Beginnen met ondernemen: focus je hierop!

4 01 2022 | Ondernemen

Als je gaat beginnen met ondernemen, komt er vaak veel op je af. Er zijn veel keuzes die je mag maken en veel dingen waar je je mee bezig kunt houden. Waar leg je je focus op, hoe kun je je zichtbaarheid vergroten en hoe kun je klanten vinden?


Maar ook als je al verder bent in je ondernemersreis, blijf je dit houden. Er zijn dan altijd nog zoveel mogelijkheden. Het feit is dat je jouw tijd en energie maar een keer kunt besteden. Waar kan je je dan het beste op focussen als je start met je eigen bedrijf en wat zorgt ervoor dat je ook succes met je onderneming gaat boeken?

Hoe begin je met ondernemen?

Van veel startende ondernemers hoor ik vaak dat ze best lekker bezig zijn met de start van hun eigen bedrijf. Ze zijn hard aan het werk, maar boeken nog niet echt succes. Vaak zijn ze bezig met hun website, posten op Instagram en Facebook, ze zijn een nieuwsbrief gestart, bezig met het maken van een e-book en ondertussen aan het nadenken over het geven van webinars. Ze verwijten zichzelf dan ook nog dat ze nog niets doen met LinkedIn of nog geen podcast hebben.
Dat is allemaal best veel tegelijk. 😅

Ik zeg altijd: als je van alles tegelijk doet, doe je van alles maar een beetje.

Mijn tip voor als je gaat beginnen met ondernemen, is dan ook:

 • Kies 1 ideale klant
 • Kies 1 soort aanbod
 • Kies 1 marketingkanaal

En ga daar dan volledig voor!

Als dat eenmaal goed loopt, kan je er weer iets bijnemen. Of je komt erachter dat het niet helemaal jouw ding is. Dan kan je weer een andere keuze maken, maar dan heb je het in ieder geval wel een goede kans gegeven.

Succesvol worden als ondernemer kost tijd. Consistent zijn is daarom ontzettend belangrijk. Met twee posts op Instagram zul je waarschijnlijk niet 300 klanten binnenhalen en wanneer je jouw website online zet zal je telefoon niet gelijk roodgloeiend staan, omdat mensen persé door jou geholpen willen worden. Het geeft tijd nodig, dus gun jezelf die tijd ook en focus je op de belangrijke zaken.

Starten met ondernemen: werk de basis uit

In mijn blog Is ondernemen iets voor mij? vertel ik over het aangaan van de commitment om te gaan ondernemen. Over de leuke en de soms ook minder leuke kanten van het ondernemerschap. Als je die commitment bent aangegaan en hebt besloten om te gaan beginnen met ondernemen, is de vervolgstap om de basis van je business neer te gaan zetten.

Onder de basis van je business, vallen 3 onderdelen:

 1. Business idee (Wat wil je gaan doen? Waar word je blij van? Hoe ziet je droombusiness eruit?)
 2. Ideale klant (Wie wil je helpen? Waar loopt jouw ideale klant tegenaan? Welk probleem of verlangen hebben ze?)
 3. Aanbod (Wat heeft je ideale klant nu nodig? Op welke manier kan je ze helpen? Welk product/dienst ga je aanbieden?)

Het neerzetten van de basis van je business is een essentiële stap als je wilt beginnen met ondernemen

Vind je dit nog lastig? Plan dan eens een gratis Business Brainstormsessie in. Tijdens dit gesprek bespreken we waar je nu staat, waar je naartoe wilt en waar je tegenaan loopt. Ik kijk graag met je mee wat de eerste logische stap is om daar te komen. Ook kunnen we kijken of ik de persoon ben die jou daarbij kan helpen.

Klanten vinden: word zichtbaar!

Als je de basis van je business helder hebt, dan is er wat mij betreft niets belangrijker dan zo snel mogelijk zichtbaar worden. Als je klanten wilt vinden, is het echt nodig om zichtbaar te worden.

Zorg ervoor dat je consistent zichtbaar wordt, dat mensen je kunnen vinden en je kunnen leren kennen. Deel waarde en laat je zien. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met zichtbaar worden.

Als je niet zichtbaar bent, dan kunnen mensen je ook niet vinden en dan kun je ze uiteindelijk ook niet helpen met jouw aanbod.

Ik spreek veel vrouwen die dit lastig vinden en die allerlei redenen bedenken om nog niet zichtbaar te worden.

 • Ik moet eerst nog mijn website afmaken voordat ik op social media zichtbaar ga worden.’
 • ‘Ik moet eerst nog 3 cursussen afronden, voordat ik iets kan delen, want ik weet nu nog niet genoeg.
 • ‘Ik moet eerst klanten hebben, voordat ik online zichtbaar wil worden. Wie wil er anders met mij werken?’

