Ecuador Vingerafdruk

 • Ecuador Blogserie •

Deel 4: De geweldige Galapagos eilanden

 

Een reis door Ecuador: het leek me zo gaaf, maar ik wist tegelijkertijd eigenlijk niet zo goed wat ik ervan kon verwachten. Het was mijn eerste kennismaking met Zuid-Amerika. Ecuador wordt ook wel ‘Zuid-Amerika in het klein’ genoemd door de verschillende landschappen zoals het Andesgebergte, het regenwoud en de prachtige kust. Genoeg fotogenieke plekken, dus dat zat wel goed! Sander en ik zouden gaan wandelen tussen de vulkanen in de Andes, hoogstwaarschijnlijk wegspringen voor de spinnen in de Amazone en de meest bijzondere dieren gaan ontdekken op de Galapagos-eilanden.

Het werd een reis vol nieuwe ontdekkingen, bijzondere gesprekken, prachtige natuurgebieden en bijzondere dieren. Een reis die me ook weer een heleboel mooie inzichten heeft opgeleverd. In deze 4-delige blogserie neem ik jullie graag mee op reis en deel ik mijn mooiste ervaringen. Dit is het laatste deel. Het eerste deel ‘De start van een geweldige reis + Quito ontdekken’, het tweede deel ‘De Andes-beleving en beklimming van de Cotopaxi-vulkaan’ en het derde deel ‘Het Amazone-avontuur’ kun je hier lezen!

 

Op naar de Galapagos eilanden!

Onze rondreis door Ecuador sluiten we af op de geweldige Galapagos eilanden. Wat heb ik hier zin in, zeg! Alle mooie foto’s die ik heb gezien van de landschappen en de bijzondere dieren maakte dat dit voor mij alle lange tijd een droombestemming is! We hebben een arrangement geboekt van 5 dagen waarbij we 3 eilanden bezoeken. Ik neem jullie graag mee op ons avontuur!

 

Santa Cruz

Vanuit Quito, via Guayaquil, komen we aan op het eiland Baltra. De zon scheen, de temperatuur was heerlijk. Vanaf het vliegveld rijden we in een bus naar de haven en vanaf daar steken we met een ferry het kanaal over naar het eiland Santa Cruz. In de haven worden we opgehaald met een jeep waarmee we naar de hooglanden rijden. Het zonnige weer maakt plaats voor laaghangende bewolking. Hoe hoger we komen, hoe bewolkter het wordt. We stoppen op een plek waar een boer zijn land beschikbaar heeft gesteld aan de mega grote landschildpadden. Hier leven ze in een beschermd gebied en kunnen ook de toeristen deze bijzondere dieren bekijken. Echt te gek! Die beesten zijn zooooo groot! Je kunt best dichtbij komen, maar het is de bedoeling dat je zo’n 200-300 meter afstand houdt, zodat de schildpadden geen last van je hebben. Wat een gave beesten zijn dit zeg!

Ecuador Galapagos eilanden Landschildpadden

Onze volgende stop is het centrum van Santa Cruz; het gezellige stadje Puerto Ayora. Hier vind je tientallen restaurantjes en souvenirsshops. Verwacht hier geen lokaal eten, maar veel westerse gerechten. Ben je op zoek naar bijzondere dieren? Dan kun je je hart ophalen in de haven of bij de vismarkt. Hier zie je zeeleeuwen, kleine zeeleguanen en diverse grote vogels. Het is zo’n gaaf gezicht als je opeens een zeeleeuw ziet liggen die hier rustig ligt te zonnen!

