Inzichten tijdens mijn reis naar Zuid Afrika en wat er daarna allemaal gebeurde…

 

In mijn vorige twee blogs heb ik je meegenomen in wat er vooraf ging aan mijn eerste verre reis en de periode van voorbereidingen voor deze reis. En nu was het echt zo ver… Ik ging naar Zuid-Afrika! In dit artikel deel ik graag met je hoe ik mijn allereerste verre reis heb ervaren, welke inzichten ik kreeg en wat er daarna allemaal gebeurde.

 

Op naar Zuid-Afrika!

De reis was echt geweldig! Dit land is bijzonder… De prachtige uitgestrekte natuur, alle wilde dieren, het gezellige Kaapstad. Het was een compleet andere wereld. Wil je meer lezen over mijn hoogtepunten tijdens deze reis? Lees dan het artikel met mijn 5 mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika.

De reis was indrukwekkend en het was mega gezellig. Met deze groep mensen maakte ik zulke bijzondere dingen mee en we waren dag in, dag uit bij elkaar. Dat maakt dat we al snel een mooie band met elkaar opbouwden. Het leek alsof ik ze al jaren kende, al was dat natuurlijk helemaal niet zo.

Ik ging zo vaak buiten mijn comfortzone door nieuwe dingen uit te proberen, gesprekken te voeren en nieuwe contacten te leggen met mensen. Ik begon me steeds meer te realiseren dat het leven ook echt anders kon zijn. Het meest bizarre was dat ik me besefte dat ik die weken in Zuid-Afrika totaal geen last heb gehad van mijn lichaam. Natuurlijk, bij grote inspanningen voelde ik wel iets, maar niet dezelfde pijn die ik thuis dag in, dag uit voelde. Wat een verschil! Maar hoe kwam dat? Wat was er hier anders dan in Nederland?

Zuid Afrika Kaapstad Strand

 

Mijn mooiste inzicht

Op een middag reden we door het Hluwluwe – Imfolozi Nationaal Park (Spreek je uit als “Sjloesjloewie-Imfooloozie”), mijn favoriete natuurpark in Zuid-Afrika. Ik zat achterin de jeep. Ik keek om me heen en zag alleen maar prachtige natuur, af en toe wat dieren in de verte en ik voelde een enorme rust over me heen komen. Daar zat ik dan, met super leuke mensen op deze bijzonder mooie plek. Wie had dat gedacht? Ik was intens dankbaar. Het was ook daar in die jeep dat ik me voor het eerst echt af vroeg: ‘Wat ben ik toch in Nederland aan het doen? Waar komen die lichamelijke klachten nu écht vandaan? Wat wil ik nu eigenlijk?’

Want ja, waar was ik eigenlijk mee bezig? Ik werkte hard, heel hard. In de hoop gezien te worden en carrière te kunnen maken. Er werd me van alles beloofd; ontwikkelingsmogelijkheden en een hogere functie. En uiteindelijk gebeurde dat nooit. En ik nam overal genoegen mee. Ik ging nog harder werken om te laten zien dat ik het waard was. Ik had vriendschappen die mij mega veel energie kostten en die me eigenlijk weinig opleverde. Ook waren er meerdere relaties die ik achter de rug had waarin veel was gebeurd en die zeker niet goed voor mij waren. Het was allemaal uit balans.

Ik werkte hard, want dat zou van me verwacht worden, ik moest immers carrière maken. Ik deed alles voor anderen, want dat hoorde zo en ik wilde natuurlijk ook graag aardig gevonden worden. Maar was dat wel wat ik nog steeds wilde?

Op dat moment in de jeep besefte ik me heel goed dat ik zo niet verder wilde. Ik had dingen anders te doen. Dit gelukkige gevoel, deze rust, dat wilde ik thuis ook gaan ervaren. Ik verdiende het toch potverdorie ook om gelukkig te zijn, me goed te voelen en te gaan doen wat ik echt wilde?

Dat moment was voor mij echt het startpunt om veel dingen anders aan te gaan pakken.

