Ontdek… Gambia:

Alles wat je moet weten voordat je vertrekt!

 

Stel, je hebt een week vrij in het begin van het jaar en je wilt graag even naar de zon! De Caribbean vind je net te ver en op de Canarische eilanden regen je weg. Tja, welke bestemming blijft dan over? Een perfecte plek voor een relax-vakantie is de Kaapverdische eilanden. Maar wil je naast relaxen toch wel echt dingen ondernemen, dan is Gambia een perfecte keuze!

Dit was bij mij het geval en zo gezegd, zo gedaan. Wij boekten een vakantie naar Gambia. Het is daar iedere dag gemiddeld rond de 30 en 35 graden en door het briesje van de zee is dat een zeer aangename temperatuur. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden en regelen voordat je naar Gambia vertrekt?

 

Over Gambia

Met 11.295 km² is Gambia het kleinste land op het Afrikaanse vasteland. Het oppervlakte is maar 1/3 van heel Nederland! Ook ligt Gambia nog lager dan Nederland, het hoogste punt ligt op 39 meter boven de zeespiegel. Je vindt hier een van de best bewaarde rivieren van West-Afrika, namelijk de Gambia-rivier die het land doorkruist.

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 1 uur in de winter en 2 uur als je het land in de zomer bezoekt. Vroeger is Gambia een Engelse kolonie geweest en als gevolg hiervan is de officiële taal hier Engels. Dat is wel zo fijn! Maar er worden ook diverse lokale talen gesproken, zoals Mandinka en Wollof. In Gambia is het grootste deel van de bevolking Islamitisch. Gambia staat bekend als een zonbestemming in de winter. Vanaf Amsterdam vlieg je in 6 á 7 uur naar de luchthaven van Banjul. Je maakt vaak een tussenstop om even bij te tanken.

Er zijn diverse hotels te vinden langs de kust en vooral de badplaatsen Kotu en Kololi zijn populair onder de toeristen. Hier vind je ook The Strip: een toeristengebied met allemaal leuke restaurantjes en barretjes. Wil je liever naar een wat rustiger gebied? Dan is een verblijf nabij Brufut aan te raden.

De beste reisperiode is tussen december en maart. Dit valt namelijk in het droge seizoen en de temperatuur bevindt zich dan tussen de 25 en 30 graden en er is ook nog een heerlijke wind van de zee.

Voor de reis

Het is belangrijk dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is als je aankomt in Gambia. Check dus even of dat ook het geval is. Anders moet je nog een nieuwe aanvragen! Let er bij het boeken van de reis op dat de sterren van de hotels naar Afrikaanse maatstaven zijn. Ik adviseer je daarom om een accommodatie te kiezen met minimaal 4 sterren. Het goedkoopste is om een pakketreis te boeken, bestaande uit een ticket, hotel en transfer bij een touroperator zoals TUI of Corendon.

Je mag maximaal 90 dagen in Gambia verblijven zonder visum. Wil je langer blijven dan kun je contact opnemen met het Consultaat-Generaal van Gambia in Amsterdam.

Als je je reis hebt geboekt dan kun je het beste even langs gaan bij de GGD. Ondanks dat er voor Gambia geen vaccinaties verplicht zijn, wordt er wel aangeraden om je voor DTP en Hepatitis A te laten vaccineren. Wat echter wel verplicht is als je naar Gambia reist, is een Cholerastempel. Deze kun je ook bij de GGD halen. Het wordt aangeraden om malariapillen te slikken, want helaas kun je in Gambia malaria oplopen. En als je de grens over wilt naar Senegal, dan is een gele koorts vaccinatie verplicht.

Gambia Makasutu National Park

Wat neem je mee?

Als je je reis geboekt hebt, moet je natuurlijk je koffers gaan inpakken, maar wat neem je nu allemaal mee? Je hebt daar een constante temperatuur tussen de 30 en 35 graden, dus veel meer dan je zwemkleding en wat zomerkleding heb je eigenlijk niet nodig. Als je er veel op uit wilt gaan, neem dan zeker goede loopschoenen mee. Natuurlijk is zonnebrand met een hoge factor onmisbaar, want je verbrandt hier zo aangezien je dicht bij de evenaar zit.

