Het is alweer 2022 en dat betekent dat het nu dรฉ tijd van het jaar is om de balans op te maken, doelen te stellen en vooruit te kijken naar een nieuw jaar. Wat wil je in 2022 bereiken? Wat wil je allemaal doen? Waar wil je eind 2022 staan?
Hoe wil je dat je leven eruit ziet? Maar natuurlijk ook: Hoe wil je dat je business eruit ziet? 💻
Liever luisteren dan lezen? Check dan deze podcast-aflevering:
Waarom doelen stellen?
Het stellen van doelen geeft richting. Het zorgt ervoor dat je weet waar je naartoe werkt en dat zorgt er weer voor dat je je focus behoudt en dat je op het pad blijft dat je hebt gekozen. Je laat je niet zo snel afleiden.
Maar, hoe doe je dat dan? Hoe stel je concrete doelen die je ook echt behaalt? En wat is er echt onmisbaar wanneer je doelen wilt gaan stellen?
Doelen stellen: een stappenplan
Stap 1: Wat wil je bereiken? (Droom/verlangen)
Doelen stellen begint, wat mij betreft, altijd met de vragen: Wat wil je nou echt? Waar word je blij van? Wat zou je leven echt fantastisch maken?
Het begint voor mij altijd met een droom die je hebt. Wat zou je echt nog graag willen bereiken?
Dat hoeft nog niet heel concreet te zijn. Het kan ook echt een verlangen zijn. Iets wat je misschien nog niet morgen kunt bereiken, maar waar je naartoe kunt werken en naartoe kunt groeien.
Stap 2: Wat moet je doen om je doel te bereiken? (Tussenstappen)
Stel, je wilt heel graag een wereldreis wilt maken… Dan zijn er op de weg daar naartoe een aantal stappen die je moet zetten. Je zal op een bepaald moment geld moeten hebben om die reis te kunnen maken.
Of misschien wil je wel werken en reizen en wil je onderweg geld verdienen met je eigen online onderneming. Als je dan nu nog een baan in loondienst hebt, dan komt er een moment dat je die baan gaat opzeggen. En als je je online business wilt gaan starten, dan moet je daar een keer mee gaan beginnen.
Je moet vervolgens gaan uitzoeken welke bestemmingen je wilt bezoeken, of in ieder geval wat je eerste bestemming is. Je moet tickets bestellen etc.
Op die weg naar jouw grote droom, zijn allerlei tussenstappen. Stappen die je sowieso een keer moet gaan zetten. Dat zijn dan ook de concretere doelen die ervoor zorgen dat jij jouw droom gaat waarmaken.
Dit zijn dus echt de doelen die je kunt gaan uitvoeren, maar ze zijn ook nog wel groot en nog niet zo heel behapbaar.
Stap 3: Welke kleine stappen kan je benoemen? (Acties)
In de 3e stap gaan we dit dus nog kleiner en zo concreet mogelijk maken, zodat je een lijst met concrete acties krijgt die je kunt gaan oppakken en 1 voor 1 kunt afvinken.
Als bijvoorbeeld het opstarten van je business een van de tussenstappen is, dan weet je eigenlijk nog steeds niet concreet wat je daar dan vandaag voor kunt doen. Dat doel kan je dus weer opdelen in kleinere stappen, denk aan: inschrijving bij de Kvk, website maken, aanbod uitwerken, businessplan maken en actief worden op social media.
En dan nog is bijvoorbeeld een website maken een vrij groot doel. Ook daaronder vallen nog allerlei kleine stappen. Want als ik in mijn agenda zet: donderdagochtend ga ik 2 uur lang aan mijn website werken, dan weet ik nog steeds niet wat ik dan moet doen. Schrijf ik dan een over mij pagina, schrijf ik een blog of ben ik 2 uur bezig met het aanpassen van de kleuren van de knoppen op mijn website?
Maak het dus altijd zo klein en zo concreet mogelijk, zodat je goed weet waar je mee aan de slag gaat.
Nog even de stappen op een rij:
- Wat wil je? Waar droom je van? Waar wil je graag bereiken?
- Wat zijn de tussenstappen die je moet zetten om die droom waar te maken?
- Welke concrete acties en kleine stappen heb je dan daadwerkelijk te zetten?
Op die manier wordt het dus steeds kleiner, concreter en behapbaarder.
Doelen stellen 2022
Het begin van het jaar is het perfecte moment om te gaan kijken naar je jaardoelen. Wat ga je het komend jaar doen om weer een grote stap dichterbij jouw einddoel/droom te komen? Welke doelen wil jij stellen voor 2022?
Als je doelen stelt voor een heel jaar, zijn deze vaak nog wel groot en wat vaag. Het is daarvoor nodig om dit kleiner, behapbaarder en concreter te maken. Het werkt dus heel goed om per kwartaal en per maand doelen te stellen.
Ik ben er geen voorstander van om nu al je hele planning voor 2022 uit te werken, dan ga je in het begin van het jaar al doelen stellen voor kwartaal 4. In die tijd kan er zoveel gebeuren. Je weet nog helemaal niet waar je eind kwartaal 3 staat.
Beperk jezelf daarin dan dus met doelen stellen voor het komend kwartaal. En vertaal dat dan ook weer naar de doelen voor de eerstkomende maand. Wat ga je dan concreet voor acties ondernemen?
Je kunt ook zeker gaan werken met weekdoelen en dagdoelen, waardoor je nog meer gefocust aan de slag gaat. Maar vooral als het nieuw voor je is: start dan eens met de jaar-, kwartaal- en maanddoelen. Daar ga je al zoveel winst mee maken en dat geeft je al zoveel richting. Je weet waar je naartoe werkt, waar je focus op komt te liggen en waar je eind van het jaar wilt staan.
