Het leven van een Digital Nomad en Visual Storyteller

Interview met Hannah Sophia Bakels

 

Leven als een digital nomad? Hannah Sophia kan je er alles over vertellen! Zij is een freelance Visual Storyteller en reist de hele wereld rond. Hoe gaaf is dat?! Ik wilde natuurlijk graag weten hoe haar leven er nu uit ziet en wat het haar heeft gebracht. Lees hieronder alles over haar inspirerende verhalen en ervaringen! En om direct met een goede tip te beginnen… Volg haar op Instagram!

 

1. Wanneer en waarom heb je besloten om te gaan leven als digital nomad?

Ik ben in mijn leven al ontzettend vaak verhuisd en dus kon het bijna niet anders dan dat het nomadenbestaan in mijn bloed is gaan zitten. Als kind was ik gewend aan nieuwe omgevingen, een nieuwe school, nieuwe dorpen en steden waar je de weg nog niet kende en ben uitgegroeid tot Visual Storyteller. Ik ben afgestudeerd als styliste en met wat ervaring als actrice, schrijfster en freelancewerk in de modewereld, ben ik gaan reizen en ontdekte al snel dat het vertellen van een verhaal, mijn verhaal, mij ontzettend beweegt. 

Eigenlijk heb ik nooit echt een besluit genomen om een leven op te bouwen als digital nomad, maar heb vlak voor mijn lange reis naar India mijn huis opgezegd omdat ik wilde ervaren hoe het is om echt vrij te zijn. Zonder huur en verplichting was India mijn meest indrukwekkende reis. Ik besloot om mij geen zorgen meer te maken over dingen als: Wat ga je doen als je terug komt en waar ga je wonen? Ik zou het allemaal wel zien. Het was de beste beslissing ooit! Zo vrij van alle zorgen kom je echt toe aan waar het om gaat. En in een land als India is dat natuurlijk helemaal feest!’ 

Digital Nomad en Visual Storyteller

 

2. Vertel eens… Hoe ziet jouw leven er nu uit?

Door het schrijven van verhalen en een stevige basis aan personal branding zorg ik ervoor dat ik altijd bedrijven heb waar ik voor kan werken. Ik heb ook een tijdje het echte bloggers leven gehad: gratis overnachten in ruil voor een artikel en foto’s. Toch vond ik de verplichting om te schrijven over plekken erg moeilijk. Ik merkte dat het mijn creativiteit niet bevorderde en daarin miste ik mijzelf. Een van de merken waar ik nu voor werk is handgemaakt, helemaal natuurlijk. Ik ben voor hen met een go pro gaan snorkelen om het koraal te filmen bijvoorbeeld en dat past zo goed bij me! Ik ben altijd wel bezig met de wereld om mij heen en met bedenken welke dingen we kunnen doen om de wereld mooi te houden.

Dat vind ik soms wel lastig aan het vele reizen; ieder land is anders en als ik dan afval in de zee zie drijven, of weet wat voor chemicaliën wij allemaal achterlaten met onnatuurlijke zonnebrand, raak ik best ontmoedigd. Mijn eerste bestemming was Thailand en ik ben op slag verliefd geworden op Azië. Door mijn werk bekijk ik wel welke volgende bestemming ”handig” is en hoe ik dit kan combineren. Doordat ik nu geen huis heb, kan ik makkelijk weg. Ik hoef alleen een visum aan te vragen als dat nodig is en kan vertrekken wanneer ik wil!’

Digital Nomad en Visual Storyteller

 

3. Welke uitdagingen kom je tegen als digital nomad?

Ik word onwijs blij van deze vrijheid, maar soms is het wel moeilijk om niet een echte eigen plek te hebben. Een plek om heel even te landen en alle indrukken in mijn eigen omgeving te verwerken. Door het ‘altijd maar op reis’-gevoel blijft er ook altijd een bepaalde onrust in je en dat is niet altijd even gemakkelijk. Het frustreert me daarom soms ook als mensen reageren dat ze mijn baan wel willen en zeggen dat ik heel veel geluk heb! Dat heb ik ook, begrijp me niet verkeerd, maar het is een keuze die ik gemaakt heb en die keuze is nooit zeker.

Er is nog geen echte financiële zekerheid, waardoor leven in Azië bijvoorbeeld goedkoper voor mij is dan hier in Nederland. Er is geen huis, geen spaarpot in stenen en soms verlang ook ik gewoon naar rust. Het wordt je dus niet in je schoot geworpen, je moet hard werken en bestand zijn tegen de constante verandering die erbij hoort.

