De wereld rond als digital nomad:

Interview met Jessica Lokker

 

Jessica Lokker is 25 jaar en opgegroeid in Den Bosch. Na haar studie Journalistiek is ze gaan werken als freelance content creator voor zowel tekst als beeld. Omdat ze geen baan kon vinden waar ze zowel kon schrijven als video’s kon maken, besloot ze om haar eigen ‘droombaan’ te creëren.. Inmiddels werkt ze al bijna 3 jaar voor zichzelf als digital nomad. Doordat haar werk grotendeels op haar laptop wordt uitgevoerd, kan ze daardoor haar werk met haar grootste passie – reizen – combineren. Hoe ze dit voor elkaar heeft gekregen en hoe haar leven er nu uitziet, lees je hieronder!

 

1. Wat heeft je doen besluiten om als digital nomad te gaan leven?

‘Al van jongs af aan wilde ik graag op avontuur, een ontdekkingsreiziger zijn en verhalen van over de hele wereld verzamelen. Als kind was ik tevreden met een reis naar een andere stad, maar inmiddels reis ik naar alle hoeken van de wereld. Geen idee trouwens waar die drang naar het ontdekken van het onbekende vandaan komt, want mijn ouders hadden dat helemaal niet. Als afgestudeerd televisiejournalist wilde ik zowel video’s maken als verhalen schrijven, waardoor ik al snel als freelancer begon om die droombaan zelf te realiseren. Ik kwam er al snel achter dat het werk dat ik achter mijn laptop in Nederland deed net zo goed aan de andere kant van de wereld kon doen. Sterker nog: als ik op reis ben heb ik vaak meer werk, aangezien ik ook veel in/voor de reiswereld doe.’

Jessica Lokker Digital Nomad

 

2. Oké gaaf! Maar wat doe je dan precies?

‘Na mijn studie Journalistiek ben ik begonnen als freelance content creator, voor zowel tekst als beeld. Dat varieert heel erg: mensen interviewen, sfeerreportages schrijven voor bladen, zoekmachinevriendelijke teksten schrijven voor websites. Zo nu en dan doe ik ook social media en website-klussen voor bedrijven. Daarnaast heb ik een eigen reiswebsite genaamd Corners of the World. Hier deel ik persoonlijke verhalen en tips wat betreft avontuurlijk reizen, alleen reizen, backpacken en het leven als digital nomad. Een groot deel van het jaar breng ik in het buitenland door, onder meer in mijn lievelingsland Spanje. Een geheel andere cultuur, maar toch nog enigszins dicht bij huis. Wanneer ik in Nederland ben, woon ik bij mijn moeder en zusje in Brabant.

Als ik in eigen land ben organiseer ik, samen met Suzanne van Duijn, evenementen genaamd ‘De Reislustige Freelancer‘ om mensen te helpen om ook locatie-onafhankelijk te werken. Al met al houd ik mezelf dus wel bezig. 😉 Mensen hebben vaak een vertekend beeld van het leven als digital nomad. Voor hen lijkt het alsof ik constant op vakantie ben. In mijn vrije tijd kan ik immers mooie tempels en indrukwekkende watervallen bezoeken, surfen of zonnebaden bij het strand, lekker eten en door prachtige steden wandelen. Maar als ondernemer moet ik wel degelijk werk afronden, anders is het avontuur snel afgelopen. Net als de meeste werkende mensen maak ik zo’n 40 uur per week. Soms iets meer, soms iets minder. In het begin had ik er veel moeite mee dat veel mensen dachten dat ik constant op vakantie was en mijn levensstijl niet begrepen, nu is dat wel weggeëbd.’

