer?

Ondernemen is dus ook echt een mentaal proces, een persoonlijke ontwikkelingsreis. Er zitten wel eens dagen tussen waarop je denkt: Waar ben ik aan begonnen? Lukt het me wel? Waarom wil ik dit ook alweer?

Misschien lanceer je jouw nieuwe aanbod en het blijft wel erg stil. Je plaatst een geweldige post op social media en niemand reageert. Of je maakt een gratis weggever die vervolgens niemand download.
Dat zijn allemaal situaties die kunnen voorkomen. Je gaat sowieso tegenslagen krijgen, teleurgesteld worden en aan het twijfelen gebracht worden. Ben je dan ook in staat om daarmee om te gaan?

In De Focus Club, mijn community voor startende ondernemers, is hier ook veel aandacht voor. Ik leer je hoe je zaken het beste kunt aanpakken en we vieren onze successen met elkaar. Maar ik vind het juist ook super belangrijk dat er aandacht is voor de uitdagingen en dat het soms gewoon even niet zo lekker gaat. Door ook dat met elkaar te delen, kun je daar weer van leren en je vervolgens weer richten op de mogelijkheden.

Een succesvolle ondernemer is wat mij betreft bereid om zowel de leuke als de minder leuke kanten van het ondernemerschap te omarmen en er volledig voor te gaan.

Is ondernemen iets voor jou?

Ondernemen is dus een enorme boost voor je persoonlijke groei. Je bent steeds met nieuwe dingen bezig, je gaat iedere keer weer uit je comfortzone. Je wordt continue uitgedaagd.

Dat zie ik ook bij mijn klanten. Zowel inhoudelijk qua business, maar ook op het mentale vlak. Ik zie ze groeien en stappen zetten waarvan ze nooit hadden gedacht dat ze die zouden zetten.

Bij mezelf ervaar ik dat ook. Als ik 5 jaar terug in de tijd kijk, dan had ik nooit kunnen bedenken dat ik nu hier zou staan. Een eigen bedrijf was helemaal niets voor mij en ik durfde echt niet zo zichtbaar te zijn. Ondernemen kan soms enorm uitdagend zijn, maar tegelijkertijd ook weer ongelofelijk gaaf!

Dus de tweede vraag die je jezelf kunt stellen, is: Ga je die commitment aan? Ben je bereid om zowel de leuke kanten, als de minder leuke kanten van het ondernemen te omarmen?


Ben je bereid om er echt voor te gaan, no matter what? Om echt te gaan doen wat ervoor nodig is, om jezelf continue uit te dagen en om altijd weer te blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden? Juist ook op de momenten dat het even niet zo lekker gaat. Ben je bereid om te leren en om fouten te maken? Ben je bereid om er tijd voor vrij te maken?

Starten met ondernemen


Dus als je jezelf afvraagt of ondernemen iets voor jou is, stel jezelf dan deze vragen:

  1. Waarom wil je ondernemen?
  2. Ga je de commitment aan voor de leuke en minder leuke kanten van het ondernemerschap?

gratis checklist

Eigen bedrijf starten, maar geen idee waar te beginnen?

Wanneer je wilt beginnen met ondernemen komt er vaak veel op je af. Het kan zó overweldigend voelen!

Speciaal voor jou heb ik daarom deze checklist gemaakt met daarin de belangrijkste stappen die je 1 voor 1 kunt volgen om jouw onderneming op te bouwen.

Dit vind je vast ook leuk!

Doelen stellen 2022: zo doe je dat!

Doelen stellen 2022: zo doe je dat!

Het is alweer 2022 en dat betekent dat het nu dé tijd van het jaar is om de balans op te maken, doelen te stellen en vooruit te kijken naar een nieuw jaar. Wat wil je in 2022 bereiken? Wat wil je allemaal doen? Waar wil je eind 2022 staan?Hoe wil je dat je leven eruit...

Lees meer