Waarom reflecteren belangrijk is
Iets dat wat mij betreft niet kan ontbreken als je doelen gaat stellen voor 2022, is reflecteren. Reflecteren op de afgelopen periode.
Want hoe kan je nou weten welke doelen je gaat stellen, als je niet goed weet hoe je de afgelopen periode hebt ervaren?
- Wat werkte er goed? Wat werkte er niet?
- Waar werd je blij van en waar werd je ongelukkig van?
- Waar wil je meer van en waar wil je minder van?
Het is heel waardevol om daar echt goed bij stil te staan. Het geeft je namelijk alle informatie die je nodig hebt om doelen te stellen voor de komende periode.
Reflecteren doe je ook op jaarbasis, kwartaalbasis en maandbasis, zodat je je steeds bewust blijft van je eigen proces, van de reis die je aflegt en de stappen die je gezet hebt.
Reflecteren: hoe doe je dat?
Een goede reflectie bestaat voor mij uit 2 onderdelen:
1. Successen vieren
We zijn zo geneigd om maar door en door en door te gaan. Vooral als we grote dromen hebben, dan zien we vaak alleen maar het stuk wat er nog niet is, wat we nog niet hebben bereikt en alles wat nog niet goed genoeg is en dat is zo zonde!
Je vergeet dan als snel de stappen die je al hebt gezet om te komen waar je nu bent. Alle succesen die je al hebt behaald, al die keren dat je uit je comfortzone bent gaan. Daar gaan we snel aan voorbij. Vier altijd je successen, hoe klein ze misschien ook zijn.
In de De Focus Club doen we dit iedere week. Iedere vrijdag komt er een post online en dan vraag ik de dames om te vertellen welke stappen ze die week hebben gezet, welke successen ze te vieren hebben en waar ze trots op zijn. Soms lukt het dan eerst niet om iets te bedenken, maar als ze er echt voor gaan zitten, komt er toch een hele lijst met dingen die ze hebben gedaan
Dat is precies wat ik daarmee wil bereiken. We zijn er heel goed in om te zien wat er nog niet is, terwijl we echt vaker stil mogen staan bij de dingen die wel al heel goed gaan.
Dat is iets wat je in je reflectie altijd mag meenemen:
- Wat ging heel erg goed?
- Welke successen heb je behaald?
- Waar ben je trots op?
- Wat wil je vieren en hoe ga je dat dan doen?
2. Leren
Het tweede onderdeel van reflecteren is het stukje leren. Zijn er doelen die je de afgelopen periode hebt gesteld, maar die je niet hebt behaald?
Als je je doelen niet behaalt, wil dat niet meteen zeggen dat je dan faalt of dat je het niet goed genoeg doet.
Maar het is wel heel belangrijk om te kijken waarom het niet gelukt is. Misschien is er iets anders belangrijks tussengekomen waardoor dit niet meer je focus had.
Het kan ook zijn dat je het spannend vond en dat je aan het uitstellen bent geweest, of je kwam er misschien wel achter dat het iets was dat je helemaal niet wilde. Als je weet wat de reden is, kan je die informatie weer meenemen voor de volgende periode en dan dus bijvoorbeeld voorkomen dat je 6x in dezelfde valkuil trapt.
Stel jezelf dan bijvoorbeeld deze vragen:
- Wat is er niet gelukt en hoe komt dat?
- Welke dingen heb je over jezelf geleerd?
- Wat heb je het afgelopen jaar/kwartaal/maand gedaan waarvan je zegt: nee, dat wil ik niet meer?
- Welke lessen heb je geleerd? Wat vond je fantastisch en waar wil je nog veel meer van ervaren?
Dit is dus echt een cyclus die je op maand/kwartaal en jaarbasis kunt doorlopen.
Jaarreflectie 2021
Doelen stellen is zonder reflecteren niet compleet, daarom heb ik een uitgebreide jaarreflectie 2021-2022 gemaakt, boordevol vragen die helpen om terug te kijken op het afgelopen jaar zodat je goede doelen kunt stellen voor 2022.
Hier staan allerlei algemene vragen in die op jou als persoon en op jouw leven van toepassing zijn, maar ik heb er ook een speciale business-editie aan toegevoegd. Hierin zitten allerlei prikkelende vragen met betrekking tot jouw onderneming.
In de jaarreflectie zit ook een vooruitblik naar 2022. Zodat je helder voor jezelf krijgt wat je focus wordt, waar je meer van wilt en wat je achter je gaat laten.
Het is een super fijne tool om je jaar mee te beginnen. Om echt een moment voor jezelf te creรซren. En om stil te staan, de balans op te maken en terug te kijken. Vanuit daar kan je weer fris vooruit gaan kijken naar een nieuw jaar, waarin ik hoop dat je dromen gaan uitkomen en dat je jouw doelen gaat behalen.
De Basis Jaarreflectie heeft 26 paginaโs en de Business-editie heeft er nog 21 extra. Je kunt hem digitaal invullen als je wilt of uitprinten en dan de vragen met de hand invullen.
Deze vragen kan je er op ieder moment van het jaar bijpakken, ze helpen je om je successen te vieren en om je bewust te worden van je leerpunten en zo het komende jaar, kwartaal of maand fris en fruitig te starten.
Je kunt de uitgebreide jaarreflectie nu bestellen voor het mega laagdrempelige bedrag van 7 euro (excl btw).