Vergeet zeker geen Deet of een ander soort muggenspul mee te nemen. Er zijn veel muggen die vervelende ziektes zoals malaria meebrengen en je wilt dus niet gestoken worden. Neem ook een vestje mee, want in de avond kan het nog wel eens fris zijn door de wind. Het is natuurlijk belangrijk om je apparatuur zoals je mobiel en camera te kunnen opladen. Neem hiervoor een wereldstekker mee. In Gambia worden stopcontacten van Type G gebruikt.

Als je het land gaat verkennen dan zul je zien dat Gambia een arm land is waar de mensen niet veel hebben. Wil je iets voor de bevolking betekenen? Neem dan spullen mee van huis om in Gambia weg te kunnen geven! Denk hierbij aan (oude) kleding, pennen, potloden en schriften. De lokale bevolking is hier heel blij mee!

Gambia Makasutu National Park

Tijdens de reis

In Gambia betaal je met de Dalassi. Je vindt hier niet zoveel pinautomaten en sommige slikken de buitenlandse pinpassen in. Je kunt er dus voor kiezen om in Nederland wat geld te wissen, maar je vindt in de meeste hotels wel pinautomaten die goed werken of een geldwissel-service.

Gambia is niet echt een geschikt land om zelf doorheen to rijden met een huurauto. Wil je het land toch verkennen? Dan kun je het beste een taxi nemen. De groene taxi’s zijn de echte toeristentaxi’s. Je krijgt dan een chauffeur die met je mee op pad gaat en die kan ook blijven wachten als je ergens een bezoek aan brengt. Heb je hier geen behoefte aan? Dan kan je beter een gele taxi nemen. Deze zijn ook een stuk goedkoper!

 

Wat te doen in Gambia?

En wat kun je nu allemaal doen tijdens je reis? Je vindt er prachtige natuurgebieden en diverse steden waar je je ogen zult uitkijken. Trek er zeker op uit om een indruk van het echte leven in Afrika te krijgen. Ook kun je vanuit Gambia een oversteek maken naar het buurland Senegal. Daar kun je een safari maken in het Fathala Wildlife Reserve. Dat is ook een hele belevenis!

Gambia Senegal Fathala Wildlife Reserve

 

Je kunt lekker eten, dansen, shoppen en cocktails drinken op The Strip. Zie je liever wat meer van hun dagelijkse leven in Gambia? Breng dan een bezoek aan de dagelijkse markt in Serrekunda, een andere lokale markt, een school of de vissersmarkt in Tanji. Ben je op zoek naar avontuur? Trek dan het binnenland in richting Georgetown en kijk of je nijlpaarden kan spotten. Ook kan je hier overnachten in een traditioneel dorp.

Het Makasutu Nature Park mag je echt niet overslaan! Het is een prachtig natuurpark met mangrovebossen. Je kunt hier een boottocht en prachtige wandelingen maken, maar ook op bezoek gaan bij de medicijnman. Wil je liever rustig aan doen? Dan kun je een van de prachtige stranden zoals Paradise Beach bezoeken.

 

 

Ben je benieuwd naar onze hoogtepunten tijdens deze reis? In mijn volgende blog vertel ik je daar alles over!

Ben jij wel eens in Gambia geweest? Wat is jouw ervaring en welke tips heb jij?

Ontdek… Gambia. Een prachtige bestemming die perfect is voor in de wintermaanden. Maar wat moet je nu echt weten voordat je vertrekt? Dat vertel ik je hier!

Nog meer inspiratie:

<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1525075777333","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=1001004011051258","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"Senegal%20%26%20Gambia%201%20%3A%20740%20000%20/%20Gambia%20%26%20Senega...","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1525075777333"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1525075861134","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=1001004004817434","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"Landenreeks%20-%20Senegal%20/%20Gambia%2C%20G.%20Hesseling","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1525075861134"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1525075972623","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000064901756","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"Gambia%20en%20Senegal%20%28ebook%29%20epub%20met%20digitaal%20wa...","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1525075972623"></script>

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Ontdek je bestemming Inspiratiemail en mis niets meer!

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>