Het gevaar hiermee is dat je eigenlijk altijd achter de feiten aanloopt.

Hoe kom je aan klanten?

Toen ik jaren geleden startte met mijn reisblog en webshop met reisartikelen ondervond ik zelf dit probleem ook. Ik had op dat moment een fulltime baan, volgde een studie, had allerlei gezondheidsklachten en was daarnaast bezig met het starten van mijn onderneming.

Ik deed maar wat en ook nog eens van alles tegelijk, waardoor ik bijna geen vooruitgang zag. Het zorgde ervoor dat ik bijna een jaar bezig was met alleen maar het maken van mijn website.

Na al die maanden werken aan de website was het zo ver, ik ging hem online zetten. Het was een belangrijk moment voor mij. Ik was er klaar voor! Klaar om mijn website de wereld in te gooien, klaar om te beginnen met ondernemen en klaar om alle bestellingen uit mijn webshop te gaan ontvangen.

Ik klikte op de knop ‘nu publiceren’ en had daarnaast een scherm van Google Analytics openstaan, zodat ik gelijk kon zien hoeveel bezoekers er op mijn website kwamen en die natuurlijk meteen allerlei bestellingen zouden plaatsen.

En wat gebeurde er? Helemaal niets! Er kwamen helemaal geen mensen op mijn website en er bestelde helemaal niemand iets.

Inmiddels kan ik hier natuurlijk hard om lachen. Want wat had ik verwacht? Dat ik heel stilletjes een website maak, die lanceer en dat er dan gelijk honderden mensen op af komen en iets gaan kopen?

Dit gebeurde natuurlijk dit niet. Ze wisten helemaal niet dat ik er was, dat mijn website er was en dat mijn webshop online kwam. Ik had nog helemaal niet genoeg in mijn zichtbaarheid geïnvesteerd in die periode. Dat ben ik wel vanaf dat moment gaan doen, maar daar had ik echt al veel eerder mee mogen beginnen.

Dus start zo snel mogelijk met jezelf zichtbaar maken, zodat klanten je kunnen vinden.

Zichtbaarheid bedrijf vergroten

3 tips voor het vergroten van je zichtbaarheid:

 1. Kies het platform en de vorm die het beste bij jou past op dit moment. Houd je van schrijven? Kies dan voor het starten van een blog. Neem je liever video’s op? Start dan een YouTube kanaal. Lijkt het je juist heel fijn om audio’s in te spreken? Ga dan podcasts opnemen. Een social media kanaal zoals Instagram, bundelt verschillende vormen. Kies dus voor jouw favoriete vorm.
 2. Ga delen en vind jouw manier door in actie te komen. Die eerste periode van zichtbaar zijn, kan ontzettend ongemakkelijk zijn. Wat moet ik dan posten? Ik weet nog niet genoeg? Wie ben ik dan om hierover te delen? Dit wordt niet opeens gemakkelijker door het nog een maand uit te stellen. Je moet echt door deze periode heen! Start gewoon, het hoeft niet perfect te zijn. Geef jezelf de tijd en de ruimte om te gaan experimenteren en te leren.
 3. Laat jezelf zien, zoals je bent. De authentieke jij, want daar zijn mensen naar op zoek. Deel jouw reis, deel waar je mee bezig bent en waar je tegenaan loopt. Ze willen je echt leren kennen, een band met je opbouwen en verbinding met jou maken. En je hoeft het niet alleen te delen als het heel goed met je gaat. Je volgers willen ook juist die andere kant zien, omdat dat je authentiek maakt. En focus je op jouw ideale klant: Waar is diegene nu mee geholpen? Welke waarde kun je nu delen waarmee je diegene weer een stapje vooruit kunt helpen?

Dus… Werk aan je basis, word zichtbaar en laat je zien!

ULTIEME CHECKLIST VOOR STARTENDE ONDERNEMERS

Bouw je droombedrijf op met deze stap-voor-stap checklist

Je droomt van een succesvol bedrijf, maar je weet niet hoe je dat kunt realiseren. Welke stappen moet je zetten om te kunnen starten? Waar begin je? En hoe kom je aan klanten?

Ik heb de antwoorden voor je! Download nu deze gratis checklist om alles te leren wat je moet weten om een succesvol bedrijf te bouwen en te ontdekken hoe je sneller groeit, meer klanten aantrekt en grotere resultaten bereikt. 

Dit vind je vast ook leuk!

Doelen stellen 2022: zo doe je dat!

Doelen stellen 2022: zo doe je dat!

Het is alweer 2022 en dat betekent dat het nu dé tijd van het jaar is om de balans op te maken, doelen te stellen en vooruit te kijken naar een nieuw jaar. Wat wil je in 2022 bereiken? Wat wil je allemaal doen? Waar wil je eind 2022 staan?Hoe wil je dat je leven eruit...

Lees meer