7 tips om met meer focus aan je doelen te werken

31 05 2020 | Ondernemen, Persoonlijke ontwikkeling

 7 tips om met meer focus je doelen te behalen

 

Over focus en gefocust werken is natuurlijk heel veel te vertellen. In dit artikel wil ik graag mijn 7 beste tips delen voor het creëren en behouden van focus. Zodat je een start maakt met het behalen van je doelen, maar dat je het ook blijft volhouden. 

Voordat je deze tips gaat inzetten, is het handig als je weet waar je van droomt en waar je naartoe wilt. Dat is eigenlijk de voorfase. Weten wat je wilt, waar je naartoe wilt. Als je daar mee worstelt, organiseer ik een leuke workshop: ‘Wat wil je nou écht?’ die je daarbij kan helpen! De workshop wil ik binnenkort weer gaan plannen, dus schrijf je in voor de wachtlijst, dan ben je de eerste die het hoort als er een nieuwe datum bekend is.

Maar goed, de tips dus… 😉Met deze 7 tips hebben zowel ik, als mijn klanten, al enorme successen geboekt. Het zijn misschien geen nieuwe dingen, maar kijk eens of je er iets uit kunt halen zodat jij ook met meer focus je doelen gaat behalen!

#1: Maak een planning

Voordat je gaat starten, is het fijn om je start- en eindpunt te bepalen. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? Schrijf vervolgens alles op wat je moet doen om van je startpunt naar je eindpunt te komen. En kijk wanneer je wat moet doen, om ervoor te zorgen dat je je einddoel op tijd behaald.

Maak vervolgens een maand- en  een weekplanning, zodat je precies weet wat je de komende tijd moet doen om je doelen te behalen. Zo voorkom je dat je op het moment dat je aan je doelen wilt gaan werken, eerst een half uur kwijt bent met bedenken wat je eigenlijk wilt gaan doen. Dat is natuurlijk zonde van je tijd en het kan ook nog eens enorm demotiverend werken. 

In mijn Facebookgroep ‘De club voor Millenials die Meer willen’ plannen we op zondag (#planjeweekopzondag) wat we de komende week gaan oppakken. We delen onze 3 belangrijkste weekdoelen. Zo houd je jezelf scherp, weet je precies wat je te doen hebt en het is meteen een fijne stok achter de deur om die acties ook echt daadwerkelijk op te pakken!

Nationale Nederlanden Sabbatical

 

#2: Maak het belangrijk

Misschien herken je het wel… Je neemt jezelf voor om aan iets te gaan werken, om ergens extra tijd aan te besteden of misschien juist om een avondje helemaal niets te doen. Op één of andere manier vult je agenda zich met van alles en nog wat en aan het einde van de week besef je je dat je datgene hebt gedaan wat je zo graag wilde helemaal niet hebt gedaan. Herken je dat? 

Daarom is één van mijn belangrijkste tips: Maak het belangrijk. Wat je doel ook is: meer tijd voor jezelf, meer sporten, je eigen onderneming starten. Het maakt niet uit wat je wilt doen, maar maak het belangrijk door het in je agenda te zettenBepaal wanneer jij op je best ben en reserveer er tijd voor in je agenda. 

Ik ben zelf bijvoorbeeld het meest gefocust in de ochtend en dan werk ik ook graag vaak aan bepaalde projecten. Mij hoef je ‘s avonds laat bijvoorbeeld geen artikel te laten schrijven, want dan komt er echt niets uit. Een klant van mij vindt het lastig om afspraken te hebben voor 10.00 uur, dus plant ze deze nu later op de ochtend of in de middag. 

Kies jouw beste tijd en zet in je agenda dat je dan niet beschikbaar bent voor andere zaken. Deze tijd is voor jou en jouw doelen!

Mexico Uxmal Maya

 

#3: Maak je taken klein en behapbaar

Als je je taken groot en vaag beschrijft, heb je de kans dat je bevriest en niet meer weet wat je moet doen. Dit is één van de redenen waarom veel mensen niet starten aan een project. Het is te groot en te overweldigend en ze weten niet waar te beginnen. 

