Emigreren naar Ierland:

verliefd op het land en de man van je dromen

 

Myra Kokke beschrijft zichzelf als volgt: ‘Ik ben echt geen perfect ‘Instagram-ready’ rolmodel. Ik rook, ik drink en ik scheld. Fitness vind ik saai. Maar ik weet best veel. Over het leven, over de liefde en over geluk. En daar schrijf ik dan ook over. Vooral de dingen die het leven net wat leuker of makkelijker maken.’ Op dit moment doet ze dat vanuit Cork, in het zuiden van Ierland. De plaats waar zij naartoe is verhuisd vanuit Nederland voor onder andere de liefde van haar leven: Borko. Myra deelt haar mooie avontuur en haar beweegredenen met ons. Ik beloof je; het is een inspirerend verhaal!

 

Wat heeft je doen besluiten om in Ierland te gaan wonen?

‘Twee jaar geleden had ik zo’n punt waarop ik even klaar was met alles en iedereen. Ik had een relatie van 4 jaar achter de rug, een jaartje later een grootse liefde gevoeld en meteen weer verloren. Ik was zelfstandig, maar zorgend voor iedereen. Eigenlijk was ik gewoon hartstikke eenzaam en vol van verdriet. Ik kon mijn rust maar niet vinden en besloot om letterlijk even van alles weg te vluchten: naar Ierland. Een half jaar daarvoor had ik gedurende mijn eerste weekendje in Ierland een man leren kennen, een soort grote broer persoon. Hij had een huisje in the middle of nowhere. Nou, dat bleek precies te zijn wat ik toen even nodig had. Ik heb een ticket geboekt en ik ging naar Ierland.

Na een weekend gevuld met het thema tot mezelf komen, kwamen de laatste avond wat bevriende muzikanten langs om mij een leuk afscheid te bezorgen. Tussen deze muzikanten bleek de liefde van mijn leven te zitten! Je weet wel, zo’n liefde als uit de films. Ik keek hem aan en alles om me heen verdween. Stemmen vervaagden naar de achtergrond en zijn ogen waren het enige dat ik nog helder kon zien. Voor het eerst in lange tijd voelde ik me veilig bij iemand anders dan mezelf. Zonder die persoon eigenlijk te kennen.

 

En toen?

Toen ik terug in Nederland was, hielden we contact. We belden iedere dag, berichtten elkaar non-stop. We vlogen een paar keer op en neer tussen Nederland en Ierland om elkaar te zien. Binnen twee maanden had ik mijn koffers gepakt, alles achter me gelaten en vertrok ik weer naar Ierland. Niemand stond er eigenlijk van te kijken, want ik had altijd al geroepen dat ik nooit mijn hele leven in Nederland zou blijven. Natuurlijk waren er obstakels bij mijn vertrek, maar hoe dichter ik bij de einddatum kwam, hoe gemakkelijker alles in elkaar leek te vallen. Alsof het lot het zo gewild had. Ik vond een nieuw huis voor mijn twee katten en mijn ex-partner nam de zorg van onze hond op zich. Ik vond de perfecte vervangster voor mijn baan en nieuwe huurders voor mijn appartement.’

Emigreren naar Ierland - Myra Kokke 

Hoe ziet jouw leven in Ierland eruit?

‘Eigenlijk is mijn leven hier niet zo anders dan in Nederland, behalve het missen van de sociale cirkel die ik had. Ik heb de eerste baan aangegrepen die ik hier kon krijgen en ik werk nu al anderhalf jaar als Scheduler bij Dell/EMC. Waarom? Nou, omdat ik Nederlands spreek. Helaas blijkt dat hier in Ierland mijn meest gewaardeerde ‘talent’ te zijn. Maar eigenlijk ben ik hartstikke goed opgeleid als copywriter en reclamemonster. Ik heb acht jaar van mijn leven besteed aan het bestuderen van alle aspecten van marketing en reclame.

