Bestemming ontdekt?!

 

“Wordt het niet eens tijd dat je werk op niveau gaat doen?” Een vraag die ik mezelf een aantal jaar geleden regelmatig stelde. Want ja, ik had immers mijn Hbo-diploma behaald, dus dan werd het wel eens tijd dat ik ook een baan op dat niveau zou krijgen. Ondersteunend werk was leuk, maar paste in mijn ogen niet bij waar ik nu eigenlijk voor gestudeerd had. Op social media zag ik mijn studiegenoten met de meest toffe banen als adviseur of manager. Wat hadden zij het goed voor elkaar, zeg! De verwachtingen die ik mee kreeg vanuit de opleiding, de ongevraagde adviezen vanuit mijn omgeving en die berichten op social media, zorgden ervoor dat ik altijd het gevoel had dat ik het niet goed genoeg deed en dat ik niet hard genoeg werkte.

Ik was totaal uit verbinding geraakt met wie ik was en wat ik eigenlijk diep in mijn hart het liefst wilde doen. Hoe vaak vraag jij jezelf af ‘wat wil ik nu eigenlijk?’ of ‘ben ik wel gelukkig met mijn leven zoals het nu is?’. Hoe vaak neem jij genoegen met je leven en hoe vaak sta jij klaar voor anderen, terwijl je jezelf helemaal vergeet? Want ook dat is zo’n overtuiging waar ik me aan vast hield: “ik moet alle ballen hoog houden en overal in uitblinken…” Ik moest een fijne partner zijn, een vriendin die voor iedereen klaar staat, mega goed zijn in mijn werk, een bruisend sociaal leven hebben en ook nog een leuk familiemens zijn. Maar, hoe vaak liep ik daardoor aan mezelf voorbij? Juist, bijna altijd!

Sossusvlei - Dune 45

 

Hoe zag mijn leven er toen uit?

Een aantal jaar geleden zat ik dus in die positie. Ik ging iedere dag met lood in mijn schoenen naar mijn werk. Ik deed er alles aan om carrière te maken, om verder te groeien en stappen te maken. Iedere dag bleef ik vechten en ’s avonds belandde ik uitgeput op de bank, weggekropen in het hoekje. Ik scrolde wat rond op social media en zag hoe iedereen het allemaal zo goed voor elkaar had. Een leuke relatie, de leukste vrienden en vriendinnen waarmee ze de gaafste dingen deden en die toffe baan. Hoe kan het dat iedereen het voor elkaar had en dat het mij maar niet lukte?

Mijn relatie was net geëindigd. Een relatie waarin ik helemaal niet mezelf was en zo vaak over mijn grenzen liet gaan. Vriendinnen had ik wel, maar vaak zaten we niet echt op één lijn of ze worstelden zelf ook met allerlei zaken. Die vriendschappen kostten mij vaak meer energie dan dat ze me iets opleverden. Dus daar zat ik dan ’s avonds op de bank, geen puf meer om ook maar iets te doen. En eigenlijk had ik mezelf nog nooit afgevraagd: “Wat wil ik nu eigenlijk? Wat wil ik doen? Waar krijg ik energie van? Welke mensen wil ik om mee heen?” Nee, ik deed wat er van me verwacht werd. Op mijn werk, in mijn vriendenkring, in mijn familie. Ik zei geen ‘nee’, want dat is ‘niet netjes’. Ik hielp iedereen met alles, want dat hoorde zo. Maar daarbij vergat ik mezelf.

 

Ik bleek niet de enige te zijn!

Ik dacht altijd dat ik de enige was die hiermee worstelde. Op social media lijkt het natuurlijk of iedereen het voor elkaar heeft. Daar wordt meestal niets gedeeld op het moment dat iemand zich niet goed voelt. We delen daar vooral wat er wel leuk is aan het leven. En daar deed ik zelf natuurlijk ook aan mee! Ieder uitje en iedere gezellige avond werd gedeeld, en dat is ook hartstikke leuk. Maar dat zegt helemaal niets over de rest van iemands leven. 

En wat blijkt dus? Ik ben helemaal niet de enige die hiermee worstelde. Hoe meer ik mijn verhaal aan het delen ben, hoe meer mensen zich naar mij uitspreken dat zij dit gevoel ook zo herkennen. Het gevoel dat je weet dat er meer is in het leven, dat er meer in je zit dan wat er nu uitkomt. Maar dat het niet lukt om hieruit te stappen. Je lichaam doet zeer en stribbelt tegen, je voelt je altijd moe, relaties lijken maar niet echt te werken en je werk is eigenlijk ook niet wat je ervan verwacht had.