Als je bijvoorbeeld een website wilt gaan maken voor een blog dat je wilt starten, lijkt dat misschien een groot project. Er komt veel bij kijken. Als je dan in je agenda zet op donderdagochtend: ‘werken aan website’, kan dit er nog steeds voor zorgen dat je niet begint. Het is te groot. Je hebt namelijk nog steeds geen idee wat je concreet moet gaan doen als je achter je computer gaat zitten. 

Een website maken, bestaat natuurlijk uit allemaal kleinere taken. Een thema uitkiezen, het maken van de homepagina, het schrijven van een ‘over mij’ tekst bijvoorbeeld. Hak het project ‘website maken’ dus op in kleinere taken en plan deze in. Zo weet je precies wat je te doen hebt en het zorgt er dus voor dat je makkelijker in actie komt.

Nieuw Zeeland Picton

 

#4: Zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt

Ga je aan je doelen werken? Zorg er dan voor dat je niet afgeleid wordt. Vertel aan de mensen in je omgeving (partner, kinderen etc.) wat je gaat doen en of ze je even met rust willen laten. Als jij een uur aan je doel wilt werken, vraag dan of je partner de kinderen wilt entertainen of communiceer dat je een uur echt niet gestoord wilt worden.

En een andere grote afleider… Je raadt het vast wel… is natuurlijk je telefoon. Al die berichtjes en geluidjes zijn natuurlijk super interessant, maar zorgen ervoor dat je continue afgeleid wordt. Zorg er daarom voor dat je je telefoon (of het internet van je telefoon) uit zet als je ergens gefocust aan wilt werken. Dat scheelt zoveel afleidingen! En de online wereld kan echt wel even een uur (of 2) zonder jou. 😉

Nieuw Zeeland Tongariro National Park

 

#5: Maak gebruik van de Pomodorotechniek.

Ik ben een enorme fan van de Pomodorotechniek. Hierbij werk je in focusblokken van 25 minuten. Van te voren bepaal je voor jezelf heel duidelijk wat je in die 25 minuten wilt afronden. Zo ga je 25 minuten heel gericht en gefocust aan het werk. Na 25 minuten houd je 5 minuten pauze en doe je even iets anders. Daarna ga je weer fris 25 minuten aan het werk met je volgende kleine doel. Dit doe je 4x en dan houd je een langere pauze. Zo heb je dus 2 uur heel gefocust gewerkt en zul je zien dat je echt ver gekomen bent! 

Namibie Damaraland

 

#6: Werk samen met gelijkgestemden

Als je aan het bepaald doel werkt, is het vaak zoveel leuker (en vaak ook slimmer) om dit samen te doen. Je kunt elkaar motiveren en van elkaar leren. Zo had ik al een paar keer tegen een andere onderneemster uitgesproken dat ik meer wilde bloggen. Zij had dezelfde wens, maar het bleek er bij ons beide steeds niet van te komen. Zij sprak nog iemand die ook meer wilde bloggen en we besloten een blogclubje op te richten. We werken nu iedere donderdagochtend met elkaar samen via Zoom met behulp van de Pomodorotechniek. Ieder werkt aan ons eigen artikel, maar we kunnen wel met elkaar sparren en elkaar verder helpen als we even vastlopen. En het werkt heel leuk en fijn om samen de successen te kunnen vieren!

Zoek je ook een iemand om eens mee samen te werken? Plaats dan eens een oproepje in mijn Facebookgroep!