Gelukkig werk ik wel in shifts, wat betekent dat ik tijdens mijn avond- en nachtdiensten alle tijd van de wereld heb om mijn eigen ding te doen. En mijn eigen ding… Dat is schrijven! Anno 2017 besloot ik al schrijvend zoveel mogelijk mensen te helpen met mijn ervaringen, gemaakte fouten en geleerde lessen. Want dat zijn er nogal wat. In mijn af en toe turbulente leven heb ik best een aantal belangrijke dingen geleerd. Zo geloof ik dat je altijd een keuze hebt, dat alles mogelijk is en dat het leven hartstikke leuk kan zijn, ook wanneer het even niet zo leuk is. Die instelling houd ik hier ook zeker vast. Ik probeer deze baan zoveel mogelijk te gebruiken om mijn eigen dingen op te kunnen zetten.

En natuurlijk is er ook nog heel veel leven te leven buiten de kantoormuren om. Je vindt ons regelmatig in de pub, luisterend naar live muziek (dat hebben ze hier iedere dag in bijna iedere pub!), of in de auto, onderweg naar de kliffen of een mooi, wild natuurgebied. Want dat is dus wel effe het voordeel van Ierland: het is zo ontzettend mooi!’

Emigreren naar Ierland - Myra Kokke 

Wat zijn jouw toekomstplannen qua schrijven?

‘Mijn doel is altijd geweest om iets voor mezelf te beginnen. Ik houd niet zo van het werken voor een baas of het hele concept van kantoortijden. Vrijheid is wat ik nodig heb en alleen ik kan mezelf dat geven. Met mijn achtergrond in marketing en reclame, heb ik een online marketing start-up opgezet. Hiermee kan ik als freelancer voor mensen en bedrijven werken vanuit waar ik op dat moment ben. Dat doe ik dan gewoon achter de laptop en voor een mooie betaalbare prijs.

Dat is namelijk een groot voordeel voor mijn klanten; het scheelt nogal wat met de kosten van een reclamebureau. Ik werk nu samen met een paar bedrijven in Ierland, een lifestylecoach in Servië en een band uit Amerika. Hartstikke tof, maar ik hoop natuurlijk te kunnen groeien naar een vast klantenbestand met een stabiel inkomen. Op die manier kan ik deze baan eindelijk de deur wijzen en de dingen doen die ik leuk vind, en daar al mijn energie in stoppen!

Ohja, en ik zou het beste bijna vergeten; ik ben ook druk aan het werk aan een boek! Het staat nu wat op een laag pitje; ik ben gewoon even te druk met mezelf, maar het zal geen jaren duren voordat je me tegenkomt in de boekenwinkel!’

Emigreren naar Ierland - Myra Kokke 

Tegen welke uitdagingen ben je aangelopen bij jouw emigratie?

‘Het grootste voordeel van Ierland is af en toe ook meteen het grootste nadeel; het is een zooitje ongeregeld hier. De bus komt de helft van de tijd niet opdagen (en wij in Nederland maar zeuren over vertragingen in het openbaar vervoer) en dat is normaal en daardoor ook hartstikke oké. De wegen kunnen levensgevaarlijk zijn, de elektriciteitsdraden hangen over de wegen en de internetverbinding is de helft van de tijd gewoon heel slecht. Ierland loopt een kleine 50 jaar achter op de rest van de wereld, maar dat maakt het ook net weer zo leuk.

Ik merkte dat ik geen andere keuze had dan te ontstressen. Die continue druk die je in Nederland kunt ervaren, daar schiet je hier helemaal niets mee op. Accepteren, loslaten en genieten van het moment. Daarbij zijn de mensen über vriendelijk en eigenlijk vrij behouden. Als geen-blad-voor-de-mond-nemende Nederlander was dat best wel even wennen. Vooral voor de Ieren denk ik. Gelukkig zorgt dat er ook wel weer voor dat ik opval en dat mensen me niet snel vergeten. Een netwerk is hier met een ongezouten mening snel gebouwd.’

