Creativiteit in Spanje:

Een geweldig creatief project in Tarifa!

 

Karlijn Postma is een jaar geleden afgestudeerd als Product Designer op de kunstacademie waarbij ze graag ervaringen creëerde met een diepere maatschappelijke boodschap. Ze woont nu tijdelijk in het zuidelijkste puntje van Spanje, in de stad Tarifa. Ze is hier om één van haar projecten ‘Creative Roadtrip’ uit te kunnen voeren. Ik was erg benieuwd naar dit project en interviewde Karlijn hierover. Hieronder kun je haar inspirerende verhaal lezen!

 

Wat heeft je doen besluiten om het project ‘Creative Roadtrip’ op te zetten? 

Creative Roadtrip is een combinatie van een aantal elementen. Ik wilde enorm graag mijn eigen creatieve bedrijf hebben. Tegelijkertijd wilde ik ook veel buiten in de natuur zijn en de wereld gaan ontdekken, omdat dit mij veel inspiratie geeft voor creative projecten. Daarnaast wilde ik ook graag meer bewustwording in onze maatschappij creëren over hoe mensen met hun producten omgaan door middel van een ervaring. Uiteindelijk is vanuit deze verschillende aspecten dus Creative Roadtrip ontstaan, waarin ik reizend door Europa mensen leer hoe je je eigen producten kan maken. Mijn rol in dit project is eigenlijk alles wat je maar kan bedenken. Ik ben de ondernemer, de marketeer, de creatieveling, de techneut en ga zo maar door… ;-)’ 

 

Hoe ziet het project eruit? Wat kunnen deelnemers verwachten?

‘Het belangrijkste aan het project is dus dat mensen weer leren hoe je je eigen producten kunt maken. Door het maakproces zichtbaar te maken geloof ik er in dat er weer meer begrip voor het product ontstaat. Daarnaast als deelnemers het zelf maken ontstaat er een emotionele waarde die onbetaalbaar is en waardoor het product nog minder snel weggegooid wordt. Ik bied verschillende creatieve workshops aan, zoals het maken van keramiek, zeefdrukken en 3D-printen. Deels ambachtelijke workshops en deels workshops met de nieuwe techniek, omdat ik zelf als designer deze combinatie erg prettig vind werken en ik geloof in een sterke samenwerking tussen deze twee.’ 

Karlijn Postma - Creative Roadtrip

 

Hoe is het om dit project in Spanje op te zetten? 

‘Het is zwaar, dat kan ik niet ontkennen. In Nederland kon ik veel beter mijn weg vinden en had ik een enorm sterk netwerk waar ik kennis uit kon halen. Hier begon mijn netwerk echt op 0% en daarbij is Tarifa eigenlijk ook gewoon een dorp. Mijn project is enorm afhankelijk van de locatie om te zien of het een kans van slagen heeft of niet. Vorig jaar heb ik op Oerol (cultureel festival op Terschelling) gestaan met het project en ik was verbaasd over hoe goed het project liep. De aanmeldingen kwamen vanzelf en elke workshop zat volgeboekt.

Hier is het enorm lastig om mensen te bereiken door middel van online en offline promotie. De echte Tarifeñas bereik ik niet met mijn project, dus richt ik mij voornamelijk op toeristen en buitenlandse locals. Een groot cultureel verschil is toch ook wel het niveau op cultureel gebied. Hiermee bedoel ik dat Nederland echt enorm rijk is aan culturele kennis en activiteiten. Hier in Tarifa lopen ze een aantal jaar achter op dat gebied. Het kan komen doordat het een dorp is, want in de grote steden zal het al weer enorm verschillen.

Het tempo ligt hier lager dan in Nederland, wat mij meer rust geeft als designer. Ik heb minder werkdruk en minder stress, waardoor ik vanuit een rustige staat van zijn nieuwe dingen kan creëren. Ook is de natuur hier echt geweldig en het vele buiten zijn geeft veel energie en inspiratie.’

Karlijn Postma - Creative Roadtrip

 

Waarom zouden we volgens jou aan het project moeten deelnemen?

‘Ik geloof heel erg in de waarde van kunst en de inzichten die het je kan bieden. Door een kunstervaring aan te gaan, kom je tot nieuwere inzichten die je verder kunnen brengen in je leven. In dit project krijg je inzicht in het maakproces, waardoor je dus meer begrip krijgt voor producten, een tegenhanger van onze consumptiemaatschappij. Ik wil hiermee mensen inspireren om op een betere manier met onze wereld om te gaan. De wereld is veel te mooi en met zo’n project hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen aan de bewaring ervan. Deelnemers kunnen deze ervaring en energie weer overdragen op hun eigen netwerk.’ 

 

Waarom zouden we volgens jou een reis naar Tarifa moeten maken?

‘Tarifa is echt magisch. De energie die hier hangt, laat je veel dichter bij jezelf komen! De sfeer is super relaxed en de zee heeft een helende kracht op iedereen die hier verblijft. Het zijn voornamelijk sporters en actieve mensen die Tarifa bezoeken vanwege alle activiteiten die je hier kunt doen. Zo gaan veel mensen kitesurfen, windsurfen, mountainbiken, duiken, hardlopen of wandelen. De natuur rondom Tarifa is echt de beste omgeving voor dit soort activiteiten! Als je van lekker eten houdt moet je zeker deze plekken proberen :

  • Surla (lekkerste ontbijt van Tarifa)
  • Powerhouse (beste koffie van Tarifa maar het eten is ook geweldig)
  • El Frances (beste diner van Tarifa)
  • El Taller 2.0 (beste chocolade taart die ik ooit gehad heb)
  • Grow cafe & chilimosa (voor lekker vegetarisch eten)
  • La Tribu (beste pizza’s die ik ooit gehad heb)

Als je van activiteiten houdt, zou ik zeker gaan kitesurfen. Genoeg aanbod qua kitescholen! Er zijn ook hele mooie mountainbike routes, die bijvoorbeeld langs watervallen gaan. Dat is echt een aanrader! Er loopt ook een wandelpad langs de zuid-west kust van Tarifa waarbij je uitkijkt op Marokko. Dit pad kun je helemaal volgen tot aan Algeciras en eventueel de bus weer terug nemen. Je kunt ook een wandeling naar de duin van Bolonia maken. Deze duin is zo hoog dat je tegen de bovenkant van de bomen aankijkt en hij ‘eet’ het bos langzaamaan op door de harde wind die er heel vaak is.’ 

Karlijn Postma - Creative Roadtrip

 

Wil je meer weten over het project ‘Creative Roadtrip’ en de avonturen van Karlijn? Volg haar dan zeker via haar Instagram-account.

Lees meer inspirerende verhalen op de pagina met interviews met Wereldse Vrouwen!

 

Karlijn Postma heeft in Tarifa (Zuid-Spanje) Creative Roadtrip opgezet om dichter tot jezelf te komen en vol maatschappelijke bewustwording. Lees meer!
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Adv Liggend onderkant pagina --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5995437858520751"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9193661069"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>