 

Tortuga Bay

Tortuga Bay is een strand aan de kust van Santa Cruz. Een wandeling van ongeveer 45 minuten brengt je bij een natuurgebied waar je onder andere zeeleguanen en enorme cactussen kunt spotten. Tijdens de wandeling zie je veel gemarkeerde plekken. Hier mag je niet komen, omdat dit plekken zijn waar zeeschildpadden hun eitjes hebben gelegd. Na een tijdje wandelen over het strand kom je bij een plek waar je bomen ziet. Dit is de plek waar enorm veel zeeleguanen komen uitrusten. Je ziet ze hier overal; onder de bomen, in de duinen of gewoon midden op het strand! Wanneer je nog wat verder loopt kom je op een stuk strand waar je heerlijk kunt zwemmen en snorkelen. Hier zul je ook veel locals tegenkomen.

Ecuador Galapagos eilanden Zeeleguaan

Charles Darwin Research Center

Het Charles Darwin Research Center is een centrum dat onder andere onderzoek doet gericht op het behouden van het Galapagos ecosysteem. Zij doen er hier ook alles aan om ervoor te zorgen dat bepaalde diersoorten niet uitsterven.

In het centrum kun je allerlei informatie krijgen over het werk dat ze verrichten, maar ook kom je meer te weten over de tijd dat Charles Darwin deze eilanden heeft ontdekt. Je kunt daarnaast ook de mega landschildpadden en landleguanen bewonderen die hier gehouden worden voor een fokprogramma of die helaas niet meer terug de wilde natuur in kunnen. Ik vond het eigenlijk een beetje tegenvallen, vooral omdat ik deze dieren in het wild al had gezien.

 

North Seymour

Vanuit Santa Cruz maken we een boottocht naar het eiland North Seymour. Onderweg stoppen we bij een strandje. Hier maken we een kleine wandeling naar een meertje; een plek waar we flamingo’s kunnen spotten. Ook is dit een geweldige plek om te snorkelen. Omdat het water erg koud kon zijn, hebben we wetsuits gehuurd en dat was geen overbodige luxe 😉

Tijdens het snorkelen zien we prachtig koraal en de mooiste kleurrijke vissen. Maar het hoogtepunt is toch wel de mega grote zeeschildpadden waar we naast en boven kunnen zwemmen. Wat een ervaring! Dit is zo bijzonder. We zien zelfs nog mantraroggen. Helaas zwommen die snel weg toen we dichterbij kwamen.

Ecuador Galapagos eilanden Snorkelen

Uiteindelijk komen we aan bij North Seymour waar er twee kleine zeeleeuwen ons welkom heten. Wat blijft dit toch bijzonder! Het landschap hier is echt weer zo compleet anders dan op Santa Cruz. Heel mooi: roodkleurige grond en stenen en de mooiste cactussen. Hier spotten we al snel de eerste landleguanen; wat een grote beesten zijn dit! En wat een mooie kleuren hebben ze. Op dit eiland zie je ook veel vogels, zoals de Blue Footed Boobies. Het grappige van deze vogels is dat ze geboren worden met witte voeten. Pas later worden deze blauw!

De wandeling langs het strand laat ons ook nog veel zeeleeuwen zien; heerlijk zonnend op het strand of spelend in het water. Wat is dit toch een te gekke bestemming! Het zonnetje is hier wel echt heel erg scherp, dus zelfs nadat ik me meerdere keren flink had ingesmeerd, ben ik hier toch behoorlijk verbrand. Oeps!

Ecuador Galapagos eilanden Blue Footed Boobies

San Cristobal

Vanaf de haven van Santa Cruz varen we met een speedboot naar het eiland San Cristobal. In oktober is de zee heel wild en dat merkten we. Mijn hemel, wat is dit een helse tocht. 2 uur lang klappen we continue met een knal op de golven. Om ons heen worden steeds meer mensen ziek, maar gelukkig doorstaan wij de rit behoorlijk goed. 

Puerto Baquerizo Moreno is het stadje dat aan de pier ligt en waar je een aantal restaurantjes en winkeltjes vindt. Een heerlijke plek om het leven in de haven te aanschouwen. Als je nog geen zeeleeuwen gezien had, dan kun je nu echt je hart ophalen. Ze liggen hier echt overal!