 

3. Tegen welke uitdagingen ben je aangelopen als digital nomad?

‘Iedere keer wanneer ik op een nieuwe plek arriveer, moet ik weer even wennen. Je wilt weten waar de beste plek is om te werken, waar de WiFi het beste werkt en waar de stopcontacten zitten. Maar ook waar de beste supermarkt zit en wat voor mensen je om je heen hebt in een accommodatie. Hierdoor reis ik veel langzamer dan een reiziger, maar verplaats ik me wel weer meer dan een expat die in het buitenland woont. Hierdoor is het soms lastig om aansluiting te vinden bij mensen die je onderweg leert kennen. Ik denk dat je als digital nomad vooral erg flexibel moet zijn; zowel met de mensen die je leert kennen, als de omgeving waarin je terecht komt, als de werkplaats die je soms moet gebruiken. Ik werk ook wel eens op de vloer op het vliegveld of ergens onder het bureau van een receptie, omdat dat de enige plek is waar ik op dat moment kán werken. Als je hierover meer wilt weten, lees dan dit artikel over de nadelen (en de oplossingen hiervoor) van het leven als een digital nomad.’

Jessica Lokker Digital Nomad

 

4. Welke tips kun je geven aan mensen die overwegen te gaan leven als digital nomad?

‘Allereerst: kies een bestemming waar het dagelijks leven goedkoop is en waar de kans groot is dat je andere digital nomads kunt leren kennen. Populaire plekken zijn Spanje (Tarifa en Barcelona), Hongarije (Boedapest), Thailand (Bangkok en Chiang Mai), Mexico (Tulum) en Colombia (Medellín). Op die manier kun je jouw levensonderhoud zo goedkoop mogelijk houden en ondertussen sparen. Dat sparen kun je natuurlijk ook in Nederland doen. Maar een spaarpotje is in ieder geval in het begin wel essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat je werk gaat realiseren dat je online en dus locatie-onafhankelijk kunt uitvoeren. Daarbij is het zeer belangrijk om veel online zichtbaar te zijn. Zorg dus dat de profielen van LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook duidelijk uitleggen waarvoor mensen bij jou terechtkunnen. Laat een mooi en uitgebreid portfolio zien. Zorg ervoor dat je netwerkt met de mensen die je online leert kennen. Uiteindelijk valt en staat deze levensstijl met de mogelijkheid om online te kunnen werken. Lees in dit artikel meer tips voor een (startende) digital nomad.’

 

5. Op welke bijzondere plekken ben je al geweest? Welke bestemming raad je ons aan om te bezoeken?

‘Ik sta er soms zelf nog van te kijken waar ik de afgelopen jaren allemaal ben geweest, met name doordat ik mijn werk en het reizen met elkaar kan combineren. Mijn favorieten zijn de Filipijnen, Laos, Indonesië, Griekenland, Spanje, Jamaica, Costa Rica, Colombia en Suriname. Colombia vind ik voor digital nomads een zeer goede bestemming om te beginnen en te wennen aan dit leven. Het is een zeer groot en divers land: ik ben daar meer dan 8 weken geweest en er zijn nog zoveel plekken die ik graag zou willen bezoeken. Van snikhete woestijnen tot het tropisch regenwoud en van hoge bergtoppen tot en met het Caribische strand: je vindt het hier allemaal. Daarnaast is het leven in Colombia goedkoop en ook leuke activiteiten ondernemen hoeven je helemaal niet veel geld te kosten. Tot slot zitten er met name in Medellín veel expats en digital nomads, waardoor je je gemakkelijk hulp en aansluiting bij anderen kunt vinden. Er bestaat zelfs een Facebookgroep genaamd Digital Nomads Medellín waarvoor je je kunt aanmelden.’

Jessica Lokker Digital Nomad

Wil je de avonturen van Jessica volgen? Like dan haar pagina op Facebook en Instagram.

 

Heb je interesse in de verhalen van avontuurlijke vrouwen die een bestaan hebben opgebouwd in het buitenland? Ik heb de inspirerende interviews met deze wereldse vrouwen verzameld. Je vindt ze terug op deze pagina met interviews.

Jessica Lokker reist als digital nomad de wereld over. Ze werkt grotendeels online en heeft zo ruimte voor haar passie: reizen! Lees hier haar verhaal.

Voor meer inspiratie:

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op de Ontdek je bestemming Inspiratiemail en mis niets meer!