Het inspirerende leven van een digital nomad & yoga-docent

 

Leven als een digital nomad is iets waar veel mensen van dromen. Adriana Stan is 31 jaar en was altijd een echte carrièretijger. Inmiddels heeft ze het bedrijfsleven de rug toegekeerd en is nu een wereldburger, zonder vaste verblijfplaats. Ze reist de wereld rond en verblijft korte tot middellange periodes op een plaats, maar nooit langdurig. Ik heb haar het hemd van het lijf gevraagd over haar lifestyle, haar uitdagingen en al haar mooie ervaringen. Hieronder kun je dit interview met Adriana lezen.

 

Wat heeft je ertoe gezet om te gaan leven als digital nomad en alles in België achter te laten?

‘Toen ik 25 jaar was, vond er een kanteling in mijn leven plaats. Ik heb een toen punt gezet achter mijn lange relatie van 8,5 jaar. Ook ben ik verhuisd en heb ik een andere baan aangenomen. Ik begon mezelf weer te ontdekken en ik wilde gaan reizen. Mijn eerste solo-groepsreis was al snel een feit. Datzelfde jaar werd mijn moeder ziek; ze kreeg borstkanker. Op dat moment besefte ik hoe kwetsbaar ons leven is. Dit heeft een grote impact op me gehad, want vanaf dat moment ben ik anders gaan leven. Ik begon meer zin te geven aan de dingen die ik deed. Carrière maken werd minder belangrijk en de vervulling van mijn wensen en dromen kreeg een hogere prioriteit.

Na mijn eerste reis naar New York en Aruba, was er een vlam in mij ontsprongen. Er ontstond een brandend verlangen om meer verre en onbekende plaatsen te ontdekken. Na deze reis, kwam ik met een treurig gevoel thuis. Vier dagen later zat ik al in een vergaderzaaltje met mijn manager om haar aan te kondigen dat ik wilde gaan reizen. Onverwachts was er begrip en steun en mocht ik een sabbatical nemen, zolang ik maar terugkeerde na mijn wereldreis.

Mijn jaar reizen heeft me diep geraakt en veranderd. Bijna meteen ontdekte ik yoga en beoefende dit gepassioneerd overal ter wereld. Van idyllische plekken tot in kleine studio’s, soms zelfs in een taal die ik niet begreep. Deze wereldreis eindigde tenslotte in India om mij verder in de yoga te verdiepen. Eens terug in België en weer aan het werk, begon ik ook yogalessen te organiseren aangezien ik nu een gecertificeerde yoga-docent was. Ik had een nieuwe passie ontdekt!’

 

Tof, en toen?

‘Zes maanden heb ik mijn oude leven nog kunnen leven, echt niet langer. Ik kon niet meer aarden en zag het nut niet meer in van uren en uren door te brengen op kantoor. En dat terwijl ik zelf zoveel ideeën en plannen had, maar dus geen tijd had om ze te verwezenlijken. Ik voelde die innerlijke schreeuw weer om los te breken en de wereld in te gaan. Ik wilde voor mezelf werken, zodat ik met passie kon doen waar ik zelf in geloofde. En dat deed ik. Op 11 november 2016 heb ik mijn ontslag ingediend en ben ik weer naar de plek gegaan waar het allemaal begon: Aruba.

Af en toe gaf ik yogales op Aruba, op het strand en op het water (SUP yoga). Ik zocht naar manieren om een toekomst voor mezelf op te bouwen dat leefbaar was en die me gelukkig maakte. Een leven wat me de nodige vrijheid gaf, waarin ik me niet gevangen voelde en dat me toeliet om te reizen. En opeens had ik het gevonden: ik ging yogareizen organiseren! Zo kon ik mijn beide passies combineren. adYogini, mijn brand name als yoga-docent bestond reeds en won lokaal aan bekendheid. Maar op Aruba bedacht ik “One Happy Yoga Travel”. Het eiland Aruba wordt namelijk vaak het “One happy island” genoemd en aangezien mijn yoga-beoefening én dit idee daar ontstaan was, werd opeens deze naam geboren.

En zo heb ik besloten om altijd onderweg te zijn en slechts naar België te gaan voor administratieve redenen of om familie en vrienden te bezoeken. Ik bezoek steeds nieuwe plaatsen, ontmoet mensen en krijg steeds zoveel nieuwe indrukken.’