We hebben een bezoek gebracht aan het Breeding Center La Galapaguera. In dit broedcentrum worden de mega grote landschildpadden gefokt. De populatie landschildpadden is in de afgelopen tientallen jaren behoorlijk teruggelopen, door invloeden van de mens. Om te voorkomen dat deze bijzondere dieren uitsterven, zijn er op meerdere eilanden van deze broedcentra opgezet. De kleine schildpadden blijven tot hun 5e jaar in het centrum en worden dan uitgezet in de natuur, aan de andere kant van het eiland. Er waren hier dus veel baby-schildpadden; wat natuurlijk ook super schattig was om te zien.

Ecuador Galapagos eilanden Landschildpadden baby

Puerta Chino

Vervolgens zijn we naar het strand Puerto Chino gegaan. Dit strand is echt prachtig! Heldere blauw water en wit zand. Maar wat het helemaal bijzonder maakt, is dat je hier tussen de zeeleeuwen kunt liggen. Dit is een plek waar ze heel graag komen opdrogen en zonnen. Je ziet ze dan ook regelmatig vanuit de zee aan komen drijven. Het is dus ook mogelijk om tussen de zeeleeuwen te zwemmen! Dat was zo gaaf!! We zagen ook nog wat mooie zeeschildpadden voorbij zwemmen.

Ecuador Galapagos eilanden Puerto Chino

 

Playa Mann

Het centrum van San Cristobal is niet zo levendig en toeristisch als op Santa Cruz. Je vindt hier ook minder restaurantjes en winkeltjes, maar je kunt je hier alsnog prima vermaken! Als je vanuit het centrum een stukje langs het water loopt, kom je na een tijdje bij het strand Playa Mann. Ook hier komen de zeeleeuwen het strand op en kun je ze bewonderen. Hier zijn ook veel locals. Er zijn kinderen die hier hun huiswerk maken. Haha, kun je het je voorstellen? Je huiswerk maken op het strand tussen de zeeleeuwen?!

Één zeeleeuw is erg nieuwsgierig en vindt het plekje van onze buren wel erg lekker, dus hij jaagt ze gewoon weg. Dan ligt hij vlak naast mij. Na een tijdje is hij zijn huidige plek zat en zet hij zijn zinnen op de mijne. En dus was ik ook weg 😉
Ook zijn hier veel baby-zeeleeuwen op dit strand. Echt zoo schattig!

Ecuador Galapagos eilanden Zeeleeuwen

 

De dagen op de Galapagos eilanden vliegen voorbij! We hebben alle dieren gezien die we graag wilden zien en zelfs nog meer. Het blijft zo bijzonder dat de meeste dieren echt alleen hier leven. Het is zo mooi en ik ben zo blij dat ik dit heb mogen meemaken. Absoluut een plek voor op je bucketlist!!

 

Heb je nog vragen over deze gave bestemming? Ben jij wel eens op de Galapagos eilanden geweest? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe blogs? Volg Ontdek je bestemming dan op Facebook en Instagram!

 

Ontdek Galapagos | De geweldige Galapagos Eilanden mogen niet ontbreken op jouw reis door Ecuador. Laat je betoveren door de prachtige natuur en de bijzondere dieren. Welke eilanden moet je zeker bezoeken? Ik vertel je er alles over!

Voor meer inspiratie:

<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1516039043703","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000058527848","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"link_name":"Insight%20guides%20-%20Ecuador","link_subid":"InsightGuidesEcuador","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1516039043703"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1516039085723","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000054271632","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"link_name":"Rough%20Guide%20-%20Ecuador%20%26%20the%20Galapagos%20Islands%2C...","link_subid":"RoughGuideEcuador","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1516039085723"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1516039191505","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000035167365","site_id":"52780","target":true,"rating":false,"price":true,"link_name":"David%20Attenborough%20-%20Galapagos%2C%20David%20Attenborough","link_subid":"DavidAttenboroughGalapagos","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1516039191505"></script>

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Ontdek je bestemming Inspiratiemail en mis niets meer!

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>