Ecuador Banos

 

Wat kan je doen?

Maar hee.. goed nieuws! 😀 Er is altijd een uitweg mogelijk. Je hebt altijd een keuze. Je kunt op ieder moment besluiten om het anders te gaan doen. Voor mij was dat het moment dat ik op een zaterdagavond op de bank lag te kijken naar All you need is love en zag hoe Robert ten Brink met een aantal mensen in Zuid-Afrika was. De pracht van dat land, de uitgestrekte natuur, de rust, en de prachtige dieren op de savanne raakten me echt diep in mijn hart en ik voelde dat ik hier iets mee wilde doen. Dat ging natuurlijk niet vanzelf, maar ik ging! Hierover vertel ik meer in mijn blog Wat er vooraf ging aan mijn allereerste verre reis

Ik besloot dat ik naar Zuid-Afrika ging en dat was voor mij het moment dat ik dingen anders ben gaan doen. Het was voor mij het startpunt voor vele prachtige reizen. Ik startte mijn eigen bedrijf. En nee, mijn leven was niet meteen volledig anders anders, maar ik maakte wel andere keuzes. Keuzes voor mezelf. Ik ging meer luisteren naar wat ik wilde, in plaats van wat een ander verwachtte. Ik ontmoette nieuwe mensen en ontdekte dat vriendschappen ook echt heel anders konden zijn. Net zoals een nieuwe relatie.

Kim Zuid Afrika Kaapstad

Voor mij was het in die periode heel erg helpend om een tijdje weg te gaan van de situatie waar ik in zat. Letterlijk afstand te nemen van waar ik mee worstelde en op die manier uit de situatie te stappen. Dat hoeft natuurlijk niet altijd naar de andere kant van de wereld, maar het feit dat je echt even uit je situatie stapt, zorgt er al voor dat je er anders naar leert kijken.

 

Kan ik jou helpen?

Wat ik in die situatie heel erg lastig vond, was om die keuze voor mezelf te maken. Om op pad te gaan en niet te weten met wie of waar ik terecht zou komen. Die stap was best groot en ik weet vanuit verhalen van anderen dat dit een reden is waarom veel mensen dit niet zo goed durven. Wat voor mij heel fijn was geweest toen, is als ik me had kunnen aansluiten bij een groep met gelijkgestemden. Een groep met mensen die hier ook mee worstelen. Die weten dat er meer is in het leven, ontzettend veel zin hebben om zaken anders te gaan doen, maar niet goed weten hoe.

Dus ga ik dit nu zelf organiseren! 🙂 Hetgeen wat ik zelf zo nodig had toen, maar wat er helaas niet was (of wat ik in ieder geval niet heb kunnen vinden).

En dat ziet er als volgt uit: wat dacht je van een lang weekend of een week samen met een groepje gelijkgestemden naar een heerlijke relaxte plek waar je volledig in de watten wordt gelegd? Om te genieten van de rust en de tijd voor jezelf, de omgeving te ontdekken en gave activiteiten te ondernemen. Maar ook om daar stil te staan bij vragen als: Wie ben ik, wat wil ik en hoe kom ik daar? Waar word ik nu echt heel gelukkig van? En wat wil ik veranderen in mijn leven? Een combinatie van relaxen, aan jezelf werken en een nieuwe plek ontdekken. Uit je comfortzone gaan, nieuwe mensen ontmoeten en een start maken van jouw nieuwe leven. Boordevol gezond eten, beweging en persoonlijke aandacht om jou op gang te helpen. Een retreat waarin je dichter bij jezelf komt en je omringt met super leuke mensen! Het wordt zó gaaf!

Kim Malediven

 

Ga je met mij mee op retreat?

De eerstvolgende retreat vindt plaats van 12 tot en met 14 juli in de prachtige Achterhoek. Een mooie start van je zomer!
3 dagen lang de verbinding aangaan met leuke mensen en mooie gesprekken voeren. Genieten van een prachtige locatie met mega gezonde voeding, een compleet wellness center en mindfulness lessen. Mooie oefeningen en leuke activiteiten om dichterbij je zelf te komen en vol energie weer terug naar huis te gaan. Wil je meer weten? Bekijk dan de pagina over de retreat van 12 juli, boordevol informatie, foto’s en alle redenen waarom je mee moet gaan! 🙂

 

Ik ben enorm benieuwd… Hoe klinkt dat voor jou? Ga je met mij mee op retreat? 💖

 

 

Voel je je continue moe, heb je het idee dat je jezelf voorbij rent, doet je lichaam pijn en weet je niet meer wat je gelukkig maakt? Lees dan snel verder!

Wil je op de hoogte blijven?