Emigreren naar Zweden:

rust en ruimte in de prachtige natuur

 

Fenne Kustermans is kunstenaar en fotograaf. Samen met haar partner en hun drie honden is zij vanuit België naar Zweden verhuisd. In Zweden zijn zij in Dalarna gaan wonen, vanwege de prachtige natuur en de rust, maar ook door de goede bereikbaarheid van en naar Stockholm. In dit interview vertelt zij waarom ze heeft besloten om te verhuizen naar Zweden, tegen welke uitdagingen ze daar is aangelopen en waarom jij zeker een keer naar Zweden moet komen!

Wat heeft je doen besluiten om uit België te vertrekken en in Zweden te gaan wonen?

Het startte als een zacht fluisteren ergens in mijn achterhoofd. Nauwelijks hoorbaar maar een onrust deed af en toe het oppervlak van mijn leven rimpelen. Op een dag begon het me te dagen en werd dat fluisteren een lokroep die zo sterk werd dat ik besloot om 62 dagen in het noorden door te brengen. Dit was een experiment in afzondering en diende als inspiratie om er een boek over te schrijven. Na die 62 dagen bleek de terugkeer naar huis, naar mijn leven, naar mijn thuisland, de grootste uitdaging van het hele project. Mijn hart zwierf nog rond in de bossen en aan de oevers van de altijd veranderende meren. Ik had iets gevonden waarvan ik niet eens wist dat ik ernaar op zoek was. Ons thuisland lieten we zeker niet achter vanuit een negatief gevoel, maar met een positieve blik vooruit. Nog steeds voel ik me sterk verbonden met België, en dan vooral Antwerpen (mijn vroegere thuishaven), ondanks dat ik er op dit moment niet kan leven.

Lees meer over het project 62 Days North op de website van Fenne.

Emigreren naar Zweden - Fenne Kustermans

 

Hoe ziet jouw leven in Zweden eruit?

Het klinkt misschien gek, maar op zich voelt ons leven niet zo anders aan. Ik denk dat dit komt omdat we ook niet zo zeer op zoek gingen naar een ander of nieuw leven, maar vooral naar een rustigere plek dichter bij de natuur. We werken beiden vooral vanuit huis en waar we voordien op de bakstenen muur van de buren keken, zien we nu aan de ene kant paarden en aan de andere kant een meer met bossen en velden eromheen. Het geraas van de auto’s maakte plaats voor stilte. We werken nog minstens net zoveel als we in België deden, wat hier in Zweden een rariteit is. De meeste Zweden houden zich aan hun werkuren en stoppen ook veel vroeger.
Het is natuurlijk vroeg om uitspraken in steen te beitelen, maar voorlopig heb ik nog geen dag spijt gehad van onze beslissing. 

De natuur als rustpunt

Meer dan in België vonden we in de natuur en onze dagelijkse wandelingen in de bossen een tegengewicht, een pauzeknop bijna, voor de snelheid van het leven. In België heb ik ongeveer 10 jaar als hondenfotograaf gewerkt voor zowel particulieren als bedrijven. Na de verhuizing naar Zweden werk ik voornamelijk voor bedrijven en kleine shops. Daarnaast heb ik nog een eigen blog waarop ik graag schrijf over natuurfotografie en de boeken en zines die ik maak. Binnenkort kan je mij ook terugvinden op Etsy.’

Tegen welke uitdagingen of culturele verschillen ben je aangelopen?

De grootste uitdaging is misschien wel de taal en de frustratie die soms de kop op steekt wanneer men de telefoon op hangt als je zit te sukkelen. Het is lastig als er woorden zijn waar je niet op komt of een gesprek voert waarvan je de essentie mist. Alles wat in je thuisland vanzelfsprekend was, staat plots op losse schroeven en in het begin kosten de simpelste dingen verbazingwekkend veel energie.
Ook het opbouwen van een nieuw sociaal netwerk en vriendschappen vraagt tijd, maar is tegelijk spannend en boeiend.
Eigenlijk vonden we al snel onze draai hier. Wat daar zeker bij hielp zijn de vrienden die we hier maakten en die aan ons denken bij feestelijke momenten, zoals verjaardagen, Kerst of Midsommar. Ook werkten we hard om onze nieuwe plek wat van onze smaak mee te geven. We vochten ons een weg door zes lagen behangpapier, hingen polaroids op van vrienden en familie en met een massa kaarsen zorgden we voor licht op de (letterlijk) donkere winterdagen.

Emigreren naar Zweden - Fenne Kustermans

Welke tips kun je geven aan mensen die overwegen te gaan wonen en werken in het buitenland?

Op vele plaatsen spreekt met net zoals hier in Zweden vloeiend Engels. Toch is het leren van de taal de nummer 1 vereiste om deel te kunnen uitmaken van een gemeenschap. Voor mensen die twijfelen zou ik aanraden vooral de mogelijkheden te zien; er is altijd een weg terug. Je blijft altijd een deel van je thuisland, hoe ver je ook gaat wonen. Hulp van locals is goud waard, of het nu gaat om tips bij het vinden van de juiste woning, hulp bij onderhandelingen of een introductie in de lokale gebruiken… alle praktische hulp, maar zeker ook steun, maken de overgang een stuk gemakkelijker. Voor ons voelt het ook prima om gewoon contact te houden met onze familie en Belgische vrienden.

Waarom zouden we een reis naar Zweden moeten overwegen en welke plekken moeten we dan echt bezichtigen?

De magie van Zweden is het sterkst voelbaar in de natuur en dat is de ultieme plek om tot rust te komen. In de zomer is kamperen aan een van de vele prachtige meren ideaal en in de winter kan je skiën en op uitkijk staan voor het waanzinnig indrukwekkende noorderlicht. Niet te vergeten is natuurlijk ook de hoofdstad. Met kleurrijke straten, gezellige bars, loppis (tweedehandswinkels) en boeiende musea, weet Stockholm de verbeelding op een heel andere manier te prikkelen.

Emigreren naar Zweden - Fenne Kustermans

 

Wil je meer weten over Fenne en haar avonturen in Zweden? Volg haar dan op Instagram. Je vindt hier prachtige foto’s en illustraties. Ben je een echte hondengek? Volg dan het Instagram-account van Dogvision. Wil je weten wat Fenne zakelijk gezien voor jou kan betekenen? Bekijk dan de websites van Fenne en Dogvision

 

Heb je interesse in de verhalen van avontuurlijke vrouwen die een bestaan hebben opgebouwd in het buitenland? Ik heb de inspirerende interviews met deze wereldse vrouwen verzameld. Je vindt ze terug op deze pagina met interviews.

Emigreren naar Zweden? Fenne Kustermans deed het! Ze was op zoek naar rust en wilde graag dichterbij de natuur wonen. Lees meer over haar leven daar.
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>