Jeep Zuid Afrika Hluhluwe

 

Wat er gebeurde na mijn reis

Die reis naar Zuid-Afrika heeft ervoor gezorgd dat ik dichter bij mezelf ben gekomen. Dat ik andere keuzes ben gaan maken en dat ik me voor het eerst realiseerde dat er nog zoveel andere dingen mogelijk zijn! Ik hoefde geen genoegen meer te nemen met de situatie waarin ik zat, met de mensen met wie ik omging en de manier waarop mijn leven eruit zag.

Dus ik kwam thuis, ging gesprekken aan op mijn werk en in mijn omgeving en ik begon beter voor mezelf te zorgen. Gezond eten, me omringen met mensen die me energie gaven en nieuwe dingen doen! Ik ging een opleiding volgen die ik graag wilde doen en er kwam een vet gave nieuwe baan op mijn pad. Wauw, wat een veranderingen! Ik besefte me dat er in Zuid-Afrika een zaadje was geplant en dat ik daardoor echt andere keuzes ben gaan maken. En ja, ik ben daar ook gigantisch aangestoken door het reisvirus. Vanaf dat moment werd reizen echt mijn passie en daar ben ik nog steeds iedere dag mee bezig.

Oh ja, en ik weet dat in mijn eerdere blog heb geschreven dat een singlereis absoluut geen datingreis is, maarja, dat is toch vrij ongeloofwaardig als je weet dat ik op die reis naar Zuid-Afrika mijn vriend Sander heb ontmoet. We waren daar met hetzelfde doel: genieten, nieuwe plekken ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. En dat doen we nog steeds; nu lekker met z’n tweetjes 🙂 Na onze terugkomst in Nederland, zaten we binnen een week in Frankrijk en 2 maanden daarna in Egypte.

Zuid Afrika Krugerpark Zebra

 

Wat betekent reizen voor mij?

Ik raak maar niet uitgepraat over de prachtige bestemmingen en al mijn ervaringen onderweg. Maar ik ben ook zo blij dat ik heb mogen ervaren wat reizen nog meer voor je kan doen. Je ontmoet nieuwe mensen, ontdekt nieuwe plekken, gaat lekker buiten je comfortzone, leert over andere culturen. Reizen verrijkt je echt! En het geeft me steeds weer de tijd en ruimte om dichter bij mezelf te komen. Als ik mezelf weer even verloren ben in eindeloze to-do-lijstjes of even niet zo goed weet welke kant ik op wil, dan biedt reizen me meestal weer de oplossing. Op reis komen vaak de mooiste ideeën op en voel ik me vrij om te dromen en de plannen te maken om deze dromen te gaan waarmaken.

 

Wat kan reizen voor jou betekenen?

En dat is iets wat ik heel graag met jullie wil delen. Dat wat reizen zo bijzonder voor mij maakt, kan het ook voor jou doen! Ik inspireer je graag om vaker de dagelijkse sleur achter te laten en op reis te gaan. En dat hoeft niet altijd naar de andere kant van de wereld (al is dat wel heel tof), maar dat kan ook wat dichterbij huis. Het is heel fijn om even uit je situatie te stappen en weer op een afstandje te kunnen kijken naar jouw leven op dit moment. Ben je gelukkig? Doe je de dingen die je wilt doen? Wat wil je eigenlijk echt? Wat moet je dan doen om daar te komen?

Volg je hart, volg je dromen en laat je betoveren door de mooiste plekken op deze wereld.

 

Ga je met mij mee op reis?

Om jou ook te kunnen laten ervaren wat reizen voor je kan betekenen, organiseer ik retreats. Tijdens deze dagen word je volledig in de watten gelegd, kun je trainingen volgen over persoonlijke ontwikkeling, word je gecoacht op dat wat je nog wilt ontwikkelen, krijg je gezonde voeding, kun je bijkomen in een wellnesscenter en kun je mooie gesprekken voeren met bijzondere mensen. Een compleet verzorgde vakantie met aandacht en rust voor jou! Ben je benieuwd? Kijk dan op de pagina over retreats om te ontdekken wat de eerstvolgende retreat is. Meld je snel aan en ontdek wat er nog meer mogelijk is in het leven! 🙂 

 

Zuid Afrika Three Rondavels

 

Wat betekent reizen voor jou? Herken je je in mijn verhaal? Ik hoor graag van je!

Wil je op de hoogte blijven?