Digital Nomad en Visual Storyteller

 

4. Welke tips heb je voor iemand die overweegt ook te gaan leven als digital nomad?

Ik ben het zo gewend om ergens te komen en even te moeten landen dat ik steeds beter leer waar ik behoefte aan heb. Zo weet ik inmiddels dat ik de eerste dag niks moet plannen, zowel bij thuiskomst als op reis. Ik heb tijd nodig om even te acclimatiseren en vind dan in alle rust altijd wel mijn weg. Ik heb altijd snel contacten omdat ik me overal voor open stel. Dat is misschien wel mijn gouden tip: heb vertrouwen in de mensen om je heen, want dat brengt je zo ver!

Mijn spullen mis ik eigenlijk nooit, elke keer als ik weg ben vergeet ik ze. Tot ik ze weer zie! Ik heb steeds minder bij me ook, je leert snel genoeg dat je echt niet alles nodig hebt en vaak heb je per reis of land wel favoriete dingen. Ik heb bijvoorbeeld altijd een shawl bij me! Super handig in landen met tempels of waar ze moslim zijn. Ook is het heel handig als je ergens instapt op een nep leren bank met je korte broekje; dat gaat zo lekker plakken! En ik kan me altijd bedekken als ik me niet op mijn gemak voel en in de avonduren is het fijn om je toch een beetje te bedekken.

Know thyself

Ik heb zelf erg geleerd om rust te bewaren in wat je overkomt. Ik voel heel duidelijk en goed aan wat mijn onderbuik mij vertelt. Zo kom ik in prachtige situaties die anderen misschien niet zouden ”durven”. Ik ontmoet de echte mensen en vind dat ongekend mooi. Ik denk dat de beste voorbereiding op een bestaan als dit letterlijk is dat je jezelf goed kent. Neem de tijd om uit te zoeken hoe je reageert, of je je eigen gevoel goed genoeg kunt vertrouwen en waar je behoefte aan hebt op elk moment. Dat is zo waardevol! Geïnspireerd op het mooie boeddhisme heb ik maar één echte tip: Know Thyself.

Digital Nomad en Visual Storyteller

 

5. Op welke plekken ben je allemaal geweest en welke tips heb je voor ons?

Ik ben in veel landen in Azië geweest. Cambodja en Vietnam hebben veel indruk op mij gemaakt. Maar India is nog steeds mijn favoriet. Marokko was een grote wens die uitkwam en dat was echt magisch om te zien. De diversiteit en interessante cultuur spreekt mij erg aan. Afrika was ook erg mooi, maar ik ben toch echt wel een Azië fan! Ik ga hierna naar Zuid-Amerika en kan hier ook voor mijn werk goed terecht omdat er veel plantages zijn waar de ingrediënten groeien die ze gebruiken in hun product! Supergaaf om deze verhalen te gaan vastleggen!

Nepal heeft door de aardbeving het meeste indruk gemaakt. Ik was namelijk in Kathmandu, midden in de stad, en heb de hele aardbeving meegemaakt. Er hangt iets in dit land; de magie in de bergen en de ongelofelijke vriendelijkheid hebben mij diep geraakt. Dit werd allemaal door elkaar geschud en er waren menselijk instincten om te overleven die het overnamen. Het was een kracht die ik nog niet kende en dat heeft me heel erg lang verward. Verwend voelde ik me, met mijn witte huid en stabiele thuisland, terwijl ze daar ondanks alles soms gelukkiger lijken te zijn…

Digital Nomad en Visual Storyteller

 

Kun je niet genoeg krijgen van het inspirerende leven van Hannah Sophia? Dat hoeft ook niet! Bezoek zeker haar website om te kijken wat ze voor jou kan betekenen! 

Heb je interesse in de verhalen van avontuurlijke vrouwen die een bestaan hebben opgebouwd in het buitenland? Ik heb de inspirerende interviews met deze wereldse vrouwen verzameld. Je vindt ze terug op deze pagina met interviews.   > Foto’s Marokko: Door Iris Piers voor Meet you at the bridge. Overige foto’s: Door Hannah Sophia.

Hannah Sophia Bakels reist de wereld rond als digital nomad en runt haar eigen bedrijf als Visual Storyteller. Lees meer over haar leven in dit interview!

Voor meer inspiratie:

<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1523552598917","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000060345234","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"Digital%20Nomads%2C%20Andre%20Gussekloo","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1523552598917"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1523552623309","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000028137514","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"Handboek%20voor%20wereldburgers%2C%20Esther%20Jacobs","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1523552623309"></script>
<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1523552652057","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000078247729","site_id":"52780","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"link_name":"The%20Digital%20Nomad%20Survival%20Guide%20%28ebook%29%20adobe...","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js" id="bol_1523552652057"></script>

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Ontdek je bestemming Inspiratiemail en mis niets meer!

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>