Emigreren naar China:

van onleesbare tekens tot een missende kaasschaaf!

 

Emigreren naar China? Jenny Kaandorp en haar gezin deden het eind vorig jaar! Jenny is grafisch vormgever en heeft een leuke webwinkel: Jenny’s Ambachtswinkel. Ze verkoopt onder andere leuke stickers, posters en ansichtkaarten. Haar vriend heeft vorig jaar een baan aangeboden gekregen in China. Eind vorig jaar zijn zij, samen met hun 2-jarige zoontje Jayson, naar China verhuisd. Ze wonen nu in Baoding, zo’n 150 kilometer ten zuiden van Peking. Ik heb haar gesproken over haar ervaringen, uitdagingen en het draaiende houden van haar webshop.

Dus…. 5 vragen aan Jenny Kaandorp!

 

1. Hoe ben je in China beland?

Emigreren naar China - Jenny Kaandorp - 01‘Mijn vriend is engineer en hij was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Er kwam een recruiter voorbij die contact had met een bedrijf in China. Ik zei altijd tegen mijn vriend: ‘Ik vind alles goed, behalve China’. Dus je raadt het al.. Het werd China! We hebben een zoontje van 2 en nu is hij nog flexibel. Als je dit over een paar jaar gaat doen, dan haal je hem echt uit zijn leefomgeving. Daarom zijn we dit avontuur nu aangegaan. We wonen nu in een community. Er staan hier allemaal grote flats waar alle expats met hun families wonen.’

 

2. Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe?

‘Wat heel erg gaaf is, is dat we veel andere plekken kunnen gaan ontdekken. Wanneer je in Nederland woont, kies je er misschien voor om ’s zomers naar Frankrijk te gaan. Nu gaan we naar Thailand, omdat dat nu in de buurt ligt! Emigreren is heel leuk, maar soms ook echt wel moeilijk. In Nederland had ik een vast ritme en mijn eigen dingen en dat is grotendeels weggevallen. Ik ben inmiddels zelf hier weer aan het werk . Dat maakt het gemakkelijker, omdat je dan weer opnieuw een routine creëert. Het leven in China frustreert soms, omdat de cultuur echt anders is. Je blijft je steeds verbazen!

 

Emigreren naar China - Jenny Kaandorp - 023. Wat zijn jouw grootste uitdagingen?

‘De communicatie vind ik heel lastig. Mensen spreken hier slecht Engels. Ik gebruik vaak een vertaal-app en vaak laat ik plaatjes zien van de dingen die ik zoek. Ook het eten vind ik lastig. Het Chinese eten vind ik lekker, maar ik hou wel van gezond eten. In Nederland bekeek ik alle etiketten om te zien wat er precies inzit, maar dat gaat gewoon niet hier. Die Chinese tekens zeggen me helemaal niets! Verder mis ik het hardlopen met een groepje. Dat kennen ze hier niet. Qua spullen kom je er ook achter dat ze bepaalde zaken helemaal niet gebruiken hier, zoals een kaasschaaf en hand- en theedoeken.’

 

4. Hoe houd je je webshop draaiende vanuit China?

‘Dat is nog wel een uitdaging! We hebben oppas geregeld voor Jayson, waardoor ik nu 4 dagen kan werken. In Nederland heb ik iemand gevonden die mijn stickers nu snijdt en verstuurt. Dat is erg fijn! Ik ben ook grafisch vormgever. Dat is allemaal computerwerk, dus dat kan ik gewoon vanuit hier doen. Er gaat nu zoveel online en dat maakt het zoveel malen gemakkelijker! Ik ben me er dan ook erg van bewust dat zaken als Instagram en Facebook nu belangrijker zijn voor mijn online zichtbaarheid.

Een uitdaging met mijn webshop vind ik het laten drukken van bijvoorbeeld posters en het versturen daarvan. Ga ik dat vanuit China doen of vanuit Nederland? Hoe werkt het met verzenden en welke prijzen kan ik dan nog vragen? Dat zijn keuzes die gemaakt moeten worden. Ik wist van te voren dat ik wel tegen zaken aan zou lopen. Wat ik heel fijn vind, is dat ik lid ben van de Stoute Schoenen Club van Eefje Verhagen. Zo heb ik toch op afstand contact met andere vrouwelijke ondernemers en kunnen we met elkaar sparren.’

 

5. Welke tips zou je willen geven aan iemand die overweegt te gaan emigreren?

Emigreren naar China - Jenny Kaandorp 03‘Ik zou ten alle tijden zeggen ‘DOEN!’, omdat het echt heel gaaf is! Maar besef dat het niet altijd leuk zal zijn en dat er ook wel dingen tegen zullen gaan zitten. Daarnaast is het belangrijk dat je iets te doen hebt, zoals een eigen bedrijf of een hobby. Je familie en vrienden vallen weg en ook een groot gedeelte van de invulling van je vrije tijd. Ik ben hier gewoon gaan doen wat ik in Nederland ook deed. Ik zit hier inmiddels ook op tekenles en ik versta er geen hout van wat de leraar vertelt, maar we komen er toch uit.

Als je kinderen hebt, zorg dat je oppas regelt, zodat je de ruimte hebt om zelf iets te kunnen gaan doen. Anders val je vrij snel in een gat, denk ik. Probeer ook om snel te contact maken als je ergens anders gaat wonen. Ik heb gemerkt dat de andere expat-vrouwen erg behulpzaam zijn. We zitten immers ook allemaal in hetzelfde schuitje. En zorg er ook voor dat je bevriend raak met een local. Bij ons is dat gegaan via de oppas van Jason. Zij spreekt erg goed Engels en helpt ons met van alles. Dat is heel fijn!’

 

Ben je benieuwd naar de avonturen van Jenny in China en wil je er meer over lezen? Schrijf je dan in voor haar nieuwsbrief of volg haar op Facebook of Instagram! Ze deelt hier veel over haar leven in China.

Heb je interesse in de verhalen van avontuurlijke vrouwen die een bestaan hebben opgebouwd in het buitenland? Ik heb de inspirerende interviews met deze wereldse vrouwen verzameld. Je vindt ze terug op deze pagina met interviews.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe blogs? Volg Ontdek je bestemming dan op Facebook en Instagram!

 

Emigreren naar China? Jenny Kaandorp en haar gezin deden het! Lees meer over haar avonturen en hoe ze haar webshop draaiende houdt vanuit China.

Voor meer inspiratie:

<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1515953783642","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000067181556","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"link_name":"Lonely%20Planet%20China%2C%20Lonely%20Planet","link_subid":"LonelyPlanetChina","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1515953783642"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1515954025331","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000077369153","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"link_name":"Capitool%20Reisgidsen%20Top%2010%20-%20Hong%20Kong%2C%20Capito...","link_subid":"CapitoolHongKong","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1515954025331"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1515953890063","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=1001004004867692","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"link_name":"Chinees%3F%20%27n%20Makkie%21%2C%20Tin%20Chau%20Tsui%20%26%20Tin%20Chau%20Tsui","link_subid":"ChineesNMakkie","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1515953890063"></script>

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Ontdek je bestemming Inspiratiemail en mis niets meer!

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>