Help! Ik wil meer energie!

4 06 2020 | Ondernemen, Persoonlijke ontwikkeling

Help! Ik wil meer energie!

 

Een vraag die ik vaak hoor, is: “Waarom voel ik me toch altijd zo moe aan het einde van de dag?” 

Veel mensen ervaren dit en balen hier enorm van! En dat is begrijpelijk, want als je zo moe bent aan het einde van de dag en je hebt geen energie meer om de dingen te doen die je graag wilt doen, wordt dat natuurlijk heel vervelend.

Dus, laten we eens kijken wat je daaraan kunt doen! Wat is energie en hoe werkt dat? Wat zijn je energielekken? Wat zijn je energiegevers? Daar ga ik in dit artikel verder op in.

Cuba Vinales Vallei Valley

Wat is energie en hoe werkt het?

Ik gebruik vaak het voorbeeld van een telefoon. Je telefoon leg je vaak ’s avonds aan de lader, zodat hij de hele nacht kan opladen. Als je hem ’s ochtends pakt, is de batterij weer vol en heeft hij weer voldoende energie om de hele dag voor je aan de slag te gaan. Hoe meer je je telefoon gebruikt, hoe sneller de batterij leegraakt.

Dat is bij ons eigenlijk ook zo. ’s Nachts slapen we en laden we onze batterij op. We worden ’s ochtends wakker, starten onze dag en gaan allerlei dingen doen. Vaak voel je je gedurende de dag steeds meer moe worden en lijkt het of je batterij leeg raakt. Je batterij gaat sneller leeg wanneer je je energie besteed aan zaken die je niet verder helpen, waar je geen zin in hebt en die je dus energie kosten.

Door meer dingen te doen die je energie geven, houd je het langer vol en wordt het leven ook veel leuker!

Dat klinkt best simpel toch?!

Maar hoe doen we dat? En wat zijn dan de dingen die energie kosten en energie geven?

Namibie Damaraland Grootberg Lodge

Wat kost je energie? Wat zijn je energielekken?

Ik begin eigenlijk altijd bij de dingen die je energie kosten, omdat het vaak makkelijker is om aan te geven waar je niet meer blij van wordt, waar je last van hebt of wat je anders wilt. Daarom is dat een fijn startpunt.

Het klinkt misschien heel simpel, maar zorg ervoor dat je zo min mogelijk energie verliest op een dag. Het verliezen van energie noem ik energielekken. Wat zijn mogelijke energielekken? Denk aan:

 • Dingen doen die je niet leuk vindt;
 • Jezelf anders voordoen dan je bent;
 • Heel veel denken en piekeren over allerlei situaties;
 • Continue omringt worden door allerlei prikkels, zoals social media, je telefoon, tv, mensen;
 • Multitasken, heel veel dingen tegelijk willen doen;
 • Omgaan met mensen die je energie kosten, zoals bepaalde collega’s, vriendinnen of familieleden).

 

Hoe ontdek je jouw energielekken?

Luister goed naar je lichaam, die geeft je precies aan wat hij nodig heeft. Als je je moe voelt, dan kan dat komen omdat over je grenzen heen bent gegaan en dus even niet zo goed voor jezelf hebt gezorgd. Het kan zijn dat je teveel dingen hebt gedaan die je veel energie hebt gekost. Of dat je te weinig dingen doet die je energie geven.

Ga eens voor jezelf na op welke momenten je je bijvoorbeeld moe, futloos of geïrriteerd voelt. Wat heb je daarvoor gedaan? Wat is er gebeurd vandaag? Wie heb je gezien/gesproken? Hoe zou het kunnen komen dat je je nu zo voelt?

Als je daar op gaat letten, wordt het steeds inzichtelijker wat de dingen zijn die jou energie kosten en kan je daar op bijsturen en dus andere keuzes maken. Zorg dus voor zo min mogelijk energielekken.

Singapore Kampong Glam Masjid Sultan Moskee

Wat geeft je energie? Wat zijn je energiegevers?

Als je dan weet wat je energie kost en wat je eigenlijk niet meer (of minder) in je leven wilt, blijft er meer energie over voor de dingen die jou wel energie geven, de energiegevers. Wat zijn mogelijke energiegeversDenk aan:

 • Dingen doen waar jij blij van wordt, bijvoorbeeld je hobby’s;
 • Je richten op de fijne en positieve dingen in het leven;
 • Zorgen voor ontspanning, zodat je weer oplaadt;
 • Omgaan met mensen waar je blij van wordt, die je upliften en met wie je fijne gesprekken kunt voeren;
 • Focus je op 1 ding tegelijk en stel behapbare doelen;
 • Volg je droom, ga stappen zetten richting jouw droomleven en vier je successen;
 • Groei en ontwikkel jezelf.

 

Hoe ontdek je jouw energiegevers?

Ook bij de energiegevers geldt: wees alert, ga onderzoeken wanneer je je blij voelt. Luister naar je lichaam. Wanneer doe je iets waarbij de tijd voorbij vliegt? Waar krijg je een energiekick van? Van welke mensen wordt je blij? Wanneer voel je je opgeladen? Waar wil je meer van? Ga daar meer van doen. Zorg voor zoveel mogelijk energiegevers!