Gambia Brufut - Coral Beach Resort

 

#7: Vraag om hulp

We zijn er vaak van overtuigd dat we alles alleen moeten doen en dat we het echt allemaal zelf moeten kunnen. Maar dat is helemaal niet zo! Je hoeft helemaal niet alles zelf te doen. Toen ik startte met ondernemen, had ik die overtuiging ook. Ik ging wel even zelf uitzoeken hoe ik een website maakte, koos een thema en ging aan de slag. Maar er zaten zoveel fouten in dat thema, waardoor ik echt niet vooruitkwam en wel een jaar ben bezig geweest met alles wat niet goed ging. Uiteindelijk heb ik besloten om in mezelf te investeren en heb ik een online programma gekocht wat me hielp bij het opzetten van een website met een goed werkend thema. Toen stond opeens binnen 2 maanden mijn hele website en alles werkte prima!

Hetzelfde geldt voor mijn klanten. Ze weten vaak wel welke richting ze op willen, maar het is gewoon soms hartstikke lastig om te starten en het in je eentje te doen. Zij komen bij mij en ik help ze in dat proces. Zo heb ik een klant die een eigen bedrijf heeft, maar geen tijd heeft voor projecten die ze heel graag wilt doen. Dat komt omdat ze allemaal klanten heeft die ze eigenlijk helemaal niet wil. En dat wist ze wel, maar er iets aan doen, is wel iets anders. En nu heeft ze tijdens haar coachingstraject haar vervelendste klant opgezegd, een super vet project aangenomen en bij haar andere klant een dikke salarisverhoging geregeld. Het is gewoon super fijn om hulp en begeleiding te krijgen. Daardoor ga je gewoon sneller en heb je ook nog eens een stok achter de deur!

Loop je ergens op vast en kun je ergens hulp bij gebruiken? Stel je vraag in De club voor Millenials die Meer willen!

Sossusvlei - Dune 45

Duurzaam reizen - Welke producten?

Zit je even vast? Stel jezelf dan de vraag:

”Welke kleine stap kan ik vandaag zetten om dichter bij mijn doel te komen?”

Hoe zou je het vinden om deel uit te maken van een community? Een fijne plek waar je in gesprek kunt met gelijkgestemden, veel inspirerende posts en (live) video’s kunt bekijken en waar je alles vindt over het creëren van jouw droomleven. Iedere week helpen we elkaar met het stellen van weekdoelen en vieren we ook de successen die we bereiken!

Lijkt dat je wat?! Klik dan op de knop en meld je gratis aan voor mijn Facebook-groep.

Zie ik je daar? 😃

Ps. Als je je afvraagt of je een millenial bent… Je wordt als millenial gezien als je geboren bent tussen 1981 en 1996.

Toffe boeken over focus en je doelen bereiken:

ULTIEME CHECKLIST VOOR STARTENDE ONDERNEMERS

Bouw je droombedrijf op met deze stap-voor-stap checklist

Je droomt van een succesvol bedrijf, maar je weet niet hoe je dat kunt realiseren. Welke stappen moet je zetten om te kunnen starten? Waar begin je? En hoe kom je aan klanten?

Ik heb de antwoorden voor je! Download nu deze gratis checklist om alles te leren wat je moet weten om een succesvol bedrijf te bouwen en te ontdekken hoe je sneller groeit, meer klanten aantrekt en grotere resultaten bereikt. 

Dit vind je vast ook leuk!

Ervaring opdoen als ondernemer: wel of niet gratis werken?

Ervaring opdoen als ondernemer: wel of niet gratis werken?

Gratis werken, wel of niet doen? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt en waarover de meningen ook echt flink uiteen lopen. Natuurlijk wil je geld verdienen met je bedrijf, je wilt er je inkomen uithalen. Waarom zou je dan gratis gaan werken? Toch zijn er situaties...

Lees meer
Doelen stellen 2022: zo doe je dat!

Doelen stellen 2022: zo doe je dat!

Het is alweer 2022 en dat betekent dat het nu dé tijd van het jaar is om de balans op te maken, doelen te stellen en vooruit te kijken naar een nieuw jaar. Wat wil je in 2022 bereiken? Wat wil je allemaal doen? Waar wil je eind 2022 staan?Hoe wil je dat je leven eruit...

Lees meer