Emigreren naar Ierland - Myra Kokke 

Welke tips kun je geven aan mensen die overwegen te gaan wonen in het buitenland?

Ga voor de volle 100%. Het universum zal haar best doen om het je zo aantrekkelijk mogelijk te maken om toch maar niet te gaan. Toen ik besloten had naar Ierland te vertrekken, kreeg ik ineens de baan van mijn leven voorgeschoteld. Ik heb die zonder twijfel aan de kant geschoven en vanaf dat moment leek de hele wereld zich te vormen naar mijn besluit om te gaan. Ik geloof echt dat je je leven helemaal zelf in kunt richten, zolang je er maar voor gaat. Zo hebben wij een vriend die voordat hij naar China vertrok ineens allemaal geweldig toffe kansen aangeboden kreeg. Hij bleef, en al die toffe kansen bleken zo geweldig helemaal niet te zijn. Hij had de sprong niet gemaakt en viel weer terug in het leven waar hij eigenlijk van weg wilde.

Het is alsof het universum allerlei interessante mogelijkheden voor je neus houdt om je maar van je pad af te halen. Of gewoon om te kijken of je bereid bent er echt voor te gaan. Pas als je die weerstaat en de sprong maakt, kom je op de juiste plek terecht. Zoals een vriendin van me zei “leap, and the net will appear”.’

Emigreren naar Ierland - Myra Kokke 

Waarom zouden we volgens jou een reis naar Ierland moeten maken en welke plekken moeten we dan echt bezichtigen?

‘Iedereen die me hier bezocht heeft zegt in een andere wereld beland te zijn. Eindelijk voelen ze even rust, weg van de structuur en orde. De mentaliteit is hier heel anders dan in Nederland. Stress kennen ze niet, arrogantie ook niet. De heren houden de deur voor je open, zelfs als je op 20 meter afstand loopt. Iedereen begroet elkaar op straat en als je in de kroeg tegen iemand aanstoot krijg je, in plaats van een klap in je gezicht, een biertje aangeboden. Ik ben van mening dat iedere Nederlander dat een keer mee moet maken. Vriendelijkheid vervangt vijandigheid.

Ik zou adviseren om niet naar Dublin te gaan. Dublin is te stads en lijkt gewoon net klein Amsterdam. Ga naar de zuid-west kust en bezoek de kleinere plaatsjes zoals Bantry, Kinsale of Glengarriff. Je kunt ook wat leuke, korte verslagjes vinden met tips en do’s en dont’s in Ierland op mijn website Chapter NINE. Cork is ook zeker een bezoekje waard, maar is vooral super als uitvalsbasis. Vanuit Cork pak je zo een bus naar de kliffen, de stranden, of de bergen van Glengarriff.

En als je er dan bent, duik dan sowieso een lokale pub in om te genieten van de Ierse kroegcultuur!’

Emigreren naar Ierland - Myra Kokke 

 

Wil je meer weten over Myra en haar te gekke blogs? Bezoek dan haar website Chapter NINE. Wil je niets meer missen? Volg haar dan op Facebook of Instagram. Wil je weten wat Myra zakelijk gezien voor jou kan betekenen? Bekijk dan de website van Myra over haar diensten op het gebied van Online marketing en social media. 

 

Heb je interesse in de verhalen van avontuurlijke vrouwen die een bestaan hebben opgebouwd in het buitenland? Ik heb de inspirerende interviews met deze wereldse vrouwen verzameld. Je vindt ze terug op deze pagina met interviews.

Emigreren naar Ierland? Myra Kokke deed het! Ze werd verliefd op het land en de man van haar dromen. Ze blogt en werkt als freelancer. Lees hier meer!

 

Voor meer inspiratie:

Laat je inspireren!

Meld je hier aan voor de maandelijkse Inspiratiemail en wordt als eerste getipt over handige reistips, de nieuwste blogs en exclusieve aanbiedingen. DIT WIL JE NIET MISSEN!
Inschrijven Inspiratiemail

Facebook

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Ontdek je bestemming Inspiratiemail en mis niets meer!