Ontdek… Sardinië:

De leukste must-sees op een rij!

 

Sardinië, het Italiaanse eiland dat vaak vergeten wordt.. Wat mij betreft is dat echt onterecht! Het grootste deel van de mensen waar ik aan vertelde dat ik naar Sardinië ging wist niet waar het lag of bij welk land het hoort. En dat is zonde, want ik vond dat je op Sardinië de échte Italiaanse sfeer proeft. Prachtige oude bouwwerken, pittoreske dorpjes en de terrasjes waar je van écht goed Italiaans eten kunt genieten. Ik ben er gek op!

Italië heeft twee grote eilanden, Sicilië en Sardinië, en een heleboel kleinere eilandjes, zoals Capri en Ischia. Sardinië is het meest noordelijk gelegen en ligt eigenlijk net onder het Franse eiland Corsica. Vergis je niet over de grootte van Sardinië, het is namelijk ongeveer net zo groot als België. Daarnaast is het een stuk bergachtiger dus doe je er flink wat langer over om van A naar B te komen. Wil je heel Sardinië zien? Dan zou ik aanraden om daar ongeveer 12 dagen voor uit te trekken.

 

8 superleuke bezienswaardigheden op Sardinië

Hieronder geef ik 8 must-sees om te bezoeken als je op Sardinië bent.

 

1. Alghero

Alghero is een vestingstadje aan de westkust van Sardinië en eeuwenlang in de macht van Spanje geweest. Daardoor zie je ook veel Spaanse invloeden terug in de architectuur van Alghero. De prachtige Chiesa San Francesco, Chiesa San Michele en Cattedrale di Santa Maria zijn daar voorbeelden van. Als je houdt van een oude levendige stad met prachtige pleintjes en smalle straatjes zit je in Alghero goed! In de oude stad vind je ook échte Italiaanse restaurantjes en lokale winkeltjes. Wandel over de prachtige stadsmuur langs de zee. Of strijk neer op één van de terrasjes bij de haven of aan de boulevard en geniet van de mooie zonsondergang. Alghero beschikt ook over een groot strand. In de nabije omgeving kun je nog veel meer kleine strandjes vinden.

Ben je op zoek naar de mooiste stranden van Sardinië? Lees dan het artikel van Yvonne van der Laan.

 

2. Grotten van Neptunus

Vlakbij Alghero vind je de Neptunus Grotten. Deze druipsteengrotten zijn niet enorm groot, maar wel heel indrukwekkend. Je kunt hier komen met een boottochtje vanuit Alghero of zelf met de auto. Het laatste stukje weg vanaf Alghero naar de Capo Caccia, waar de grotten in liggen, is zeker geen straf om te rijden. Vanaf de parkeerplaats loop je de trap, met ongeveer 650 treden, naar beneden. Het uitzicht tussen de steile bergwanden door is ook prachtig, neem dus vooral op de terugweg de tijd om af en toe even uit te hijgen en van het uitzicht over de zee te genieten. In de zomermaanden kan het erg druk zijn, probeer dan de rondleiding aan het begin van de dag (9 of 10 uur) of aan het eind (17 uur) te nemen. De rondleidingen starten ieder heel uur, tickets koop je beneden bij de ingang van de grot.

 

3. Spiaggia di Porto Ferro

Op ongeveer 30 minuten ten noorden van Alghero vind je het prachtig verborgen strandje Spiaggia di Porto Ferro. Het is absoluut de moeite waard om hier naartoe te gaan. De halve maanvormige baai en prachtige oude toren bovenop de rots maken dit een heerlijke serene omgeving om even op je handdoekje tot rust te komen. Loop vanaf de parkeerplaats ook even naar links de heuvel op voor een mooi uitzicht over de baai. Je kunt hier ook de bordjes volgen over een paadje langs de kust (ongeveer. 1 kilometer). Je komt door een bijna buitenaards landschap en ziet de mooiste uitzichten.