 

Digital Nomad & Yoga-docent - Adriana Stan

 

Hoe ziet jouw leven er nu uit? Waar verblijf je nu en wat zijn jouw plannen?

‘Omdat yoga nog niet alle rekeningen betaalt, ben ik ook op zoek gegaan naar een manier om online te kunnen werken en geld verdienen. Ik manage enkele websites waarop ik regelmatig artikelen plaats. Daarnaast promoot ik als affiliate de levensstijl die ik nu heb voor een bedrijf dat online trainingen verkoopt. Die trainingen zijn bestemd voor mensen die een online business willen opzetten om ook als digital nomad door het leven te kunnen gaan. Wie met me gaat samenwerken, coach ik tijdens zijn traject om een succesvolle online business op te zetten.

Mijn leven is allesbehalve sedentair. Ik leef bijna uit een rugzak. Op dit moment leef ik als au pair in Italië, in ruil voor accommodatie en eten. Ik heb hier een heerlijke plek om te wonen in Umbrië, veel tijd om yoga te beoefenen en les te geven aan toeristen. Ieder vrij moment sla ik mijn laptop open om mijn yoga business te promoten of mijn affiliate marketing business te laten groeien.

Deze zomer vlieg ik ook naar Portugal, waar mijn eerste yoga retraite zal plaatsvinden en die tevens volgeboekt is. Eind september zal ik weer in Italië zijn voor mijn tweede yoga retraite en eind oktober ben ik dan weer in Marokko. Ik ben nu volop aan het plannen voor 2018 en dat ziet er al veelbelovend uit! Van Zanzibar, naar India, Bali, Europa en misschien eind 2018 zelfs weer terug naar Aruba voor een tijdje. Ik sta niet stil. Stilstaan is achteruitgaan.’

 

Digital Nomad & Yoga-docent - Adriana Stan

 

Hoe vind je steeds weer je draai op een nieuwe plek?

‘Wanneer je naar een nieuwe plaats gaat met een open geest, zonder verwachtingen en met respect, loop je tegen minder moeilijkheden aan dan wanneer je vanuit je Westerse visie een nieuwe plek benadert. Ik probeer me telkens volledig in de nieuwe cultuur onder te dompelen en zo authentiek mogelijk mee te leven. Verschillen heb ik ervaren op het gebied van eetgewoontes, levensvisies, rituelen en de notie van tijd. Telkens heb ik daar een stukje van meegenomen en dit leeft verder in mij.

Mijn grootste uitdaging was eigenlijk wanneer ik weer naar België terugkeerde. De plaats die steeds mijn thuis was geweest, maar toch ook niet helemaal. Ik heb namelijk Roemeense roots. Ik ben er geboren en heb tot mijn vierde in Roemenië gewoond. België was dus mijn nieuwe thuis. Ergens diep vanbinnen heb ik altijd gevoeld dat ik er niet helemaal thuishoorde. Misschien komt daar ook wel die drang vandaan om de wijde wereld in te trekken. Hoewel er ooit een thuisgevoel geheerst heeft, was dat helemaal weg. Ik voelde me wel nostalgisch bij het binnenrijden van mijn dorp en het zien van de vertrouwde gebouwen en mensen, maar dat was ook snel weer weg. Opeens zat ik op een plek waar ik eerder van ben weggegaan en waar ik nu niet meer kon aarden. Er bekroop me een verloren gevoel, het gevoel dat ik nergens thuis hoorde.

Ik heb dan ook rituelen in het leven moeten roepen om op elke plek waar ik ook kom een dagelijkse structuur te creëren. Al is het maar mijn yogamatje uitrollen, de zonnegroet uitvoeren, een kopje koffie nemen en rustig ontbijten. Dat maakt dat ik daardoor telkens weer bij mezelf aankom en zo de vertrouwde plek binnenin mezelf steeds terugvind.’

 

Digital Nomad & Yoga-docent - Adriana Stan

 

Welke tips kun je geven aan iemand die overweegt te gaan leven als een digital nomad?

‘Wie het gevoel heeft vast te zitten in een leven dat snel voorbij flitst en nog zoveel wil realiseren, moet eens serieus gaan nadenken. Het kan namelijk ook anders! Kijk naar het pad dat ik heb afgelegd. Het was niet altijd een eenvoudig pad, maar wanneer je iets vanuit je diepste wenst, dan geloof ik dat alle krachten samenspannen om je te helpen je weg te vinden.

