Wat er vooraf ging aan mijn allereerste verre reis

 

In 2014 maakte ik mijn eerste verre reis naar Zuid-Afrika. Ik was niet iemand die al jaren droomde van het bezoeken van verre en exotische bestemmingen. Reizen stond nooit echt hoog op mijn verlanglijstje. Vakantie vieren deed ik heel graag, maar het maken van een verre reis was eigenlijk nog nooit echt bij me opgekomen. Toch kwam er in 2014 een moment dat ik heel duidelijk voelde dat ik een reis moest gaan maken. Maar dat ging nog niet eens zo gemakkelijk als ik had gehoopt. Wat er aan deze reis vooraf ging, welke tegenslagen er op mijn pad kwamen en hoe het uiteindelijk toch gelukt is, dat lees je in dit artikel. 

Zuid Afrika Panorama route

 

Waarom wilde ik op reis?

Maanden lang worstelde ik met lichamelijke klachten. Ik was moe, had nergens meer energie voor en mijn lichaam had er duidelijk ook geen zin meer in. Ik ging van behandelaar naar behandelaar in de hoop dat mijn rug-, nek- en schouderklachten werden opgelost. Maar dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Ik reageerde op stress. Ik had een baan waarin ik niet echt op mijn plek zat en waar ik geen energie van kreeg. Mijn relatie was net over en ook die had me veel te veel energie gekost. Vriendschappen waren er wel, maar voelde ook een beetje uit balans. Ik gaf veel meer dan dat ik terugkreeg. Na een half jaar rustig aan doen en herstellen, voelde ik me eindelijk weer wat beter worden. Maar mijn leven zag er nog steeds hetzelfde uit. Ik had heel erg de drang om iets te gaan doen, iets anders. Er moest toch meer zijn in het leven dan dit?

Op een zaterdagavond keek ik All you need is love en zag ik Robert ten Brink afreizen naar Zuid-Afrika waar hij families en geliefden met elkaar herenigden. Ze verbleven in een accommodatie dat uitkeek over een bizar mooi natuurpark. Voor hun ogen liepen giraffen, olifanten, zebra’s en nog veel meer andere dieren. Op dat moment voelde ik me zo enthousiast worden en dacht ik maar één ding: ‘Dit wil ik ook! Hier wil ik naartoe. Dit is wat ik nodig heb.

 

Maareh… durfde ik dat wel?

Uiteraard kwam mijn brein direct om de hoek kijken. Die vond er ook iets van. ‘Jeetje, Kim.. Zou je dat nou wel doen? Je bent nog nooit buiten Europa geweest? Met wie ga je dan? Kun je niet beter veilig dicht bij huis blijven? Misschien krijg je wel weer heel veel last van je lichaam…’ Hij probeerde me te beschermen en me op mijn plek te houden. Maar he, dat was nou net wat ik niet wilde. Het gevoel om te gaan was zó sterk, dat ik besloot om eens een keer niet naar al deze belemmerende gedachtes te luisteren. Dus ik ging uitzoeken wat er mogelijk was om deze reis te gaan maken. 

Zuid-Afrika Hluwluwe -Umfolozi National Park Olifant

 

Mijn zoektocht naar de ideale reis

In mijn directe omgeving was er inderdaad niemand die met mij mee wilde of kon. En helemaal alleen reizen met een rugzakje op, vond ik net iets te avontuurlijk. Er moest een middenweg zijn. Ik melde me aan op allerlei forums en had contact met meiden die ook wilden gaan reizen, maar die dat liever niet helemaal alleen wilden doen. Uiteindelijk leverde dat geen resultaat op. Ze wilden of pas veel later of ik voelde niet echt direct een klik. Dus volgende optie.. Een groepsreis dan maar? Maar is dat niet alleen voor oude mensen? Haha, nou dat bleek niet zo te zijn…

 

Een singlereis maken?