Nieuw Zeeland Picton

 

Voorbeeld van een klant

Een klant van mij is ondernemer en had veel opdrachtgevers. Ze baalde ervan dat ze aan het einde van de dag geen tijd en energie meer over had voor de projecten waar ze zelf graag mee aan de slag wilde.

Ik ben met haar gaan kijken naar: ‘Wat wil je nou echt?! Waar word jij blij van? Waar wil je naartoe?’ Vervolgens hebben we gekeken naar haar huidige situatie en ik vroeg haar: ‘Besteed je nu je tijd en energie aan de dingen die je blij van maken? Of besteed je veel tijd aan dingen die je eigenijk alleen maar energie kosten?’

In haar geval heeft dat er toe geleid dat ze afscheid heeft genomen van een aantal opdrachtgevers en bij anderen minder is gaan werken. Ze heeft dus haar energielekken geëlimineerd. En daardoor blijft er meer energie over voor de dingen die ze al die tijd eigenlijk echt wilde doen. Ze voelt zich nu zoveel rustiger, blijer en ze doet de dingen die ze écht wilt!

 

Maar Kim, hoe kom ik hier nu achter? Heb je nog een tip?

Ja, hoor.. 2 zelfs! 😉

 • Houd 1-3 dagen bij welke activiteiten je onderneemt en geef per activiteit aan hoeveel energie je ervan krijgt (1 = helemaal niets, 10 = mega veel). Wat valt je op?
 • Kijk eens naar je agenda deze week: wat staat er allemaal op? Waar heb je enorm veel zin in? Waar zie je tegenop? En hoe komt dat?

Mexico Uxmal Maya

 

Dus….

 • Zorg voor inzicht in waar je energie van krijgt en wat je energie kost.
 • Zeg nee tegen dingen waar je geen zin in hebt. Geef je eigen grenzen aan. Besteed taken uit.
 • Probeer de onvermijdelijke vervelende bezigheden leuker voor jezelf te maken.
 • Als je weet waar je meer van wilt, waar je blij van wordt, wat je energie geeft.. Ga daar meer van doen. Stel doelen, zorg voor focus en ga actie ondernemen! 

 

Vind je dit nog lastig om dit voor jezelf uit te zoeken en kun je wel wat hulp gebruiken? Plan dan een gratis inspiratiegesprek met mij in, zodat we het over jouw situatie kunnen hebben en ik je wat tips kan meegeven!

 

Waar krijg jij energie van? Waar word jij blij van?

 

Hoe heb ik dit gedaan?

Duurzaam reizen - Welke producten?

Een aantal jaar geleden zat ik vast in een baan waar ik het niet meer naar mijn zin had. Ik had mega veel lichamelijke klachten en belandde iedere dag uitgeput op de bank. Op dat moment was ik echt nog niet in staat om te dromen van een compleet ander leven, een andere wereld. Wel voelde ik heel duidelijk dat er meer moest zijn, dat ik iets anders wilde. Maar wat? Geen idee. ⠀⠀⠀

Het begon bij mij vooral bij wat ik niet meer wilde. En dat is natuurlijk ook een begin. ⠀⠀⠀

Dit wilde ik niet meer:⠀⠀⠀

 • het werk doen wat ik deed;⠀⠀⠀
 • zoveel lichamelijke klachten;⠀⠀⠀
 • me zo druk maken om alles en iedereen;⠀⠀⠀
 • me altijd futloos en moe voelen;⠀⠀⠀
 • me anders voordoen dan ik ben.⠀⠀

Dat kon ik vervolgens omdraaien naar wat ik meer wilde:

 • een baan waarin ik mijn talenten kwijt kon;⠀⠀⠀
 • een pijnvrij lichaam;⠀⠀⠀
 • een relaxt leven met zo min mogelijk stress;⠀⠀⠀
 • me fit en energiek voelen;⠀⠀⠀
 • mezelf zijn en mijn eigen pad bewandelen.

Hoe zou je het vinden om deel uit te maken van een community? Een fijne plek waar je in gesprek kunt met gelijkgestemden, veel inspirerende posts en (live) video’s kunt bekijken en waar je alles vindt over het creëren van jouw droomleven. Iedere week helpen we elkaar met het stellen van weekdoelen en vieren we ook de successen die we bereiken!

Lijkt dat je wat?! Klik dan op de knop en meld je gratis aan voor mijn Facebook-groep.

Zie ik je daar? 😃

Ps. Als je je afvraagt of je een millenial bent… Je wordt als millenial gezien als je geboren bent tussen 1981 en 1996.

Toffe boeken over persoonlijke ontwikkeling:

gratis checklist

Eigen bedrijf starten, maar geen idee waar te beginnen?

Wanneer je wilt beginnen met ondernemen komt er vaak veel op je af. Het kan zó overweldigend voelen!

Speciaal voor jou heb ik daarom deze checklist gemaakt met daarin de belangrijkste stappen die je 1 voor 1 kunt volgen om jouw onderneming op te bouwen.

Dit vind je vast ook leuk!

Doelen stellen 2022: zo doe je dat!

Doelen stellen 2022: zo doe je dat!

Het is alweer 2022 en dat betekent dat het nu dé tijd van het jaar is om de balans op te maken, doelen te stellen en vooruit te kijken naar een nieuw jaar. Wat wil je in 2022 bereiken? Wat wil je allemaal doen? Waar wil je eind 2022 staan?Hoe wil je dat je leven eruit...

Lees meer