Wanneer je het leven als digital nomad ambieert, probeer jezelf eerst de tijd te geven om je passie te vinden. Van daaruit kan je bedenken hoe je daarmee aan de slag kunt. Kan het niet meteen, zoek dan een activiteit die je kunt uitvoeren online en die je al een inkomen kan bezorgen. Ga niet meteen je job opgeven als je nog niets anders hebt, want dan val je misschien in een groot gat. Maar je moet ook durven; durven zekerheden los te laten en uit je comfortzone te treden.

Weet ook dat elke medaille een keerzijde heeft. Wanneer je korte periodes op een plek verblijft, dan leer je wel veel mensen kennen, maar de banden zijn niet altijd even diep. Soms blijven gesprekken of contacten vrij oppervlakkig en kun je wel eens heimwee krijgen of je vrienden en familie missen. Omdat je steeds weer van locatie verandert, is het ook moeilijk om een relatie op te bouwen. Maar zelfs met een keerzijde aan mijn medaille, zou ik niet willen ruilen met het leven dat ik voorheen had! Wie zelf niet goed weet hoe en waar te beginnen om een online activiteit op te zetten, kan contact met me opnemen, Dat is op dit moment namelijk één van mijn specialiteiten en maakt deel uit van mijn nieuwe leven. Ik coach starters en bied trainingen aan om de gaten op te vullen.’

 

Digital Nomad & Yoga-docent - Adriana Stan

 

Waar ben je allemaal al geweest en welke plek heeft het meeste indruk op je gemaakt?

‘Ik ben ooit begonnen als toerist. Over die periode ben ik niet heel erg trots, want ik reisde zoals zoveel anderen via all-inclusive formules naar plaatsen waar iedereen ging. Dat evolueerde naar reiziger met een nieuwsgierige blik die plaatsen, mensen, culturen, gebruiken en gedachten wilde begrijpen. Eerst in een groep en toen geleidelijk aan alleen, als solo female traveler.

Ik heb in Europa al vele steden en plekken bezocht in België (nogal logisch 😊), Nederland, Frankrijk, Duitsland, Schotland, Engeland, Spanje, Portugal, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Griekenland, Zweden, Italië, Roemenië en Turkije. Buiten Europa ben ik geweest in Tunesië, Egypte, New York, Aruba, Curaçao, Colombia, Peru, Singapore, Maleisië, Thailand, Java, Bali, Sri Lanka, India en de Dominicaanse Republiek. Haha, geen idee of ik nog iets vergeet 😊 De meeste indruk hebben Aruba en Bali op me gemaakt. Aruba omdat het me heeft wakker geschud en Bali vooral op spiritueel niveau. Ik vond Colombia ook een prachtig land, vooral de natuur. En hetzelfde geldt voor Sri Lanka!

 

En tot slot…

Maar wat op mij indruk maakte, daar vind jij misschien niets aan. Ik zou je veel liever aanraden om er gewoon zelf op uit te trekken, zonder een plan en niet naar een plek waar iemand anders jou naartoe stuurt. Dan kom je namelijk vaak ergens met een vertekend beeld en verwachtingen en kijk je niet met een zuivere blik. Ga waar je vrienden nog niet zijn geweest en kom zelf terug met jouw eigen verhaal! Dat is namelijk het beste verhaal!’

 

Digital Nomad & Yoga-docent - Adriana Stan

 

Wil je de avonturen van Adriana blijven volgen en ben je benieuwd naar haar volgende bestemmingen? Lees dan haar blog op haar website of volg haar op Instagram! Wil je graag een yoga-les van Adriana volgen of deelnemen aan haar volgende retraite? Bezoek dan de website Adyogini en One Happy Yoga TravelDenk jij eraan om de sprong te wagen naar het digital nomad-bestaan en wil je wat meer informatie? Mail Adriana dan via info@adyogini.com

Heb je interesse in de verhalen van avontuurlijke vrouwen die een bestaan hebben opgebouwd in het buitenland? Ik heb de inspirerende interviews met deze wereldse vrouwen verzameld. Je vindt ze terug op deze pagina met interviews.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe blogs? Volg Ontdek je bestemming dan op Facebook en Instagram!

Adriana Stan is een digital nomad en yoga docent. Ze organiseert over de hele wereld yoga-retreats. Lees hier meer over haar leefstijl en haar inspirerende verhaal!

Voor meer inspiratie:

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Ontdek je bestemming Inspiratiemail en mis niets meer!