Overal ter wereld werken als digital nomad

 

Agnès Nederhof is 29 jaar en geboren en opgegroeid in Amsterdam. Ze werkt als freelance tekstschrijver en helpt daarnaast bedrijven met hun social media-kanalen en SEO. Aangezien ze dit werk allemaal online doet, hoeft ze niet per se in Nederland te zijn. Dus doet ze dit veelal vanuit het buitenland! Ik was natuurlijk erg benieuwd naar hoe haar leven eruit ziet en daar heb ik haar een aantal vragen over gesteld. Het interview vind je hieronder!

 

Wat heeft je doen besluiten om als digital nomad te gaan leven?

‘Reizen is altijd al een grote hobby geweest, zeker ook toen ik nog een fulltime kantoorbaan had. Ik zette mijn vakantiedagen altijd zo strategisch mogelijk in zodat ik heel vaak weg kon. Een jaar geleden maakte ik een solo-reis van drie weken door Thailand, waar ik voor het eerst een digital nomad ontmoette. Dit vond ik meteen heel interessant! Onderdeel van die reis was een week in een stilte-klooster in Chiang Mai, waar je – kort gezegd – alleen maar mag mediteren. Dat kan heel confronterend zijn, want doordat alle afleidingen weg zijn ga je nadenken over de dingen die je normaal voor je uitschuift. Voor mij was één van die dingen mijn baan. Ik werkte destijds al een aantal jaar als hoofdredacteur van Ondertussen.nl, wat ik nog steeds erg leuk vond, maar ik voelde dat het tijd werd voor iets nieuws. En daar in het stilte-klooster wist ik het ineens: ik besloot een digital nomad te worden! Ik zag meteen heel helder voor me hoe ik dit aan ging pakken.

Eenmaal thuis heb ik mezelf driekwart jaar de tijd gegeven om me voor te bereiden. In die tijd heb ik mijn blog girlonthemove.nl opgezet om mijn ervaringen – zowel de leuke als minder leuke – als beginnende digital nomad te delen en daarmee anderen hopelijk te inspireren het avontuur ook aan te gaan. Daarnaast heb ik een freelance-bestaan opgebouwd, aan mijn netwerk gewerkt en veel onderzoek naar het digital nomad-leven gedaan. En het leuke is: nu, één jaar later, is alles precies zoals ik het toen bedacht had!’

Wereldse Vrouwen - Digital Nomad - Agnes Nederhof - Valencia

 

Wauw, wat tof! En hoe ziet jouw leven er nu dan uit?

‘Over het algemeen ben ik telkens om en om een maand in het buitenland en een maand in Nederland. Die afwisseling is voor mij ideaal. In het buitenland verblijf ik telkens op één plek, omdat ik daarnaast natuurlijk moet werken. Het is namelijk erg lastig en vermoeiend om reizen en werken te combineren. En op deze manier kun je de plek waar je verblijft wel heel goed leren kennen! Sinds begin dit jaar heb ik in Kaapstad, Amsterdam en Valencia gewoond, en momenteel ben ik in New York City. Hierna ga ik door naar Montreal en Toronto!

Ik probeer mijn dagen zo in te delen dat ik vroeg opsta om te werken en de middagen vrij heb om de omgeving te verkennen. Ik ben namelijk veel productiever als ik weet dat ik alleen een ochtend de tijd heb om mijn werk te doen, dan dat ik mezelf er acht uur voor geef. Dus eigenlijk krijg ik zo hetzelfde gedaan in een korter tijdsbestek. Verder werk ik in Nederland altijd wat meer, zodat ik in het buitenland iets rustiger heb. Dit lukt alleen niet altijd, maar dat hoort erbij als digital nomad en vind ik totaal niet erg!’

Wereldse Vrouwen - Digital Nomad - Agnes Nederhof - New York

 

Tegen welke uitdagingen ben je aangelopen als beginnende digital nomad? 

‘Kaapstad was de eerste plek waar ik als digital nomad naartoe ging. Ik wilde graag veel verschillende wijken van de stad leren kennen, dus had ik me voorgenomen om elke week een hostel in een andere wijk te boeken. Dit was even leuk, maar het brak me op een gegeven moment wel op. Niet je eigen plek hebben, telkens als je gewend bent weer te moeten verhuizen, en toch wel veel feestende backpackers om je heen terwijl jij gewoon moet werken. Dit was niet ideaal! Ik heb ervan geleerd dat ik het liefst een kamer voor een hele maand huur, like-minded mensen opzoek (bijvoorbeeld via Facebook-groepen of in coworking spaces) en verder niet te veel te ‘moet’ van mezelf.’

Wereldse Vrouwen - Digital Nomad - Agnes Nederhof - Muizenberg

 

Welke tips kun je geven aan mensen die overwegen ook als digital nomad te gaan leven?

Begin vast, juist nu je nog een baan/andere werkzaamheden hebt! Bedenk voor jezelf wat je voor freelance-werkzaamheden zou willen doen, en ga op zoek naar opdrachtgevers. Een leven als digital nomad klinkt misschien als iets groots en onbereikbaars, maar door allemaal kleine stapjes te nemen (zoals nu vast te beginnen met het zoeken naar opdrachtgevers) ben je er op een gegeven moment al! Daarnaast vind ik het heel belangrijk om een buffer te hebben, zodat je daar op terug kunt vallen als dat nodig is. Ik heb het zelf gelukkig nog niet nodig gehad, maar het idee is fijn en maakt de stap om in het diepe te springen minder eng!’

 

Wat is jouw favoriete land en waarom zouden wij daar ook een bezoek aan moeten brengen?

‘Oei! Moeilijke vraag want ik vind zoveel landen geweldig! En het ligt er echt aan waar je van houdt. Ik vond Zuid-Afrika geweldig, omdat het zo’n divers land is! Je hebt er grote steden maar ook kleine dorpjes, prachtige natuur, heerlijke wijnen, goedkoop, etc. Met een roadtrip van een paar weken kun je van alles wat meepakken!’

Wereldse Vrouwen - Digital Nomad - Agnes Nederhof - Lions Head

 

Ben je, net als ik, geïnspireerd geraakt door het verhaal en de leefstijl van Agnès? Volg haar avonturen dan zeker via haar Instagram-account.

Lees meer inspirerende verhalen op de pagina met interviews met Wereldse Vrouwen!

Werken en reizen tegelijk? Dat kan als digital nomad. Agnès Nederlof leeft op deze manier! Wil je weten hoe haar leven eruit ziet? Lees dit interview!
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>