Emigreren naar Gran Canaria: verliefd op de sfeer, de mensen en de mentaliteit

 

Melissa Aarssée is in 2014 samen met haar hond Bram geëmigreerd naar Gran Canaria. Begin 2017 is zij weer teruggekeerd naar Nederland. Haar ouders wonen nog wel steeds op Gran Canaria en daarom vliegt ze nog regelmatig op en neer naar dit bijzondere eiland. Melissa blogt graag over Gran Canaria en geeft handige tips over vakanties, wonen en werken op dit eiland. In dit interview vraag ik haar naar haar ervaringen daar en uiteraard geeft zij ook nog wat handige tips over onder andere emigreren en Gran Canaria. Veel leesplezier! 🙂

 

Wat heeft je doen besluiten om uit Nederland te vertrekken en op Gran Canaria te gaan wonen?

‘Goede vraag! Om daar antwoord op te geven moet ik je even mee terugnemen naar mijn jeugd. Ik had namelijk altijd al de droom om eens in het buitenland te wonen en werken. En zo gebeurde het dat in 2009 solliciteerde voor een zomer als reisleidster in Frankrijk enEmigreren Gran Canaria - Melissa Anfi Beach later Spanje. Dit was zó gaaf dat ik een jaar later nog een keer ben gegaan, maar toen als reisleidster in Gran Canaria! Het grappige aan Gran Canaria is dat je het of helemáál niks vindt, óf op slag verliefd bent. En dat laatste was bij mij het geval. De sfeer, de mensen, de mentaliteit. Zo’n beetje alles sprak me aan. Helaas moest ik tegen het einde van de zomer weer terug naar Nederland.

In 2011 – een jaar na mijn reisleidster-avontuur – besloten mijn ouders te emigreren naar Gran Canaria. Ook zij hadden altijd al een droom om in het buitenland te wonen (aha, daar heb ik het dus van!). Het gevolg was dat ik in de jaren daarop constant op- en neer vloog. Het werd mijn tweede thuis. In die periode had ik overigens een goedbetaalde, fulltime baan en een prima leven voor Nederlandse maatstaven. Maar toch miste ik iets. En alsof het lot mij een handje wilde helpen, kreeg ik eind 2013 te horen dat er een reorganisatie zou plaatsvinden binnen de afdeling waar ik werkte en werden er niet langer zomaar vaste contracten afgegeven. En eerlijk gezegd gaf deze ontwikkeling de doorslag om serieus na te denken over emigreren naar Gran Canaria!’

 

Hoe zag jouw leven op Gran Canaria eruit?

‘Het is voor mij heel lastig dat te omschrijven. Gran Canaria is zó anders en totaal niet te vergelijken met Nederland. Het is in veel opzichten natuurlijk minder: de lonen, sociale zekerheid etc. Maar ondanks dat zijn de mensen daar véél gelukkiger. Voor mijn emigratie had ik overigens via via al een baan gevonden. Ik zou aan de slag gaan als Salesvertegenwoordiger bij een grote hotelketen die vakantiepakketten verkocht. Dit heb ik uiteindelijk een paar maanden gedaan, tot ik de kans kreeg om voor hetzelfde hotel binnen de marketing aan de slag te gaan. Dit was echt onwijs gaaf! Ik startte meestal tussen 8.30 en 9.00 uur en werkte dan tot een uur of 15.00, soms 16.00 uur. Ik was de hele dag buiten en had collega’s van allerlei nationaliteiten. Omdat ik de hele dag andere talen sprak (voornamelijk Spaans, Engels en Duits), had ik soms echt moeite met Nederlands praten. In mijn vrije tijd ging ik vaak naar het zwembad, strand, drankjes doen met vrienden of lekker de bergen in met mijn Labrador Bram.

Tijd is niet belangrijk

In 2016 besloten mijn ouders de makelaardij in te gaan en vroegen ze mij – gezien mijn achtergrond en ervaring – om te helpen bij het bouwen van een website en het inrichten van de marketing. Dat deed ik naast mijn reguliere baan. En als het dan heel druk was, hielp ik ook mee met de bezichtigingen. Ik verveelde me dus nooit! Dankzij mijn werk kwam ik eigenlijk constant in aanraking met nieuwe mensen en zo bouwde ik al snel een vriendenkring op. Wat daar dan zo leuk is, is dat mensen een heel andere omgang met elkaar hebben. Je hoeft niet wéken van tevoren een datum in te plannen om met elkaar af te spreken. Er is altijd tijd voor een wijntje of een BBQ en men maakt zich ook niet zo druk om de tijd, of om op tijd te komen.’

Wat zijn de dingen die je hebt geleerd sinds je geëmigreerd bent naar Gran Canaria?

‘O, daar heb ik toevallig laatst nog een leuke blog post over geschreven! Er zijn een paar dingen substantieel anders in Gran Canaria. Zoals ik net al aangaf leven mensen sowieso minder op de tijd. Daarnaast is iedereen heel relaxed en maken ze zich niet zo druk om van alles en nog wat. Dat verschil kun je heel goed merken als je een tijdje niet in Nederland bent geweest. Ik weet nog goed dat ik na twee jaar een keer op vakantie ging in Nederland. Wauw, wat een cultuurshock was dat zeg! Ik snapte echt niet waarom iedereen zo gehaast en gestresst was. En wat me toen ook opviel, is dat Nederlanders heel erg gehecht zijn aan status. Dat heb je in Gran Canaria niet hoor. Daar kijken ze gewoon of jij een leuk persoon bent! ’

En je woont nu weer in Nederland? Waarom ben je teruggegaan?

