Fulltime reizen:

een kijkje in het leven van een digital nomad!

 

Danique is 28 jaar en werkt en reist momenteel samen met haar vriend in Nieuw-Zeeland. Ze werkt als freelance corrector en tekstschrijver en daarnaast blogt ze over reizen op haar eigen reisblog The Wandering Mind. Ik voelde me erg aangesproken op haar verhaal en wilde natuurlijk meer weten over al haar avonturen. Hieronder kun je het interview lezen dat ik met haar had. Veel leesplezier!

 

Wat heeft je doen besluiten om uit Nederland te vertrekken en voor onbepaalde tijd op reis te gaan?

‘Inmiddels is het al ruim 3,5 jaar geleden dat ik voor het eerst alleen voor zes maanden ging reizen. Reizen was op dat moment al jaren een droom van mij, maar het kwam er nooit van. Totdat ik het jaar ervoor mijn relatie verbrak en eindelijk de stap zette om dat vliegticket te kopen. Ik ging op reis naar Zuidoost-Azië en kwam uiteindelijk ook nog in Noord-Amerika terecht, voordat ik een halfjaar later weer terug in Nederland kwam. Binnen een maand had ik alweer een eigen appartement en was ik aan het werk, maar binnen in mij bleef ik last houden van zo’n onbestemd gevoel.

Het reizen kon ik niet meer loslaten en hoewel ik het best wel weer naar mijn zin had in Nederland, voelde ik dat ik andere stappen moest gaan zetten. Er viel nog zo ontzettend veel te ontdekken en ik was er gewoon niet klaar voor om ergens op één plek te zitten. En dat was ook niet nodig, want op dat moment werkte ik al zelfstandig als tekstschrijver en corrector. Dat kon net zo gemakkelijk ergens anders. Ik had mijzelf dus al voorgenomen om uiterlijk een jaar later weer weg te gaan, tot ik mijn vriend ineens leerde kennen. Hij bleek van plan te zijn om een half jaar later naar Australië te vertrekken. Zes maanden later zaten we samen in het vliegtuig. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en we hebben het nog steeds goed naar ons zin onderweg.’

Danique Plaatzer Digital Nomad

 

Hoe ziet jouw leven er nu uit?

‘Sinds maart van dit jaar zijn we in Nieuw-Zeeland. Hier blijven we voor ongeveer een jaar waarbij we veel rond gaan rijden, maar ook gaan werken. De laatste drie maanden woonden we in Auckland en inmiddels reizen we rond over het Noordereiland in ons eigen busje. Mijn leefstijl kan dus nog wel eens verschillen, maar in principe ben ik altijd onderweg. Alleen de manier hoe ik onderweg ben, is elke keer weer anders.

Nu geniet ik vooral van het prachtige landschap van Nieuw-Zeeland. Omdat het hier nu winter is en vroeg donker wordt, zijn de dagen vrij kort. Overdag vermaken we ons met hikes en het bezoeken van mooie plekjes, en aan het eind van de middag kruip ik achter de laptop om te werken. Dat klinkt soms makkelijker dan het is, want goede wifi vinden is hier nogal een uitdaging, maar tot nu toe werkt het prima.

Binnenkort gaan we waarschijnlijk weer voor een paar maanden ergens zitten. Dat is ook wel nodig, want hoe leuk het reizen en werken ook is, een beetje vastigheid en ritme is soms ook heel fijn. Ik kan dan ook weer wat meer werken, zodat we daarna de tijd hebben om het Zuidereiland over te reizen.’

Danique Plaatzer Digital Nomad

 

Tegen welke uitdagingen ben je aangelopen in deze leefstijl?

‘Mijn grootste uitdaging is een lange tijd het combineren van reizen en werken geweest. Toen we net weggingen wilde ik écht graag rondreizen en niet op een plek blijven hangen. Ik kwam er al gauw achter dat dat niet bepaald ideaal is als je daarnaast wilt werken. Maar hierin zit ook het gevaar dat je van allebei minder goed kan genieten. Als je aan het reizen bent knaagt het gevoel dat je moet werken, en als je aan het werken bent baal je dat je nu niet een mooie tour aan het maken bent. Een lange tijd wist ik dus niet zo goed wat ik moest doen, en had ik er moeite mee om een balans te vinden.

Tegenwoordig sta ik er heel anders in. Op reisgebied heb ik mijzelf aangeleerd dat ik niet alles kan en hoef te zien. De wereld is geweldig mooi, er staan nog heel veel plekken op mijn bucketlist waar ik graag naartoe wil gaan. Maar ik ben ook héél dankbaar dat ik al zo veel mooie plekken wereldwijd heb mogen bewonderen. Ik vind het dus helemaal niet erg meer om langzaam te reizen zolang ik maar écht geniet van een plek. Dat geeft weer ruimte voor werk, en dat zorgt er natuurlijk weer voor dat ik verder kan reizen. Langzaamaan is de balans erin gekomen.’

Danique Plaatzer Digital Nomad

 

Welke tips kun je geven aan mensen die overwegen te gaan leven als digital nomad?

‘Veel mensen dromen van een bestaan als digital nomad en het is ook vaak geweldig. Maar soms wordt het wat meer geromantiseerd dan de realiteit daadwerkelijk is. Denk er vooral nuchter over na of het echt een leefstijl is die bij je past en laat alle mooie plaatjes en praatjes die je online ziet daarbij links liggen. Het feit is dat je een vertrouwde omgeving achterlaat voor een onvoorspelbaar leven, en niet iedereen kan daar goed mee omgaan.

Als je het toch écht helemaal ziet zitten, bedenk dan goed voor jezelf van tevoren wat je precies wilt doen als digital nomad. Gun jezelf de tijd in Nederland om een business op te zetten. Het hoeft echt niet moeilijk te zijn om een leven als digital nomad op te bouwen, maar het is daarbij wel handig als je precies weet wat je wilt en alvast wat opdrachten hebt. En zorg ervoor dat je weggaat met een spaarpotje. Mocht het om de een of andere reden toch niet lukken, dan kun je daarmee altijd nog een ander plan trekken.’

Danique Plaatzer Digital Nomad

 

Wat is jouw favoriete land en waarom zouden wij daar ook een bezoek aan moeten brengen?

‘Nepal is tot nu toe het meest geweldige land waar ik ooit ben geweest. Ik weet niet wat het is, maar overal waar ik kwam hing zo’n vriendelijke en gemoedelijke sfeer. De mensen zijn ontzettend aardig en de Nepalese keuken heerlijk. We hebben daar een meerdaagse trektocht gedaan naar het Annapurna Base Camp. Fysiek en mentaal gezien was het een enorme uitdaging, maar het gevoel wanneer je tussen de machtige bergen in de Himalaya loopt is echt onbeschrijflijk. Ik heb zulke fijne herinneringen aan het land, dat ik het liefst vandaag nog terug zou gaan. Het is dat Nieuw-Zeeland ook zo goed bevalt ;-).’

Danique Plaatzer Digital Nomad

 

Wil je de avonturen van Danique en haar vriend volgen? Volg Danique dan zeker via haar Twitter-account.

Lees meer inspirerende verhalen op de pagina met interviews met Wereldse Vrouwen!

 

Digital nomad worden, is dat iets voor jou? Vaak wordt deze leefstijl geromantiseerd. Maar hoe is het echt? Dat vertelt Danique Plaatzer hier. Lees meer!

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Ontdek je bestemming Inspiratiemail en mis niets meer!