Ik verdiepte me in groepsreizen en kwam er snel achter dat er ook reizen zijn voor singles. Een reis waarbij alle deelnemers alleen reizen. En nee, geen datingreis . Misschien was dat wel iets voor mij? Ik bekeek het aanbod van reizen en er bleek een mega gave reis door Zuid-Afrika tussen te zitten. Weer had ik zo sterk het gevoel: ‘Dit is het! Dit moet ik gaan doen.’ Zelfs de groepssamenstelling zag er mega fijn uit. Van alles wat, maar vooral heel veel mensen uit mijn leeftijdscategorie. Maar helaas.. Deze reis was helemaal volgeboekt.. Shit. 

Het idee van een singlereis sprak me heel erg aan, omdat het me super fijn leek om op reis te gaan met een groep gelijkgestemden. Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe plekken ontdekken. Ik werd steeds enthousiaster. Tja, alleen die reis die ik wilde maken, was er dus niet meer. Ik heb gezocht naar alternatieven. Ook mijn moeder was er erg fanatiek in. Van China gingen we weer over naar de Caraïben en naar Thailand. Maar het raakte me allemaal niet zo als die reis naar Zuid-Afrika.

Wat moest ik nu doen? Mijn hart lag bij Zuid-Afrika en de andere opties voelde niet zo goed. ‘Dan maar niet gaan? Misschien was het toch wel niets voor mij en was het toch niet de bedoeling dat ik zou gaan..’ Ik voelde onrust en besloot mijn keuze even uit te stellen. Maar het liet me niet los. Die reis naar Zuid-Afrika zat in mijn hoofd en ging daar niet meer weg.

Zuid-Afrika Kruger National Park Zebra

 

Het verlossende woord…

Op een zaterdagmiddag liep ik met mijn moeder in het winkelcentrum en we stapten bij het reisbureau naar binnen. Het reisbureau waar ik vroeger wel eens een dagje heb meegedraaid als soort van stage. De dame daar kennen we dus goed en we maken wel vaker een praatje. Ik legde haar mijn situatie voor en de vertelde over de reis die volgeboekt was. Ze ging voor mij op zoek en nog eens bellen naar de reisorganisatie om te kijken of er nog iets mogelijk was.

En wat bleek… De laatste boeking was een reservering! En die reservering liep over een aantal dagen af. Als diegene dan niet bevestigd had, werd het plekje vrijgegeven. Ze zorgde ervoor dat ik vrijdag gebeld zou worden om me te laten weten of er wellicht toch nog een plekje was. Mijn hemel, er was opeens toch weer een mogelijkheid dat ik mee zou gaan! En dat alleen maar door te delen wat ik wilde en hulp te vragen. 

Die dag, 8 augustus 2014, zat ik op mijn werk. Een dag met veel afspraken. Maar mijn telefoon liet ik niet uit mijn zicht. En toen werd ik gebeld… De reservering was komen te vervallen en er was een plekje vrij. Ik kon mee op de reis die ik zo graag wilde maken! Ik kreeg spontaan de tranen in mijn ogen, kreeg kippenvel en was zo intens blij! Dit was wat ik wilde, ik liet het niet los, zocht mogelijkheden en nu ging ik het gewoon doen!

 

Aaaaah, ik ging naar Zuid-Afrika!!

Dat bleek één van mijn beste keuzes ooit te zijn. Wil je meer weten over mijn ervaringen tijdens mijn reis en wat deze reis voor mij betekent heeft? Lees dan mijn blog De voorbereidingen voor mijn allereerste reis naar Zuid-Afrika

Herken jij je hierin? Heb jij wel eens zo sterk het gevoel gehad dat je iets écht moest gaan doen? En heb je toen je gevoel gevolgd?

Kim Zuid Afrika Kaapstad

Na een lastige periode wilde ik op reis. Maar waar naartoe en met wie? Ik ging op onderzoek uit en boekte mijn droomreis! Lees hier hoe ik dat deed.

Wil je op de hoogte blijven?