‘Ja ,dat klopt. En dat vraag ik mijzelf ook iedere dag af 😉 Haha! Nee, hoor. Laat ik voorop stellen dat ik de afgelopen drie jaar met ontzettend veel plezier in Gran Canaria heb gewoond en gewerkt. Mijn ouders en vrienden wonen er overigens nog steeds, dus ik vlieg vaak genoeg op en neer! De keuze om weg te gaan was echt heel moeilijk. Ik zou zeggen dat het een combinatie van redenen was. Zo Emigreren Gran Canaria - Melissaheb ik een neefje en nichtje van 11 en 7 jaar die destijds amper wisten wie ik was, omdat we elkaar praktisch nooit zagen of spraken. Maar wat echt de doorslag gaf, was mijn 28ste verjaardag. Oké, ik weet dat je nu denkt: waar heb jij het nou weer over? Ik besefte me toen ineens dat ik een heel comfortabel leven had, maar mijn ambities daar niet kon waarmaken. De kans op een goede baan, stabiliteit, sociale zekerheid, dat heb je daar niet. Het was dus een afweging: in Gran Canaria blijven (en dan had ik daar voor de rest van mijn leven gewoond), of teruggaan zodat ik nog de kans en tijd had (voordat ik 30 werd) om een carrière op te bouwen.

En dus ben ik sinds het voorjaar van 2017 weer woonachtig in Nederland. In het begin was dat heel moeilijk, want wonen in het buitenland verandert jou als persoon enorm. Je bent anders, je hebt dingen meegemaakt en geleerd. Maar of ik hier voor de rest van mijn leven blijf wonen? Dat weet ik nog niet. Zoals ik eerder aangaf: Gran Canaria was en ís mijn tweede thuis en dat zal altijd zo blijven. En via mijn blog – waar ik andere mensen tips en informatie geef over Gran Canaria – blijven we altijd met elkaar verbonden :-).’

 

Welke tips kun je geven aan mensen die overwegen te gaan wonen/werken in het buitenland?

‘Over het algemeen is het wel handig dat je je als persoon makkelijk kunt aanpassen en jezelf ook de tijd geeft om te aarden. Emigreren en alles wat daarbij hoort in gang zetten is één ding. Veel emigranten krijgen kort na hun emigratie toch het gevoel van: ja en nu dan? En dan begint het eigenlijk pas. Ik denk dat je jezelf toch minimaal een jaar of twee moet geven om je helemaal aan te passen aan de lokale gewoontes en gebruiken. Canario’s zijn echt top mensen, maar je zal nooit één van hen worden. En ook dat is iets wat je beter vroeg dan laat kunt accepteren. Wat ik zou adviseren aan mensen die een emigratie overwegen is om niet al je schepen achter je te verbranden. Weggaan is makkelijker dan terugkomen.

De allerbelangrijkste tip die ik je kan meegeven is: eerst proberen! Kijk, veel mensen drómen van emigratie. En ja, het is ook een droom die uitkomt. Maar toch schuilt hier een gevaar in. Er zijn namelijk veel mensen die de boel romantiseren. Als je de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt hebt, of over een bescheiden vermogen beschikt zul je daar gewoon moeten werken. En op een bepaald moment heb je daar ook een leven met je dagelijkse dingetjes. Het is dus geen eeuwige vakantie. Mijn advies: ga nou eerst een paar keer naar Gran Canaria, of welk land dan ook, met de intentie te ervaren hoe het is als je er wóónt.’

Waarom zouden we een reis naar Gran Canaria moeten overwegen en welke plekken moeten we dan echt bezichtigen?

‘Wow, heb je even? Haha! Wat fijn is om te weten: Gran Canaria is veilig. Voor toeristen in het algemeen, maar ook zeker voor vrouwen. Je kunt daar gerust in je uppie over straat na een avondje stappen. Daarnaast is het er een heel jaar door mooi weer. Ook in de winter is het gerust 20, soms wel 25 graden. Gran Canaria wordt over het algemeen aangeboden als zonbestemming, maar wat veel mensen niet weten is dat je ook een prachtige natuur hebt. Vooral het binnenland en de bergen zijn écht de moeite waard. En het leuke is dat je daar heel gemakkelijk een auto kunt huren. De wegen zijn hartstikke begaanbaar.

Maar goed, mocht je dan tóch voor de zon gaan dan moet je echt een keer naar het Amadores strand en het strand van Anfi del Mar. Die laatste ligt pal aan het hotel waarvoor ik werkte en is opgeschoten met hagelwit zand uit de Bahama’s. Zo waan je jezelf even in de Dominicaanse republiek :-).

Verder zou ik zeggen: kom gerust eens langs op mijn blog! Waar deze in eerste instantie gericht was op mensen die naar Gran Canaria willen emigreren, probeer ik het toch steeds breder te trekken met handige info en leuke tips over Gran Canaria. Dus ook voor vakantiegangers! En als er mensen zijn die vragen hebben dan kunnen ze me altijd een berichtje sturen. Vind ik hartstikke leuk!’

Emigreren naar Gran Canaria

 

Wil je meer weten over Melissa en/of Gran Canaria? Breng dan zeker een bezoek aan haar blog Emigreren Gran Canaria. Heb je vragen of wil je op de hoogte blijven over alle nieuwe artikelen? Volg Melissa dan op Facebook of meld je aan bij haar Facebook-groep! Zeker doen! 🙂

Heb je interesse in de verhalen van avontuurlijke vrouwen die een bestaan hebben opgebouwd in het buitenland? Ik heb de inspirerende interviews met deze wereldse vrouwen verzameld. Je vindt ze terug op deze pagina met interviews.

Emigreren naar Gran Canaria? Melissa Aarssée deed het! Ze was verliefd op het eiland en heeft er een mooi bestaan opgebouwd. Lees meer over haar leven daar.

Super tip

Ook emigreren naar Spanje?

Huis kopen Ibiza (Ibiza Estates)