 

4. Castelsardo

Het in 1102 gestichte vestingstadje Castelsardo ligt schilderachtig bovenop een rots. Als je vanaf de doorgaande weg (SS134) vanuit het zuidoosten aan komt rijden, heb je een prachtig uitzicht op de stad. Binnen de stadsmuren struin je door de smalle straatjes die als een doolhof op de helling liggen. In de oude stad kun je onder andere de kathedraal en het oude stadhuis bewonderen. Binnen de muren van het kasteel kun je naar boven lopen voor uitzicht over het nieuwere deel van de stad, de haven en de zee. In het kasteel zit ook het Museum voor Mediterrane Vlechtkunst gevestigd. De streek rond Castelsardo staat bekend om het vlechtwerk met geometrische motieven. In het museum vind je met verschillende technieken gevlochten voorwerpen, Door de QR-codes te scannen kun je meer informatie over de vlechtkunst krijgen. 

 

Check hier de leukste plekken voor je roadtrip door Noord-Sardinië.

 

5. Basilica di Saccargia

De Saccargia kerk is de bekendste van Sardinië. De kerk ligt op een hele bijzondere plek: in the middle of nowhere.  De kerk werd in 1112 gebouwd in Romaans-Toscaanse stijl, met de typische zwart-witte strepen. Het is heel apart om deze prachtige kerk zo geïsoleerd te zien staan tussen de groene heuvels eromheen. De kerk zelf is begin 20e eeuw gerestaureerd en samen met overblijfselen van een abdij te bezichtigen.

 

6. Berenrots

Bij Capo d’Orso, in het noorden van Sardinië, vind je één van de mooiste uitzichten van Sardinië. Over een kort wandelpad langs schitterende rotsformaties loop je omhoog naar de top, naar een oude militaire uitkijkpost. Hier staat de Berenrots (Roccia dell’Orso), vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het plaatsje Palau en de Maddalena-archipel. Helaas is de ‘beer’ alleen herkenbaar vanaf een punt waar je niet meer heen mag. Maar dat doet niets af aan het schitterende uitzicht vanaf de top en de het pad er naartoe.

 

7. Flamingo’s bij Sinis

Het schiereiland Sinis is qua landschap heel anders dan de rest van het eiland. Je vindt hier een aantal grote meren met een hoog zoutgehalte van het water. Daardoor zijn er op deze plek veel trekvogels te vinden, waaronder flamingo’s! Het is al een heel avontuur om het schiereiland rond te rijden om flamingo’s te spotten. Het kleinste meer, Stagno di Cabras, staat in de zomer droog, waardoor er een witte zoutvlakte ontstaat. Sinis heeft nog iets bijzonders, namelijk de kwarts stranden. Je zou haast denken dat het gewone kiezelstranden zijn, maar het zijn echte kwartskorrels die je hier onder je voeten voelt! Let wel op dat je je handdoek goed uit klopt, het is namelijk verboden om het kwartszand mee te nemen.

 

8. Monte Novo San Giovanni

De Monte Novo San Giovanni ligt in het oosten van het eiland en wordt ook wel de tafelberg van Sardinië genoemd. Vanaf de parkeerplaats lopen er verschillende wandelroutes naar de Tafelberg. De route is redelijk vlak, tot het allerlaatste stukje waar je een beetje de rots op moet klimmen. Je loopt in een normaal wandeltempo in ongeveer 2 uur en een kwartier heen en weer, inclusief de beklimming. Neem je lunch mee en picknick bovenop de rots onder het genot van het prachtige uitzicht! Benieuwd naar het startpunt van deze wandeling en een leuke route om te lopen? Check dan deze wandeltocht.

 

Ik vond Sardinië echt een topbestemming die heel veel te bieden heeft! Mooie stranden, prachtige culturele stadjes en schitterend natuurschoon. En natuurlijk al het lekkere eten en drinken 🙂 

Meer inspiratie voor een rondreis door Italië? Lees dan dit artikel van Jessica van Corners of the World: 19x wat te doen in Lecce en het zuiden van Italië?

 

Sardinië, het Italiaanse eiland dat vaak vergeten wordt! Laat je verrassen door de mooie stranden, prachtige culturele stadjes en de prachtige natuur.

Nog meer inspiratie:

Geschreven door: Kayleigh

Geschreven door: Kayleigh

Reisde naar Sardinië in oktober 2018